Het nieuwe zwembad in aanbouw.| Foto: AvD.
Het nieuwe zwembad in aanbouw.| Foto: AvD. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Krediet van 240.000 euro nodig voor 490 zonnepanelen

n Op dak van nieuw zwembad

Energie n 'We gaan er alles aan doen om ze te krijgen', zei de gemeentelijke projectleider dik een jaar geleden tegen de raadsleden. En dat is gelukt. Het dak van het nieuwe zwembad wordt niet met 300 m2 zonnepanelen bedekt, maar met maar liefst 1.500 m2.

Dat kost wel een paar centen, maar dan heb je wel een heel duurzaam dak met een energiebesparing van zo'n 10.000 euro per jaar (over een periode van 20 jaar) en natuurlijk CO2-besparing.

geplande oplevering april 2018

De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met een krediet van 238.600 euro voor de aanschaf van zo'n 490 zonnepanelen van ieder 300 Watt. Dat zal op geen probleem opleveren, want de raad is tijdens een informatieve sessie in mei vorig jaar al geïnformeerd over het plan om meer panelen aan te schaffen. Er is alleen iets meer geld nodig dan de verwachtte 2 ton.

Subsidie

In die bijeenkomst werd ook aangegeven, dat er subsidie was aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken. Die aanvraag is gehonoreerd. 'Er is een subsidie toegezegd van maximaal 122.380 die over een periode van 15 jaar in gelijke jaartermijnen wordt uitgekeerd', aldus het college.

'Door het installeren van extra en moderne 300 Watt-panelen wordt het groene duurzaamheidsprofiel van het nieuwe zwembad verder versterkt. Het totaal geïnstalleerd vermogen wordt nu 147.000 Watt i.p.v. 25.600 Watt', staat in de nota van het college van burgemeester en wethouders.

Het college is in overleg met Sportbedrijf Katwijk om te kijken of en hoe de productiegegevens van de zonnepanelen gedeeld kan worden met de bezoekers, zodat die kunnen zien wat de opbrengst van groene stroom is en hoeveel CO2 besparing dat oplevert.

De oplevering van het nieuwe zwembad is gepland in april 2018. Het telt dan een wedstrijdbad van 35 bij 25 meter, een multifunctioneel bad en een recreatiebad.