Sloop busbrug A44 aan Voorschoterweg. | Foto: AvD.
Sloop busbrug A44 aan Voorschoterweg. | Foto: AvD. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

RijnlandRoute: eerst slopen dan bouwen

N206 n Er is jarenlang over gesproken, maar het gaat dan eindelijk gebeuren. De aanleg van de RijnlandRoute gaat volgende week van start. Die RijnlandRoute is de nieuwe wegverbinding van Katwijk, via de A44, naar de A4 bij Leiden.

De weg wordt aangelegd om huidige knelpunten en doorstroming in de regio, met name rondom Leiden en Katwijk, te verbeteren.

De aanleg van de RijnlandRoute is opgedeeld in drie fasen, die op elkaar gaan aansluiten. Er wordt eerst begonnen aan de oostkant van de A44, de snelweg tussen Katwijk en Leiden. Daar wordt de nieuwe verbindingsweg (N434) tussen de A44 en A4 aangelegd, waaronder een geboorde tunneltracé van 2,5 km.

Daarna volgt verbreding van de Ir. G. Tjalmaweg (N206) in Katwijk, vanaf het kruispunt met de N441 (Wassenaarseweg) bij de Molenwijk tot de aansluiting met Leiden-West, waar nu het transferium nog is. Dat transferium wordt verplaatst, omdat het plaats moet maken voor de nieuwe op- en afritten A4-N206.

Ook de Europaweg tussen de A4 en Churchilllaan in Leiden wordt verbreed om het verkeer beter te laten doorstromen.

De voortekenen zijn al zichtbaar aan de rand van Katwijk, langs de Voorschoterweg bij de grens van Valkenburg met Oegstgeest en Leiden. Zo wordt er een werkterrein aangelegd aan die Voorschoterweg, vlak naast het viaduct van de A44 met de Oude Rijn.

Vanaf dat terrein worden de voorbereidende werkzaamheden gedaan in aanloop naar de sloop van de busbrug naast de A44 over de Oude Rijn. Daar komt een nieuw breder viaduct voor in de plaats.


Spinoza museum op zoek naar vrijwilligers

n In september leerprogramma over Spinoza

Bezoekers n Het Spinoza museum. In een van de oudste huisjes van Rijnsburg, het Spinozahuis, ligt sinds 1898 een gastenboek waarin bezoekers hun naam en woonplaats noteren.

In 1905 was de heer Mentoa de eerste Japanner, in 1920 kwam Einstein langs en zette heel bescheiden zijn naam in het gastenboek: "A. Einstein, Berlin". Hij bewonderde Spinoza. Na 100 jaar was het eerste boek aardig vol en in 1999 werd begonnen met een tweede dik boek dat nu voor de helft gevuld is.

Internationaal

In de afgelopen maand mei lieten zo'n 140 bezoekers hun sporen na in het gastenboek.
Als je die groep mensen van 140 bezoekers zou kunnen vatten in een foto zou dat een heel kleurig beeld opleveren.

Als we de lijst nalopen komen we twee Katwijkers, één Rijnsburger en één Valkenburger tegen, nog wat bezoekers uit Leiden, Oegstgeest en de rest van Nederland, maar daarnaast ook bezoekers uit Freiburg, Parijs, Berlijn, Italie, Sao Paulo, Dortmund, Dublin, Argentina, Zweden, Dakar, Congo, Atlanta USA, Santiago de Chili, Punta Este Uruguay, Saint Louis USA, Canada, etc. En de maand juli ziet er even kleurrijk uit. Vanuit heel de wereld weet men het adres Spinozalaan 29 te vinden.

Sommigen maakten een wereldreis en deden ook even Rijnsburg aan, andere hadden heel hun leven al het verlangen om even te vertoeven in het huisje in Rijnsburg waar Spinoza een paar jaar heeft gewoond, om de sfeer te proeven uit die tijd.

Al die bezoekers zijn blije mensen, die vaak na jaren hun doel bereikt hebben. Soms weten ze al heel veel over Spinoza maar dikwijls zijn er nog vragen. Vragen over het huisje, over Rijnsburg, over Spinoza. Daar staan een aantal vrijwilligers voor klaar die de gasten ontvangen. Het fijne van dit vrijwilligers-werk is dat je vaak bijzondere mensen ontmoet die je dankbaar zijn dat je voor hen je vrije tijd opoffert.
Voor dit leuke werk worden meer vrijwilligers gezocht. Bij toerbeurt heb je een middag dienst in het museum dat van 13.00 tot 17.00 uur geopend is van dinsdag tot en met zondag. Je kiest zelf je dag, uitgaande van de bereidheid om met elkaar het museum elke dag geopende te hebben. Geen enkel beletsel als je niets van Spinoza weet. Je wordt ingewerkt, loopt en paar keer mee met iemand met ervaring. Bovendien starten we in september met een leerprogramma over Spinoza en zijn tijd.

Heb je belangstelling voor dit werk, loop even binnen bij het museum om naam en adres te noteren, deponeer een briefje in de brievenbus van het museum of meld je aan op museum@spinozahuis.nl. We nemen dan contact met je op om een afspraak te maken en eventuele vragen te beantwoorden. Meer informatie over het Spinoza museum www.spinozahuis.nl.

Afbeelding