Het domein is het eigendom van de Nederlandse Lidewij van Wilgen. | Foto: pr.
Het domein is het eigendom van de Nederlandse Lidewij van Wilgen. | Foto: pr. Foto: pr

De zomer loopt al op zijn eind, de vakanties zijn weer voorbij. Maar gelukkig hebben we de foto's nog. En de wijnen!

Wie in een wijngebied op vakantie is geweest, heeft wel de ervaring dat je wijn koopt die de ontdekking van het jaar lijkt te zijn, vaak ook nog voor een mooi prijsje.

Wanneer je dan thuis de wijn weer proeft, dan blijkt deze toch veel van z'n charme verloren te hebben.

De zon, de rust en de sfeer van de camping en de vakantie kun je er niet meer in terugvinden.

Begin juli was ik in de Languedoc. Daar bezocht ik Mas des Dames, een achttiende-eeuwse wijnboerderij, in de heuvels achter de stad Béziers. Het domein is het eigendom van de Nederlandse Lidewij van Wilgen.

In 2001 heeft ze de boerderij met de omliggende wijngaarden gekocht. Na een gedegen opleiding bestiert ze nu succesvol dit domein. Iedere donderdag leidt ze bezoekers rond over de wijngaard. De oude wijngaarden liggen tegen de heuvels en bestaan uit verschillende kleine percelen, omringd door een natuurlijke begroeiing van eiken, olijfbomen, pijnbomen en geurige kruiden als tijm en rozemarijn.

Deze begroeiing zorgt voor een natuurlijk evenwicht en beschermt de wijngaarden tegen ziekten.

Alle druiven worden met de hand geplukt en kritisch uitgezocht op de sorteertafel. De wijn wordt met veel zorg en aandacht behandeld. Daarna krijgt de wijn een zorgvuldige opvoeding in een tank of vat.

Na de rondleiding volgde een proeverij. Ik had al eens eerder kennisgemaakt met deze wijnen. Desondanks verraste de frisheid van de wijnen me opnieuw. De wijn heeft haar frisheid te danken aan de ligging van de wijngaarden in de vallei, waar ondergronds altijd water aanwezig is.

Lidewij heeft over haar ervaringen een boek geschreven, getiteld 'Het Domein'. Van de opbrengsten ervan heeft ze zichzelf getrakteerd op vaten waarvan ze altijd al droomde.

Tijdens een rondleiding laat ze bezoekers de vaten graag, en met de nodige trots, zien. Het zijn grote vaten van 500 tot 600 liter, gemaakt van het fijnste Franse eiken.

Een indrukwekkend gezicht!

De wijnen die op Mas des Dames worden geproduceerd, worden in de hele wereld gezien als het beste dat de Languedoc te bieden heeft.

Wit, rood, rosé, alle drie vind je ze als topwijnen terug op de kaart van de betere restaurants.

De wijnen zijn ook in Nederland verkrijgbaar.

Linda Driebergen
Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken

cursuslocatie voor wijncursussen

Restaurant op afspraak

Katwijkerweg 16, Rijnsburg

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding