Kinderen willen veilig naar school. | Foto: pr.
Kinderen willen veilig naar school. | Foto: pr. Foto: pr

'De scholen zijn weer begonnen, dus…'

Veilig n Heeft u ze ook al zien hangen in alle kernen van Katwijk, die grote spandoeken van Veilig Verkeer Nederland (VVN) met de tekst 'De scholen zijn weer begonnen'?

Vorige week zwaaiden vele schooldeuren open om jongere en oudere kinderen weer binnen te laten. VVN Katwijk van vraagt met deze spandoeken weer extra aandacht voor deze schoolgaande kinderen, de kwetsbaren in ons dagelijkse verkeer als voetganger en op de fiets. Maar zo'n spandoektekst went snel en daarom onze aanvulling met 'dus…'

De spandoeken hangen er de eerste schoolweken bij twee basisscholen in de wijk Frederiksoord en het Visser 't Hooft Lyceum in Rijnsburg, in 't Duyfrak in Valkenburg, en op een aantal plaatsen in Katwijk. Maar daarmee verdwijnt de verantwoordelijkheid van andere verkeersdeelnemers niet om de grote hordes schoolgaande jeugd veilig naar school en huis te laten gaan.

Voorzitter Hannie Mulder van VVN Katwijk: 'Met de schoolgaande kinderen maakt er een hele kwetsbare groep dagelijks deel uit van het verkeer. Zo hebben jonge kinderen hebben moeite met het inschatten van afstand en snelheid. Pas vanaf ongeveer tien jaar kunnen kinderen goed in een rechte lijn fietsen, zonder te slingeren achteromkijken en hun hand uitsteken. En dan te weten dat ze soms de route naar school ook nog niet goed kennen. Daarom adviseren we van VVN de automobilisten ook om de schoolroutes zoveel mogelijk te mijden. Gewoon doen'.