Afbeelding
Foto: PR

Terugkijken op twee prachtige kampweken

kamp n Kinderen die bij je op schoot kruipen en soms zonder woorden je vertellen wat je op dat moment voor hen betekent. Ook dit jaar is st. Kind in Oost Europa weer actief geweest met kinderkampen in Roemenië. Twee weken lang hebben twee teams van vrijwilligers zich ingezet voor een onvergetelijke vakantie met Roemeense kinderen.

Even zwaaien naar de ouders en na het tellen van de kinderen rijden we weg uit de drukte van de stad. Het is leuk om bekende gezichtjes te zien. Kinderen kennen onze namen nog van voorgaande jaren. Maar ook deze week zijn er weer nieuwe kinderen bij. In de bus delen we wat lekkers uit en ondertussen zingen we wat Roemeense liedjes met de gitaar. Na een kleine 2 uur rijden komen we aan op Camp-Eli in Osjasca- Buzau. Een prachtig kamp gelegen in de bergen. De jongens hebben de sportzaal met voetballen al snel gevonden terwijl verschillende meisjes in de rij staan voor de trampoline. Na het uitpakken en sorteren van alles spullen worden de kinderen geroepen. Opgesteld in een lange rij krijgt ieder kind een tasje wat door sponsors vanuit Nederland is gevuld met ondergoed en toiletspullen. Mooi om te zien hoe dit elk jaar weer dankbaar in ontvangst word genomen.

Luisteren en praten

Elke morgen zijn de kinderen om 8.30 aanwezig voor het ontbijt. Voor de leiding begint de dag al wat eerder vanwege de Bijbelstudie. Vanaf het moment dat de kinderen wakker zijn hebben we vaak minder tijd om elkaar te spreken en daarom vinden wij het belangrijk om 's morgens naar elkaar te luisteren en vooral samen te praten over Gods aanwezigheid en andere onderwerpen in ons geloofsleven. Na het ontbijt bereid de Roemeense leiding het Bijbelverhaal voor. Deze week gaat het over de geschiedenis van Jozef. Stil word er geluisterd, Het Bijbelverhaal wordt niet alleen verteld maar ook uitgebeeld en is daarom voor de kinderen makkelijker te begrijpen.

Net als ieder jaar werken we aan de hand van een thema. Dit keer 'cowboys'. Iedere morgen wordt er aan het thema gewerkt. De eerste dag maken we een cowboy-ster, de dagen daarna volgt een T-shirt in echte westernsferen en voor de vrijdagmiddag wanneer we de week feestelijk afsluiten zorgt elke groep dat er een mooi decor is. Een bank, een saloon en de gevangenis zorgen voor een echt cowboydorp! De kinderen krijgen een cowboyhoed en voelen zich een echte cowboy. 's Middags wordt er een sportieve activiteit georganiseerd. De eerste middag bereiden de mannen een zeskamp voor waar de kinderen fanatiek aan meegedaan. Bij alle zes de spellen word er een eerlijke puntentelling bijgehouden en aan het einde van de middag word de winnaar bekend gemaakt. Spannend altijd weer... Roemeense kinderen met leiding erbij zijn behoorlijk fanatiek en gaan altijd voor de eerste plaats.

Kinderen die er mogen zijn, omdat ze het waard zijn

De rivier

Ook een bezoek aan de rivier kan niet gemist worden in een week met de kinderen. Veel kinderen kunnen niet zwemmen en omdat de rivier een stroming heeft staat de leiding met een lijn in het water zodat de kinderen veilig kunnen spelen. Als je kinderen ergens blij mee kunt maken dan is het dit wel. Water! Vooral bij deze temperaturen. Ze zien er allemaal even onbezorgd uit en je zou bijna vergeten vanuit welke omstandigheden deze kinderen zijn meegenomen. Ze lachen, ze zingen, soms geven ze je onverwachts een knuffel…En dan besef je opeens dat dit de rede is om door te gaan om deze kinderen te bereiken al is de tijd beperkt. Aan het einde van elke dag sluiten we af met een verhaal, en samen met de kinderen zingen we nog wat liedjes. Daarna is het echt tijd om te gaan slapen. De volgende dag staat er weer genoeg op het programma.

Afscheid

Op zaterdagochtend zit de week erop. Het is tijd om naar huis te gaan. Tijdens de busreis word er door verschillende kinderen nog uit volle borst gezongen. Sommige kinderen zijn door vermoeidheid al in slaap gevallen. Uiteindelijk zit de reis erop. Dan is het tijd om echt afscheid te nemen. Dit is zowel voor de kinderen als de leiding moeilijk. Verschillende ouders staan de kinderen op te wachten. Toch zijn er ook altijd kinderen die alleen naar huis gaan. Hoe zij thuis ontvangen zullen worden weten niet. Lang zwaaien we ze na. Met kostbare herinneringen in ons hart. Wij kijken terug op 2 prachtige kampweken. En wanneer je als team weer thuiskomt op Nederlandse bodem besef je wat je van de kinderen heb ontvangen. Kinderen die bij je op schoot kruipen en soms zonder woorden je vertellen wat je op dat moment voor hen betekent. Het raakt ons elk keer weer. Als we horen van de kinderen dat ze liefde ervaren, en er elke dag genoeg te eten is. Dan kun je opeens stil worden en dan word het moeilijk om deze kinderen weer los te laten. Kinderen die even een weekje aan onze zorgen zijn toevertrouwd. Kinderen die (over)leven waar armoede heerst en liefde vaak onvoldoende aanwezig is. Kinderen die er mogen zijn, omdat ze het waard zijn. Wij hebben gezien en gehoord dat we in deze weken verschil mochten maken. Wij willen iedereen bedanken die op welke manier heeft meegeleefd en ons werk heeft gesteund. We hopen dat we ook het komende jaar weer op uw steun kunnen rekenen zodat we dit dankbare werk kunnen voortzetten. Rekeningnummer NL60 RABO 0331 878 461