Badminton is een leuk sport. | Foto: pr.
Badminton is een leuk sport. | Foto: pr. Foto: pr

Jeugd BC de Valken goed bezig in de Opstapcompetitie

De n Jeugd van BC de Valken deed afgelopen periode voor de tweede keer mee aan de Opstapcompetitie (regio Zuid-West). Dit is een competitie, waarin jonge badmintonnertjes op gemakkelijke en speelse wijze worden voorbereid op de reguliere jeugdcompetitie.

Dit jaar speelden zij in een hogere leeftijdscategorie, wat het extra uitdagend en spannend maakte. Elk team zou 8 wedstrijden spelen, 4 thuis en 4 uit, tegen verenigingen uit de genoemde regio. Het Valkenburgse team bestond uit 6 enthousiaste jongens en meiden in de leeftijd 11-15 jaar: Joris, Rik, Luc, Rowena, Julia en Lynn.

Inmiddels hebben zij de meeste wedstrijden gespeeld. Een aantal wedstrijden uit de poule kon geen doorgang vinden, omdat één van de teams zich noodgedwongen moest terugtrekken. Wat jammer. Elke wedstrijd bestond uit mixen, dubbels en enkels, totaal 8 games en dus ook 8 punten per keer om voor te strijden. En dat deden de Valkenburgertjes met grote inzet en plezier. De vele behaalde punten leverden blije gezichtjes op. Maar sporten is ook wel eens verliezen of een blessure het hoofd bieden, dus moest er ook soms een traan gedroogd worden.

De Valken heeft in deze poule goed gepresteerd, er waren bijzonder spannende wedstrijden bij. Welke plaats het uiteindelijk gaat worden is nog niet bekend, de laatste punten zijn nog niet geteld in de einduitslag en ook is nog niet bekend hoe het gaat met de punten die behaald zijn op het teruggetrokken team. De kinderen hebben er in ieder geval weer veel van geleerd en veel plezier aan beleefd. Ze zijn er klaar voor om komend seizoen in de reguliere jeugdcompetitie te stappen.

Heb je ook interesse in badmintonnen? Kom dan eens kijken bij onze jeugd op maandagavond in Sporthal Het Dorpshuis. Senioren zijn van harte welkom op maandag- of donderdagavond. Wij spelen zowel recreatief als competitief. Voor meer informatie: www.bcdevalken.nl.


Onverstandig financieel beleid bij gemeente Katwijk

Ingezonden n Jaap Haasnoot, KiesKatwijk.

Het college van B&W schrijft in de Kadernota 2018 het volgende: "De hoge werkdruk is een van de oorzaken gebleken van de geconstateerde aandachtspunten in de organisatie op het gebied van de werkcultuur".

Dit wordt gebruikt als argumentatie om in één klap een personeelsuitbreiding met 50 voltijds ambtenaren aan te kondigen. Ik ben hier namens KiesKatwijk enorm van geschrokken. We geven namelijk al teveel geld uit. Op het laatste nippertje zijn bezuinigingen nog voorkomen door een meevaller in de rijksuitkering. We zijn "gered door de bel", aldus wethouder van der Spijk. Maar dat is natuurlijk uitstel van executie. Volgend jaar zijn we aan de beurt en dan ga je toch nu niet voor bijna 4 miljoen euro personeel aannemen ? Ex-wethouder van Duijn constateert vertwijfeld vanaf de zijlijn dat CDA-partijgenoot van der Spijk zijn politieke erfenis hiermee bij het groot vuil deponeert.

Het tweede punt van ontsteltenis is dat het college de cultuurproblemen nog steeds bagatelliseert. Er is slechts sprake van "geconstateerde aandachtspunten". Een complete ramp is een betere kwalificatie dan dat er slechts sprake zou zijn van aandachtspunten. De O.R. van de gemeente heeft recent een dapper en knap stuk opgeleverd waarin ze geen spaan heel laten van het organisatiebeleid. Het college komt naast de geciteerde onjuiste gemeenplaatsen nauwelijks met een onderbouwing voor het vergroten van de personele formatie.

Ik denk dat de analyse helemaal fout is. Het is niet werkdruk die tot cultuurproblemen heeft geleid. Het is net andersom. Door de cultuurproblemen en de verkeerde aanpak van het organisatiebeleid lekt er enorm veel capaciteit (en dus geld) weg, en dat leidt vervolgens tot werkdruk en stress. En dat verergert vervolgens de problematiek weer. KiesKatwijk onderbouwt en beargumenteert zijn standpunten zo goed mogelijk. Daarom heb ik een cijfermatige schatting gemaakt van de personeelscapaciteit die weglekt door de problemen. Daarbij is een schatting gemaakt van het tijdsbeslag dat het leanproject en gedoe rond het cultuurprobleem met zich meebrengt. Er is hier helaas onvoldoende ruimte om dat verder uit te leggen. Kijk op onze website www.kieskatwijk.nl voor de details. Het resultaat is dat jaarlijks iets tussen de 32 en 53 Fte weglekt door de perikelen. Dat is elk jaar minimaal 20 mountainbikebanen van een ton per stuk. Maar als men de organisatie weer op orde brengt kan er natuurlijk ook worden afgezien van de personeelsuitbreiding.