Impressie Vlieteiland, de plek waar ooit molen de Vlinder heeft gestaan. | Foto: pr.
Impressie Vlieteiland, de plek waar ooit molen de Vlinder heeft gestaan. | Foto: pr. Foto: pr

Archeologische vondst in De Horn

n Historische molen de Vlinder

Nieuwbouwwijk n De Horn in Rijnsburg is volop in ontwikkeling. Verschillende deelplannen zijn inmiddels gebouwd - zoals de Twee Hofjes en het appartementengebouw op de voormalige gemeentewerf - en andere deelplannen zijn in voorbereiding.

Tijdens de voorbereidingen van de bouw van het deelplan Vlieteiland, is tijdens archeologisch onderzoek een bijzondere ontdekking gedaan: in de bodem is de hele fundering van een houten korenmolen aangetroffen. Deze molen is waarschijnlijk rond 1700 gebouwd. In overleg met de ontwikkelaar wordt de bebouwing van Vlieteiland nu zo aangepast, dat het monument voor het publiek zichtbaar gemaakt kan worden.

Toegankelijk voor publiek

Wethouder Krijn van der Spijk: 'Het is heel bijzonder dat oud en nieuw op deze manier zo tastbaar bij elkaar komen'.

De resten van de historische molen De Vlinder worden in het bouwplan voor De Horn opgenomen. Tussen de woningen wordt een arcade van haagbeuk of een ander soort natuurlijk materiaal aangelegd dat naar het historisch monument aan de nieuwe Vlietmeander leidt. De fundering van de molen wordt zichtbaar gemaakt, en met transparant materiaal afgedekt zodat het niet kan beschadigen. Ook komt er een informatiepaneel over de geschiedenis van de molen en het gebied. De gemeente vindt het belangrijk het verhaal op deze manier te behouden en te delen met de bevolking.

Claude Monet

De molenplaats vertelt een herkenbaar stuk geschiedenis van de dorpskern van Rijnsburg. Zo gaat de straatnaam Moleneind weer meer tot de verbeelding leiden. Een bijzonder feit is ook dat de Franse impressionistische schilder Claude Monet deze molen meerdere keren heeft geschilderd tijdens zijn bezoeken aan Nederland. Dit schilderij met een historisch beeld van Rijnsburg is tegenwoordig in het Musée d'Orsay in Parijs te bekijken.

Het college heeft besloten het monument in te passen en vorm te geven in samenwerking met ontwikkelaar BPD Ontwikkeling BV. De inpassing heeft beperkte gevolgen voor het aantal woningen in De Horn. Op de plek waar het monument ligt worden minder woningen gebouwd. Wethouder Krijn van der Spijk: 'Het is fijn dat we in goede samenwerking met BPD tot zo'n bijzondere aanpassing van het plan zijn gekomen.


Doe mee aan de burgerschouw

n Bewoners kunnen meedenken over hun eigen wijk

Mening n Door mee te doen aan de burgerschouw kunt u meedenken over wat goed is en wat kan worden verbeterd in uw eigen wijk. U geeft samen met andere bewoners cijfers over bijvoorbeeld de stoep, de lantaarnpalen of hoe netjes het is in de wijk.

De jaarlijkse actie wordt gehouden tussen 11 september en 29 september 2017.

Een medewerker van de gemeente Katwijk gaat tijdens de wijkschouw mee met de bewoners, om de resultaten vast te leggen. In november overleggen de deelnemers daarover met de wijkbeheerder en de wijkregisseur. Wat moet volgend jaar extra aandacht krijgen in het beheer en onderhoud van de buurt?

Aanmelden

Meedoen kost ongeveer 3 uur, waarin 6 tot 8 plekken in een buurt worden bekeken. Een groepje bewoners beoordeelt elke plek op 25 onderdelen, zoals zwerfafval, hondenpoep, straatmeubilair en het groenonderhoud. U kunt als bewoners zelf aangeven welke plekken u wilt bezoeken. Ook over de precieze datum en tijdstip wordt overlegd.

Wilt u meedoen aan de burgerschouw of wilt u meer informatie? Dan kunt u via de mail contact opnemen met de managementassistenten van afdeling Beheer en Vastgoed: mabenv@katwijk.nl. Bij aanmelding graag uw NAW-gegevens, e-mailadres en telefoonnummer vermelden.


n Op ontdekkingstoer tijdens Open Monumentendag

Cultuur n Zaterdag 9 september is weer de landelijke Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is 'Boeren, burgers en buitenlui'.

De gemeente Katwijk is rijk aan cultuur. Dit weekend de ultieme kans om meer van de historie van waardevolle panden en plaatsen te weten te komen en een bezoek te brengen. In een fraai magazine dat deze week huis aan huis wordt verspreid is het volledige programma terug te vinden. Het eerste exemplaar werd vorige week door Yvonne van den Anker overhandigd aan wethouder Jacco Knape.

Yvonne van den Anker (52) is de nieuwe voorzitter van het comité. Zij volgt Ben Kalshoven op die jarenlang de voorman van het comité was. 'Tijdens het hardlopen raakte ik in gesprek met Willem van der Plas. Die vroeg mij of ik interesse had om lid te worden. Zelf had ik mij nog nooit zo verdiept in de cultuur en de monumenten in onze gemeente; de interesse was er wel maar het is er eigenlijk nooit van gekomen. Ik liep vaak langs de soefitempel maar was er nog nooit binnen geweest. Het wordt een keer tijd dacht ik', licht zij toe waarom zij op het verzoek van Van der Plas is ingegaan. 'Ik werd gelijk in het diepe gegooid' lacht zij maar heeft er heel veel zin in. Zaterdag om 10.00 uur vindt de officiële opening plaats bij De Roskam in Katwijk aan de Rijn, waar burgemeester Cornelis Visser het startschot zal geven.