Yvonne van den Anker overhandigt het magazine aan wethouder Knape. | Foto: PvK.
Yvonne van den Anker overhandigt het magazine aan wethouder Knape. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Ontdek cultuur tijdens Open Monumentendag

n Fraai magazine met uitgebreid programma

historie n Op zaterdag 9 september is het weer de landelijke Open Monumentendag. Inmiddels ook een traditie van een aantal jaren in de gemeente Katwijk. Bezienswaardigheden zoals panden met een rijk historisch verleden en diverse exposities zijn voor velen vaak een openbaring zoals in voorgaande jaren duidelijk is gebleken. Het thema dit jaar is Boeren, Burgers en Buitenlui.

Door Piet van Kampen

Pak de fiets en ontdek wat er in diverse panden waar dikwijls wordt langs gereden of gelopen te zien is. Ter plaatse wordt ook uitleg gegeven over het ontstaan, de betekenis en de functie. Het comité Open Monumentendag waarvan Yvonne van den Anker de nieuwe voorzitter is, heeft weer een interessant programma samengesteld. Naast de van vorige jaren reeds bekende te bezoeken objecten, zijn er ook weer nieuwe bezienswaardigheden aan toegevoegd. Ook zijn er activiteiten zoals orgelconcerten in de Vredeskerk en is de Turfmarkt omgetoverd tot een plein met middeleeuwse taferelen.

In het Museum Oud Rijnsburg kan men zich vergewissen hoe het er in het verleden aan toe ging en markante foto's en vondsten brengen dit in beeld.

In Valkenburg is een bezoekje aan de historische boerderij van de familie Van Leeuwen aan de Zonneveldlaan de moeite waard.

In het Katwijks Museum wordt er een culturele dag georganiseerd. Het museum is de hele dag open en de toegang is gratis. Voor veel inwoners die er nog nooit binnen zijn geweest is dit beslist een aanrader.


Programma

Dinsdagmiddag jl. is het speciale magazine, met hierin het uitgebreide programma, overhandigd. Volgende week is deze special ingesloten bij deze krant. Het hele programma en de fietsroute zijn ook verkrijgbaar in het gemeentehuis, de bibliotheek, bij het Katwijks Museum en de VVV. Ook is het te vinden op de website van de gemeente Katwijk, www.katwijk.nl/monumenten. Alles op een dag is vrijwel onmogelijk te doen. Burgemeester Cornelis Visser opent deze dag officieel door om 10.00 uur een historisch kanon op de Roskambrug af te schieten.