Afbeelding
Foto: pr

Rijnsburgse bedrijven woedend over 'bevoordeling' Alutech

Parkeren n Het verkeersbesluit om een parkeerverbod in te stellen bij het bedrijfspand van Alutech aan de De Roysloot in Rijnsburg moet van tafel. Dat betoogde advocaat Danny Lasschuit vrijdag bij de Raad van State. Hij trad daar op namens meerdere bedrijven op hetzelfde bedrijventerrein.

Door A. van der Wel

Volgens Lasschuit dient dit besluit enkel de belangen van Alutech om zijn bedrijventerrein uit te breiden tot op de openbare weg. Maar een verkeersbesluit mag daarvoor niet worden gebruikt, zegt de advocaat. De Wegenverkeerswet wordt in de ogen van de advocaat en de andere bedrijven hier misbruikt, terwijl die wet bedoeld is om de verkeersveiligheid te regelen.

Lasschuit wijst ook naar het geldende bestemmingsplan, waarin alle bedrijven op dit bedrijventerrein wordt duidelijk gemaakt dat parkeren, laden en lossen op eigen terrein moet gebeuren. Voor Alutech zijn nu zes openbare parkeerplaatsen langs de weg en een hek om het voorterrein opgeofferd om Alutech meer ruimte te geven voor extra lange trailers die daar ook worden geladen.

Dit besluit dient ook de verkeersveiligheid, zeggen woordvoerders van de gemeente en Alutech. De woordvoerder van dit bedrijf erkent wel dat het laden en lossen daardoor ook makkelijker wordt. "Daar is niets mis mee", zegt hij. De lange combinaties kunnen door het opheffen van de parkeerplaatsen beter manoeuvreren, waarbij de verkeersveiligheid wordt vergroot, stelt een woordvoerder van de gemeente.

Maar Lasschuit bestrijdt dit. Het manoeuvreren kan net zo makkelijk zonder parkeerplaatsen op te heffen. En het doel van de gemeente is ook niet bereikt met het verkeersbesluit. Nog steeds parkeren vrachtwagens midden op straat en in rijen dik langs het terrein van Alutech, zo blijkt uit foto's. Daar doet de gemeente volgens de andere bedrijven niets tegen. De woordvoerder van de gemeente zegt van niets te weten. Van klachten is de gemeente niets bekend.

De Haagse rechtbank heeft intussen twee keer naar de zaak gekeken in de procedure die al vier jaar loopt. De eerste keer werd de gemeente op de vingers getikt door de rechtbank, omdat de gemeente het besluit niet voldoende had onderbouwd. Met een nieuwe onderbouwing ging de rechtbank vervolgens wel akkoord. Daartegen zijn de bedrijven nu in hoger beroep gegaan.

De Raad van State oordeelt binnen twee maanden.


Cees Noort burgerraadslid

Ingezonden n De Lokalen. Anneke van Duijn– chaap, burgerraadslid voor De Lokalen, stopt met haar werkzaamheden als burgerraadslid in de politiek.

Deze functie is voor haar niet meer te combineren met haar overige bezigheden. Van Duijn is lange tijd actief geweest rondom en in de Katwijk politiek en vindt het nu wel mooi geweest. De fractie van De Lokalen zal steunfractielid Cees Noort voordragen als opvolger van Van Duijn in de rol van burgerraadslid. Bol: 'Hij is al langer politiek actief, zo was hij van 1994 – 1998 al raadslid in de voormalige gemeente Rijnsburg en later ook nog steunfractielid in de gemeente Westland en vanaf 2006 in onze gemeente Katwijk. Een ervaren kracht die we graag als burgerraadslid voor De Lokalen zullen voordragen.'