Aannemer Peter Ouwehand met Florianne en Arelis na de officiële handeling.| Foto: Piet van Kampen
Aannemer Peter Ouwehand met Florianne en Arelis na de officiële handeling.| Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

'Het wordt hier nooit woningbouw'

n Officiële handeling tijdens bouwproject Landwaard

Nieuwbouw n 'Dit stuk land is het waard vandaar de naam Landwaard' zo verklaarde Peter Ouwehand directeur van het gelijknamige aannemers/vastgoedbedrijf de naam tijdens de informele plechtigheid vorige week woensdag. Op het bouwterrein aan de Voorhouterweg waren toekomstige bewoners en genodigden verzameld.

Door Piet van Kampen

'Wauw! Is dat in twee weken neergezet?' vroeg een genodigde zich af. De contouren van de bouw van de eerste van de dertig energiezuinige woningen die er op het terrein komen zijn al zichtbaar. Met prefab elementen gaat het immers snel. De woningen, gedeeltelijk twee onder één kap en voor het overige ééngezinswoningen zijn allemaal verkocht. Liefhebbers genoeg voor dit stekkie aan de rand van Rijnsburg en dicht bij de uitvalswegen.

Ouwehand blikte in zijn toespraak terug op de korte geschiedenis vanaf het moment dat hij het oog op dit stukje land had laten vallen. Hij had zeventien jaar geleden al contact gehad met de familie de Rover die op de hoek woont en eigenaar van het land was. 'Hier wil nooit iemand wonen aan de overkant van het kanaal' hadden ze hem voorspeld. Een voorspelling die dus niet uitkwam. De aannemer wees ook het feit dat op een steenworp afstand aan de Bankijkerweg inmiddels ook al is gebouwd en gewoond wordt. Vervolgens: 'Het wordt een mooi product met gezellige architectuur' benadrukte Ouwehand. Onder de toekomstige bewoners bevonden zich Patrick en Michelle Thieme die nu nog in Leiden wonen. 'Wij zien er naar uit en wilden wat rustiger gaan wonen. Het is een mooie locatie'.

Een ander, jonger paartje zijn Arelis Star en Florianne van der Spijk, geboren en getogen Rijnsburgers. Arelis was ooit een buurjongen van Peter Ouwehand en aan hem de eer om samen met zijn partner het kozijn van hun toekomstige woning vast te zetten, de officiële handeling. In het eerste kwartaal van volgend jaar zullen de eerste woningen worden opgeleverd en medio mei zal het project voltooid zijn. Arelis en Florianne wiens eerste woning het wordt: 'Wij kijken er naar uit en het kan ons niet snel genoeg gaan'.


Energie-ambassadeurs gezocht

energie n 'Wat wij willen, is de weg wijzen in hoe beter om te gaan met energie.' Dat zegt Loek van Driel, een van de zeven energie-ambassadeurs in Katwijk. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het levert ook een besparing op je energierekening op.

In het kader van het duurzaamheids- en energiebeleid besloot de gemeente vorig jaar om energie-ambassadeurs te zoeken. Inwoners die tot taak hebben om bij de andere inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg energiebesparing en duurzame energie onder de aandacht te brengen, te promoten en stimuleren. Een oproep van de gemeente leidde tot een groep van zeven mannen die zich energie-ambassadeur mogen noemen onder de noemer 'Katwijk Energie Neutraal'. Afgelopen dinsdag presenteerden de energie-ambassadeurs zich voor het eerst aan het grote publiek op de Energiemarkt die op het Andreasplein werd gehouden. Het doel van de energiemarkt is op een laagdrempelige manier laten zien dat energiebesparing en verandering in energievoorziening noodzakelijk is. Dat iedereen hieraan zijn steentje kan bijdragen, en dat duurzame energie inspirerend én winstgevend kan zijn. 'Onze taak is bijvoorbeeld om buren in de wijk te informeren over isolatie en zonnepanelen. En om mensen te wijzen op welke manieren zij subsidie kunnen krijgen voor energiemaatregelen', aldus Van Driel.Maar Van Driel en de andere ambassadeurs hoopten die dinsdag vooral ook anderen als energie-ambassadeur in te kunnen lijven. 'We hebben nog meer mensen nodig. Als ambassadeur, maar ook als contact in de verschillende wijken. We willen starten met projecten in de wijken.' Een van die projecten is om met een warmtecamera opnames te maken van woningen. Zo'n camera laat zien waar de warmteverliezen in een huis zijn en geeft daarmee inzicht of er beter geïsoleerd moet worden. 'Soms met iets simpels als een tochtstrip.' Wie energie-ambassadeur wil worden, kan contact opnemen met Loek van Driel, 06-22526089. info@katwijkenergieneutraal.nl

 Afgelopen dinsdag presenteerden de energie-ambassadeurs zich voor het eerst aan het grote publiek. | Foto: MvR