Ine Paauw is een van de 10 bakkers van het populaire tv programma Heel Holland Bakt 2017. | Foto: CvdS.
Ine Paauw is een van de 10 bakkers van het populaire tv programma Heel Holland Bakt 2017. | Foto: CvdS. Foto:

Ine Paauw in Heel Holland Bakt

tv n Ze kijkt terug op een heel bijzondere en leerzame periode. Spanning, stress, maar bovenal heel veel lol. De Rijnsburgse Ine Paauw-van der Plas (44) is een van de tien bakkers die meedoet aan de vijfde editie van het populaire tv-programma Heel Holland Bakt. De eerste uitzending is te zien op zondagavond 3 september op NPO 1 20.25 uur.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Aan de keukentafel spreken we Ine, in het dagelijks leven werkt ze als persoonlijk begeleider dagbesteding op het Zeehospitium, over de afgelopen maanden. 'En ben je in alle afleveringen te zien?' is onze prangende vraag. Ze schiet in de lach en antwoord resoluut: 'Als deelnemer heb ik een contract getekend en daar mag ik niets over zeggen'. Eigenlijk heel logisch, want het moet natuurlijk wel allemaal tot de laatste aflevering spannend blijven voor de kijkers van het populaire tv programma.

Verse ingrediënten

Wel vertelt Ine uitgebreid over haar aanmelding en de audities die ze heeft doorlopen. Ine is opgegroeid in Arabië. Ine: 'Vroeger werd er thuis niet veel gebakken, maar wel gekookt. Dit heeft mij altijd wel geprikkeld. Toen ik op mezelf ging wonen, ging ik experimenteren met verschillende recepten. Later ben ik ook gaan bakken en vond dat heerlijk om te doen. Ook kook ik graag voor anderen'. Ze leefde zich uit met fondanttaarten. Vrienden vroegen haar om taarten te bakken en daarin kon Ine haar creativiteit kwijt. Enthousiast werd Ine toen er op tv steeds meer programma's over koken en bakken kwamen. 'Ik gebruik altijd verse ingrediënten, pakjes zijn uit den boze, en vind het een uitdaging om steeds moeilijker recepten uit te proberen', vertelt Ine. Het behoeft geen nadere uitleg dat ze groot fan is van het programma Heel Holland Bakt. 'Op hun website staan ook recepten en die zijn uitdagend om te maken. Het gaat meer de patisserie kant uit', legt Ine uit. Haar baksels worden door familie en vrienden enorm gewaardeerd.

Lees verder op pagina 3.

Na de laatste aflevering van vorig seizoen opperde een van de kinderen om mee te doen aan Heel Holland Bakt. 'Als jij jezelf niet opgeeft, doen wij dat voor je', dus ik had geen keus', lacht Ine. Ze voegt er aan toe dat ze zichzelf nooit goed genoeg vindt om aan een dergelijk tv programma mee te doen. Toch heeft ze eind vorig jaar het uitgebreide aanvraagformulier ingevuld en opgestuurd.

Auditie

Het duurde tot begin februari dit jaar dat Ine een telefoontje kreeg van de redactie van Heel Holland Bakt. 'Mijn hart stond stil', herinnert Ine zich hier nog van. 'Er werd mij een kort interview afgenomen en ik zou er nog van horen. Een kwartier later ging weer de telefoon met de mededeling dat ik met nog 99 anderen mee mocht doen aan de audities. Die waren begin maart. De opdracht was om met twee baksels te komen, waarvan er een uit merengue moest bestaan. Daar moet je mee kunnen werken en is technisch best lastig: eiwit opkloppen, afbakken, afbranden, of door de boter crème mengen. In deze techniek wilde ik uitblinken waarbij ook aandacht is voor de smaakcombinatie. Hierin had ik mango, mandarijn, ananas, granaatappel pitjes en spices uit Arabië verwerkt. Als tweede baksel heb ik een mooi panettone brood gemaakt. Een Italiaans brood o.a. gevuld met noten en rozijnen. Het zag er fantastisch uit, zo vond de jury. Ze gaven geen cijfer, maar lieten weten dat de baksels een dikke 10 waard zijn. Na twee weken kreeg ik bericht dat ik door was naar de volgende ronde. Bij deze auditie, met 29 anderen, was de opdracht om een mokka crème taart te ontwerpen en daaraan een eigen touch te geven; een signature opdracht net als in het tv-programma. Hiervoor heb ik thuis veel geoefend en heb uiteindelijk mijn ingrediëntenlijst doorgegeven. Deze auditie was in de bakkerij van Robèrt van Beckhoven, meester patissier en meester boulangier, in Oisterwijk. Naast Robèrt waren ook Jannie van der Heijden en André van Duin aanwezig als jury. Dat is al heel gaaf om mee te maken. Het was een grote test. Het liep niet helemaal zoals het hoorde. Mijn koffie-extract kookte over, en mijn boter crème ging schiften. Gelukkig kreeg ik dit weer goed en was uiteindelijk wel tevreden over het resultaat. Begin april kreeg ik het verlossende telefoontje dat ik mee mocht doen aan de vijfde editie van Heel Holland Bakt 2017'.

In de aanloop naar de opnames heeft de oven van Ine overuren gedraaid. 'Ik heb veel geoefend en mezelf goed voorbereid', laat Ine weten. Of dit genoeg is voor een finaleplaats, daar zegt de Rijnsburgse niets over. 'Gewoon vanaf 3 september de 8 afleveringen kijken van Heel Holland Bakt, NPO 1 20.25 uur', zo besluit Ine.

Video n allesoverkatwijk