Wandelen met de app komt de historie van Valkenburg tot leven. | Foto: Piet van Kampen.
Wandelen met de app komt de historie van Valkenburg tot leven. | Foto: Piet van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Met de app terug naar de Romeinen

n De Romeinen zijn dood, leve de Romeinen

Vervolg n Voorpagina. De Romeinse geschiedenis houdt een aantal dorpelingen bezig. Het vertaalt zich niet alleen in spitten in het verleden maar ook in de Romeinendag die vorig jaar een groot succes was.

Door Piet van Kampen

In het onlangs verschenen boek Canon van Katwijk – in navolging van de digitale versie- wordt er ook aandacht aanbesteed. Kortom, de Romeinen zijn dood, leve de Romeinen! Aan de hand van archeologische opgravingen en vondsten in de jaren '40/'50 en '70/'80 van de vorige eeuw kwamen er materialen zoals voedselresten, botten, leren schoeisel, tuigage en gedeelten van houten soldaten barakken aan het daglicht. Oude funderingen werden blootgelegd. Het leverde voldoende materiaal op voor de productie van de bijzondere app die in samenwerking met de gemeente en TimeTravel Werkgroep tot stand is gekomen.

Romeins tintje

De doop van deze app werd overgoten met een Romeins sausje. Romeinse soldaten en vrouwen, begeleidt door Valkenburgs/Romeinse muzikanten, allen in authentieke outfit, werden vooraf gegaan door een Romeinse krijger op een gevechtskar. Achter hen het rijtuig met daarin wethouder Jacco Knape die de app officieel online mocht lanceren. Op humoristische wijze werd de bewindsman door Erik Vegt, een Romeinse vechter aangekondigd. 'We hebben de wethouder hierheen gesleept. We hebben ons eigen dorp terug veroverd op Katwijk en de rust is weer gekeerd'. Een binnenkomer waarmee Vegt de lachers op z'n hand kreeg. De humorist overhandigde de sleutel aan Knape die hiermee de weg naar de lancering van de app symbolisch opende. De wethouder: 'Ik ben benieuwd wat zich hier in het rijke verleden heeft afgespeeld'. Olav Reijers van producent Time Travel nam hem en de bezoekers mee op reis door het verleden en bracht het Castellum in beeld zoals het er moet hebben uitgezien. Archeologe Julia Chorus die ook bij de productie was betrokken, lichtte de beelden uitvoerig toe. Namen als Van Giffen en Glasbergen, Valkenburgers waar straatnamen naar zijn vernoemd en betrokken waren bij de opgravingen, bleven niet onbesproken. Barakken, stallen, wachttorens, een ziekenboeg, de graswallen, het sprak tot de verbeelding. Verbeelden moet de kijker zich wel bij het zien van de plaatjes. En vooral inleven.

Heel interessant

Onder de bezoekers bevond zich – in Romeins gewaad- Hedwig Stuivenberg-Bleiswijk. Haar reactie: 'Een zeer interessante app, niet alleen voor de oudere generatie maar het is ook belangrijk dat de jeugd de geschiedenis van het dorp leert kennen. Toen de opgravingen hier gedaan werden was ik nog jong en er niet zo bij betrokken. Jammer. Als het nu zou gebeuren zou ik er wel zeer betrokken bij zijn geweest. Ik ga met de app een wandeling door het dorp maken. Dan komt het allemaal tot leven' is haar voornemen. De app is te downloaden: Traveltime Valkenburg.