Robin van der Kooij is een van nieuwe jongelingen bij Ouwehand Bouw. | Foto: pr.
Robin van der Kooij is een van nieuwe jongelingen bij Ouwehand Bouw. | Foto: pr. Foto: pr

Ouwehand Bouw richt eigen academie op

Bouw n bedrijven komen handjes tekort. Tijdens de crisis hebben maar weinig jongeren gekozen voor een opleiding in de bouw waardoor er in die sector nu veel vergrijzing ontstaat. De afgestudeerde jongeren die nog wél voor de bouw hebben gekozen, komen niet vanzelf aangewaaid bij de bouwbedrijven. Ouwehand Bouw mengt zich in de strijd om die jongeren.

Het bouwbedrijf in Katwijk heeft op dit moment zo'n 130 medewerkers met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar. 'Dat is eigenlijk te oud', vertelt projectleider Martin Ouwehand. Het familiebedrijf streeft naar een gemiddelde van 40 jaar.

Dat jonge bloed heeft zo zijn voordelen, vindt Ouwehand. Jongeren zijn flexibel en bevlogen, pakken snel dingen op en hebben kennis van nieuwe technieken. 'De jeugd heeft de toekomst. Maar dan moeten ze wel die kans krijgen.'

Ouwehand is daarom in maart begonnen met een selectie voor het aanstellen van trainees voor een eigen academie. Kandidaten krijgen bij de Ouwehand Academy zes maanden de tijd om ervaring op te doen op drie verschillende afdelingen binnen het bedrijf. Wanneer ze hun plek gevonden hebben en het bedrijf tevreden is, krijgen ze een vaste aanstelling. Naast deze academie heeft Ouwehand ook vacatures openstaan voor junior-functies. Waarom zou een afgestudeerde dan niet gelijk voor een vaste aanstelling kiezen in plaats van een traineeship van een half jaar? Ouwehand: 'Veel jongeren weten nog niet zo goed wat ze willen. Op deze manier komen ze op de juiste plek. Jongeren die wel weten wat ze willen, kunnen gewoon solliciteren op de andere vacatures'. Het Katwijkse bedrijf in Valkenburg is al volop bezig met de planning van bouwprojecten in 2018 en 2019. Een tekort aan personeel kunnen ze daarom de komende tijd niet gebruiken.