Sluiting van politiebureau Katwijk wordt niet uitgesloten. | Foto: A. van Duijvenvoorde
Sluiting van politiebureau Katwijk wordt niet uitgesloten. | Foto: A. van Duijvenvoorde Foto: A. van Duivenvoorde

Politie kijkt kritisch naar eigen huisvesting

n Sluiting dreigt voor politiebureau Katwijk

Politie n Haaglanden, waar Katwijk onder valt, wil de komende jaren besparen op huisvesting. Dat kan door kleinere teams samen te voegen in één pand en door verhuizing. Sluiting van politiebureaus wordt niet uitgesloten.

Wat de gevolgen zijn voor het politiebureau aan de Piet Heinlaan in Katwijk, is nog niet bekend. Volgens de gemeente zal een van de drie huidige bureaus in de Duin- en Bollenstreek verdwijnen. Dat zou het politiebureau in Katwijk kunnen zijn.

In het zogenoemde 'Huisvestingsplan Eenheid Den Haag 2017-2025' schetst de politie de huisvesting zoals deze er in 2025 uit zou kunnen zien, staat in een persbericht. Het doel: efficiënte en betaalbare huisvesting.

Eerst overleggen

Of het bureau in Katwijk open blijft, is niet duidelijk. Het betreffende huisvestingsrapport is nog niet openbaar. 'Het is allemaal heel prematuur. We gaan eerst overleggen met de burgemeesters', meldt een woordvoerder van de politie.

De gemeente laat desgevraagd weten, dat er in dat huisvestingsplan plaats is voor twee in plaats van de huidige drie politiebureaus in de Duin- en Bollenstreek. Die drie zijn gevestigd in Katwijk, Noordwijk en Voorhout.

'Dit is echter een eerste aanzet. Zoals wordt aangegeven, gebeurt dit niet zonder overleg met de burgemeesters. Eventuele gesprekken hierover moeten nog worden gestart', meldt de gemeente.

Het is niet voor het eerst, dat er gesproken wordt over sluiting van het Katwijkse politiebureau. Al in 2006 werd daar in de gemeenteraad over gesproken. Een politiewoordvoerder liet toen weten, dat het pand binnen een jaar of vier inderdaad afgestoten zou worden, maar sprak eveneens over 'prematuur'.

Het bureau is nog steeds geopend en in 2013 nog flink gerenoveerd. Politieteam Katwijk trok toen tien maanden in bij de gemeente.

De openingstijden zijn in de loop der jaren wel gewijzigd. Niet meer zeven dagen in de week, maar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur. Op zaterdag en zondag is het politiebureau gesloten.

Rijnsburg heeft al jaren geen politiebureau meer. En ook de strandpolitiepost in Katwijk is verdwenen. Wel houden wijkagenten spreekuur in hun wijken.

Blijvend bereikbaar

'Uitgangspunt is en blijft dat de politie daar werkt waar de inwoner de politie nodig heeft en dat de politie blijvend lokaal bereikbaar is', aldus de politie.

'Voor de wijkteambureaus die samengaan, komen enkele nieuwe kleinere politiebureaus of politieloketten terug. Ook op deze bureaus of loketten kunnen inwoners nog altijd terecht voor het doen van bijvoorbeeld aangifte. Dit kan tijdens spreekuren of op afspraak. De politieloketten worden ingericht in niet politie-locaties, zoals bijvoorbeeld een gemeentehuis.'

Volgens de politie is een 'fysiek politiebureau de afgelopen jaren voor veel inwoners sowieso al een minder belangrijke rol gaan spelen'. 'Zo hoeven mensen voor een aangifte vaak niet meer naar een bureau, maar kan dit online via 'internetaangifte' worden gedaan. En beschikken agenten over apparatuur om op locatie aangiftes op te nemen.'


n Gemeente Katwijk in top 5 minst groene gemeenten

Natuur n Bij de nieuwbouw aan de Industrieweg is iets leuks te zien: groene parkeerplaatsen. De open structuur van parkeertegels biedt gras de mogelijkheid om tussen het beton door te groeien. Daarmee ziet zo'n parkeerplaats er meteen een stuk groener en dus natuurlijker uit als er geen auto's op staat.

Op sommige plekken groeien er zelfs fragiele steeltjes met bloemen tussen het steen vandaan. Vaak zijn die maar een kort leven beschoren, omdat zwart rubber dagelijks op de loer ligt en onverbiddelijk te werk gaat. Hoe verder de bloeiers naar de rand staan, hoe langer ze leven.

Groene parkeerplaatsen; het lijkt een natuurlijke en praktische oplossing voor straten en wijken waar beton, bak- en straatstenen overheersen. In Katwijk Noord bijvoorbeeld, waar een grootscheepse herinrichting gaande is. Daar worden de meeste straten weer van gevel naar gevel belegd met klinkers en tegels. Waarom daar geen groene parkeerplaatsen?

'Hoe wenselijk het ook lijkt om water te laten infiltreren in de ondergrond, is dit niet overal mogelijk', laat een woordvoerder van de gemeente weten op die vraag. 'De hoogte van het grondwater is hierin bijvoorbeeld een factor. Wel wordt het afkoppelen van het regenwater op (grote) schaal toegepast. De Noord is bijvoorbeeld zo'n gebied dat inmiddels geheel is afgekoppeld en het regenwater wordt geloosd op de uitwatering.'

De gemeente gaat de groene parkeertegels vaker toepassen, aldus de woordvoerder, bijvoorbeeld in het project Rijnsoever Noord. 'Waar de groene parkeertegels worden toegepast, is afhankelijk van de ontwerpkeuze en mogelijkheden.'

Katwijk kan wel wat meer groen gebruiken, blijkt uit onderzoek door de Universiteit Wageningen. Hoewel het wordt omgeven door groengebieden als de duinen in het noorden en zuiden, en het nu nog groene vliegkampterrein, hebben de onderzoekers binnen de bebouwde kom van Katwijk maar weinig groen gespot. Zelfs onkruid was in het kustdorp lastig te vinden.

De universiteit heeft in alle gemeenten het groen binnen de bebouwde kom onderzocht en maakte daar een ranglijst van. Daarin staat Katwijk op de vierde plek in de top 5 van minst groene gemeenten.

Voor het onderzoek werd een zogenoemde groenindex gebruikt. Die index bepaalt met behulp van satellietgegevens hoe groen een stuk land is. De waarde van de index ligt altijd tussen de 0 en 1. Bij een waarde van 0 groeit er helemaal nergens onkruid of een ander groen plantje. Bij waarde 1 is het hele oppervlak groen.