Imker Andy Roodbergen geeft uitleg over de bijenvolken tijdens Open Tuinen Dag in Rijnsburg. | Foto: CvdS.
Imker Andy Roodbergen geeft uitleg over de bijenvolken tijdens Open Tuinen Dag in Rijnsburg. | Foto: CvdS. Foto:

Rijnsburgse imker krijgt plek in Duinvallei

Uniek n Maandagmiddag jl. heeft het Q-team haar adviezen overhandigd aan wethouder Klaas Jan van der Bent. Hierbij liet Kees de Vreugd, voorzitter van het Q-team het college weten om de initiatieven: De Groene Vallei, Muziek & Sport, Zanderijtuinders 2.0, Bijenstal, Tiny house, Dune Valley Gym, Energie-objecten, Innovatieve stadslandbouw en Kleine Duinvallei een plek te geven in Duinvallei, tussen woonwijk De Zanderij en de N206.

Het Q-team bestond uit 7 vertegenwoordigers uit de Katwijkse gemeenschap. "Namens het hele Q-team kan ik zeggen dat we het leuk en interessant vonden om een bijdrage te leveren aan dit unieke project. Het enthousiasme van de initiatiefnemers werkte aanstekelijk. Wij waren ook verheugd over de grote belangstelling tijdens de twee bewoners bijeenkomsten en de energie die dit opleverde. Wij wensen de initiatiefnemers en de gemeente veel succes met het vervolgtraject. Samen van idee tot realisatie! Het kan in Duinvallei in Katwijk", aldus Kees de Vreugd, voorzitter Q-team. Het is nu aan het college om een besluit te nemen.

Het gebied Duinvallei langs de N206 ligt al ruim 10 jaar braak en dat zal waarschijnlijk de komende 10 jaar ook zo blijven. Heel jammer want de ruimte die er nu nog braak en rommelig bij ligt biedt mooie kansen. De gemeente Katwijk heeft met de campagne "Duinvallei, ruimte voor initiatieven" bewoners, organisaties, bedrijven en instellingen van Katwijk opgeroepen om met initiatieven te komen.

Een van de initiatieven is de bijenstal en komt van de Rijnsburgse imker Andy Roodbergen. Door het plaatsen van een bijenstal kunnen er meer bloemen bestuift worden. Dit is ook voor de andere initiatieven een voordeel. 'Zij die bestuiving nodig hebben krijgen dit van dichtbij. Een ander belangrijk onderdeel is om de bijen dichtbij de mensen te brengen. Het publiek kan de bijen tijdens hun normale dagelijkse bezigheden bewonderen. Dit alles ondersteund door er foto's en posters voor educatieve doeleinde te plaatsen.

Uniek participatietraject

Het Q-team is ingesteld om het college te adviseren over de tijdelijke invulling van Duinvallei. Daarmee heeft het college de besluitvorming losgelaten. Wel zijn vooraf door het college met instemming van de raad 'kaders & spelregels' vastgesteld voor de beoordeling. Het college heeft van tevoren ook besloten dat zij het advies van het Q-team in principe overneemt, ervan uitgaande dat de afweging zorgvuldig gebeurt en op zoveel mogelijk draagvlak kan rekenen. De initiatiefnemers kunnen nu zelf aan de slag. Om de vaart in het traject te houden adviseert het Q-team onder andere om: op zo kort mogelijke termijn samen met de initiatiefnemers een inrichtingsplan te maken en ook omwonenden daarbij te betrekken, om vooraf te bepalen hoe de kwaliteit van initiatieven gewaarborgd kan worden, na te denken over het beheer van het gebied (inclusief veiligheid en toezicht) en daarover harde afspraken te maken met de initiatiefnemers.


WMC try-out Flora Band

Show n Weet u het nog, die krantenkoppen van vier jaar geleden? Het Leidsch Dagblad, de Volkskrant.

Een uitzinnige Flora Band op de voorpagina, juichend om een fantastische uitslag op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, een score die de mannen een tweede plaats bezorgden.

Vier jaar later gaat de Flora Band