Het altaar in de Soefitempel. | Foto: pr.
Het altaar in de Soefitempel. | Foto: pr. Foto: pr

n De Internationale Soefibeweging

Eenheid tussen alle mensen met respect voor ieders religie en cultuur

Levenshouding n Dit is het tweede deel over de Soefitempel in de Zuidduinen van Katwijk; meer inhoudelijk over wat de Internationale Soefibeweging is.

Door Leo Roosjen

Hazrat Khan

De Internationale Soefibeweging werd in 1917 in Londen door de Indiase muzikant en mysticus Hazrat Inayat Khan (1882 – 1927) opgericht. Het woord Soefi komt zowel voor in de Griekse als de Arabische taal. Het is een woord, dat 'wijsheid' en 'zuiverheid' aanduidt. Woorden, die bij nadere beschouwing in elkaars verlengde liggen.

Echte wijsheid is slechts mogelijk als de geest gezuiverd is van voorop gezette meningen of denkbeeldige interpretaties van spirituele ideeën. Khan verdiepte zich in de oude, oosterse mystiek en leidde daar zijn ideeën vanuit voor de door hem opgerichte Internationale Soefibeweging. Meditatie en gebed zijn belangrijke componenten bij de beleving bij de volgelingen van de soefibeweging.

De Eredienst

Als je een eredienst bij woont valt het meteen op, dat op het altaar een zevental kaarsen staat. Zij symboliseren het goddelijk licht, dat tot de mensheid gekomen is door de verschillende wereldgodsdiensten. De eerste zes kaarsen staan voor het Hindoeïsme, het Boeddhisme, het Zoroatrisme (een religie die oorspronkelijk afkomstig is uit Perzië/Iran) , het Jodendom, het Christendom en de Islam. De zevende kaars staat voor allen, die het licht van de waarheid in de duisternis van menselijke onwetendheid hebben hoog te houden. De zeven kaarsen worden aangestoken aan het eeuwig brandende godslicht.

Het Internationaal Soefisme beschouwt zich niet als een nieuwe religie, maar een op zich zelf staande levenshouding. Zij streeft naar de eenheid tussen alle mensen met respect voor ieders religie en cultuur.

Voor de kaarsen liggen, ook op het altaar, de heilige boeken van bovenstaand genoemde wereldgodsdiensten. Voor de overdenking in de eredienst wordt uit alle boeken een stuk gelezen, dat betrekking heeft op de overdenking.

Kerngedachten

De Internationale Soefibeweging kent een tiental kerngedachten. Ten eerste dat er slechts één god is. De naam die men hem toedenkt is niet belangrijk. Daarom mag men hem God, Jehova, Allah of Brahman noemen.

Daaruit voortvloeiend is er een meester. De telkens weer op aarde neerdalende kracht, die de wereld redden wil en de weg wil wijzen. Het is de leidende geest voor alle zielen. Ook hier mogen veel namen door elkaar gebruikt worden: Boeddha, Mohammed, Jezus, Kong Fu Tse en/of Inayat Khan.

Natuur

Er is een heilig uitgangspunt: de natuur. Daaraan hebben alle heilige boeken van de wereld hun wijsheid ontleend. Door die boeken ligt deze wijsheid voor iedereen open.

Daardoor is er in hun beleven ook maar een religie: de trouw aan het eigen innerlijke ideaal van volkomenheid. Goed en kwaad, recht en onrecht, zonde en deugd tellen daarin niet mee.

Deze begrippen veranderen afhankelijk van de situatie steeds naar tijd en plaats. Daardoor zijn alle kerken en tempels voor een soefi even heilig en bruikbaar.

De wet waarnaar geluisterd moet worden is de wet van wederkerigheid. Handel tegenover anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Op die manier ontstaat er een broederschap. Namelijk die van alle mensen. Binnen deze broederschap wordt er geen onderscheid meer gemaakt naar ras, kleur, geaardheid of stand.

Liefde

Het zedelijk uitgangspunt is liefde. Een liefde, die uit zelfverloochening geboren wordt en zich uit in daden. Alleen de schoonheid wordt vereerd. Want alleen schoonheid kan de gedachten van het zichtbare naar het onzichtbare voeren en van het tijdelijke naar het eeuwige.

Er is slechts een waarheid: de ware kennis van ons eigen wezen. Ken jezelf en je zult het goddelijke kennen. Om dit alles te bereiken is er slechts een pad. Het pad dat over schoonheid en liefde voert tot een innerlijk leven en daardoor tot de broederschap van alle mensen. Hierdoor wordt dan weer de ware dienst tot god en de meester gevonden. Je hebt tenminste een mensenleven nodig om hier iets van waar te maken.

Bekende voorganger

Een belangrijke vertegenwoordiger en voorganger binnen de Nederlandse Soefibeweging is de voormalige minister Prof. Dr. H.J. Witteveen.


n Katwijkers reizen kortste afstand naar werk

Onderzoek n Werknemers uit de gemeente Katwijk woonden in 2015 gemiddeld 15,2 kilometer van hun werk af. Bijna 40 procent van die Katwijkers werkt in de eigen gemeente. Dit blijkt uit cijfers van het CBS die deze week bekend zijn gemaakt.

De Katwijkers hoeven minder verder te reizen naar hun baan dan de gemiddelde Nederlander. Gemiddeld legt een werknemer 22,6 kilometer af voor een trip naar kantoor.

De Katwijkse inwoners maken in de Bollenstreekregio de minste kilometers voor hun werk. Vanuit de gemeente Hillegom (18), Kaag en Braassem (18.2), Teylingen (19), Noordwijkerhout (19.1) en Lisse (19.2) worden meer kilometers afgelegd door werknemers. De Noordwijkers leggen de meeste kilometers af voor hun baan (21). In de Bollenstreekgemeenten werken de werknemers ook een stuk minder vaak in hun eigen gemeente. De gemeente die het dichtst in de buurt komt van het percentage Katwijkers dat in Katwijk werkt, is Noordwijk. Daar werkt 30 procent van de werknemers in de eigen woonplaats. Bij de rest van de gemeenten in de Bollenstreek ligt dat percentage onder de 30 procent. Gemiddeld is in Nederland 38 procent van alle banen van de werknemers de woongemeente gelijk aan de gemeente van de werkgever.