Een praalwagen uit 1957 met een Rijnsburgse schone. | Foto Nationaal archief)
Een praalwagen uit 1957 met een Rijnsburgse schone. | Foto Nationaal archief) Foto: PR

Voorbereidingen Flower Parade in volle gang

Op 12 augustus a.s. rijdt Flower Parade Rijnsburg weer door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Het thema van 2017 is ´Spreekwoorden en gezegden´. Met ruim 60 eenheden, 100 figuranten, honderden muzikanten en meer dan 200.000 bloemen wordt de 72e editie vast en zeker weer een prachtig ´rijdend bloementheater´.

Met het thema ´Best of Holland´ hadden de bedenkers vorig jaar een uitstekende keuze gedaan. De creatieve ontwerpers konden prima uit de voeten met praalwagens met o.a. als onderwerp `Dutch DJ´s, Nederland Musealand, Landbouw & Visserij, Toerisme, Heel Holland Bakt en natuurlijk Flowers around the World´. Niet alleen de ontwerpers maar ook de sponsors konden hun wensen kwijt en dachten mee over het ontwerp van ´hun´ praalwagen. Dit jaar is het niet anders en met het thema ´Spreekwoorden en gezegden´ zal op de praalwagens een aantal verrassende spreekwoorden en gezegden worden uitgebeeld. De ontwerpen zijn inmiddels gepresenteerd.

Anders

Hoe anders was dit in vroeger tijden. In 1954 en 1955 reed het corso met als motto´Flora´s kleurenpracht aan zee´ door Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Dit motto is trouwens later, toen het VVV van Katwijk haar eigen bloemencorso organiseerde, door hen overgenomen. Een echt motto was wellicht nog niet nodig, want de Leidse Courant in 1955 schrijft dat het aantal inschrijvingen zo groot was dat het nauwelijks was bij te houden. Hoofdarrangeur George Kiers uit Amsterdam stelde zelfs strenge eisen aan degenen die plaatsnamen in de talrijke met bloemen versierde personenauto´s. Citaat: ´De kleding van de inzittenden van de luxe wagens dient in stijl te zijn en het verdient per sé geen aanbeveling om de geburen, de kennissen en deszelfs kinderen maar aan boord van de auto´s te hijsen´. Kom daar nu nog maar eens om. Tegenwoordig is het feestelijk om kinderen te zien zwaaien vanuit de personenauto´s.

Van een echt thema is pas sprake vanaf 1960. Het corso reed toen ook voor het eerst door Leiden met als thema: ´Amor in Bloemenland´. Praalwagens met Romeo en Julia, Napoleon en Josephine, Ceasar en Cleopatra. Ook sprak de Leidse Courant destijds van het ´dubieuze echtpaar Saïdja en Adinda´. Het zal ongetwijfeld mooie praalwagens hebben opgeleverd. Een kleine greep uit de thema´s van jaren daarna: in 1965 ´Bloem en Show´ (met praalwagens over showbusiness, revue en circus), in 1975 natuurlijk ´1000 jaar Rijnsburg´. In 1985 ´Er zit muziek in Bloemen´, in 1995 ´Bloemrijke vormen´ en in 2000 ´Een eeuw van Bloemen´.

Voor dit jaar het thema zoals hierboven genoemd. De tekeningen zijn gemaakt, de bouwers gaan de komende weken aan de slag. Wilt u met uw bedrijf meerijden met een personenauto? Informeer naar de mogelijkheden via: flowerparaderijnsburg@casema.nl.

www.rijnsburgscorso.nl