Zaterdag a.s. is het International Search And Rescue Event (SAR). | Foto: KRB.
Zaterdag a.s. is het International Search And Rescue Event (SAR). | Foto: KRB. Foto: pr

SAR 2017: een informatief, vernieuwend en spectaculair event

KRB n De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) organiseert dit jaar op zaterdag 8 juli het International Search And Rescue Event (SAR).

Dit toonaangevende evenement is het hoogtepunt van het jaar voor de vrijwilligers van de KRB. Het hele jaar werken de vrijwilligers samen om SAR Katwijk tot een groot succes te maken. Met een bomvol programma tussen 10.00 uur en 16.00 uur hoeft u zich geen moment te vervelen. SAR vindt plaats op het strand en op de Boulevard, nabij de Vuurtoren. De Katwijkse Reddingsbrigade biedt het publiek een informatieve en spectaculaire dag. Er wordt samengewerkt met onder andere de KNRM, politie, brandweer, ambulancedienst en de Kustwacht. Ook is er een uitgebreide static show waar voor jong en oud veel te bezichtigen is. Tijdens deze dag kan iedereen iets leren en zien van het reddingswerk in Katwijk en Nederland. Zie voor meer info www.sarkatwijk.nl en www.krb.nl

Preventief

De KRB is een grote vereniging die zich inzet voor de veiligheid op het strand. Dat doen zij preventief door voorlichting, zwemlessen en patrouilles. Maar de vrijwilligers van de brigade verlenen ook eerste hulp in het geval van een incident of ongeval. Een vaak onschuldige kwallenbeet wordt behandeld, maar een zoekactie op zee bij een melding van een watersporter in nood behoort ook tot de taken van de KRB. Een keer per jaar nodigt de KRB collega-hulpverleners uit tijdens de SAR om te laten zien wat zij doen om een strandbezoek leuk en veilig te laten zijn.

Begrip

SAR Katwijk is al enkele decennia een begrip in Katwijk en omstreken, wellicht bij u ook wel bekend als de reddingsdemonstratie die vroeger op de eerste zaterdag van augustus werd gehouden. Al enige jaren wordt het evenement in juli georganiseerd onder de internationale naam SAR Katwijk wegens de toename van het grote aantal internationale bezoekers. Een spectaculair evenement vraagt om spectaculaire deelnemers. Ook dit jaar staat het programma weer bol van bijzondere participanten. Gedurende de dag zullen de deelnemers de onderlinge samenwerking ter land, ter zee en in de lucht demonstreren. Het afgelopen jaar heeft de organisatie naar mogelijkheden gezocht om het programma op enkele onderdelen te vernieuwen. Zo zal onder andere het verkeersongeval ,dat jaarlijks op de Boulevard plaatsvindt, in een ander jasje gestoken worden.Tijdens het evenement wordt ook teruggegrepen naar de historie van het reddingswerk met onder andere enkele historische voertuigen. Maar we kijken ook naar de toekomst en zullen u kennis laten maken met enkele innovatieve uitvindingen, zoals reddingen met drones en afstandbestuurbare reddingsrobots.

Op de Boulevard zal een uitgebreide static show opgesteld staan, waar allerlei materiaal uitgestald staat om bezichtigd te worden. Ook voor de kinderen is er voldoende te beleven en kunnen zij zelf ervaren hoe het is om zelf even een hulpverlener te zijn. Het einde van de zuid-Boulevard zal veranderen in een helikopterplatform waar gedurende de dag diverse vliegbewegingen zullen plaatsvinden. Meer informatie over de deelnemers en het programma van SAR 2017 en de KRB kunt u vinden op www.sarkatwijk.nl en www.krb.nl


Zomercarnaval komt er aan…….

Noordzee n Zomerfestival. Ondanks beperkingen altijd al de Lambada of de Limbo willen dansen of lekker genieten van de zinderende zomer hits vertolkt door een keur aan Nederlandstalige artiesten?

Kom dan naar het zomercarnaval dat gehouden wordt op vrijdag 11 augustus van 14:00 – 18:00 uur tijdens het Noordzee Zomerfestival 2017 en neem je sambaballen mee……

In samenwerking met het Noordzee Zomerfestival organiseert Stichting Jan Exploitatie Maatschappelijke Doelen haar eerste editie van een zomercarnaval voor mensen met een verstandelijke en/of fysieke beperking woonachtig in de Duin – en Bollenstreek. Ook diens broertjes, zusjes of vaders en moeders zijn welkom om dit feest met ons mee te vieren. Niet alleen de beperkingen maar zeker ook de mogelijkheden voor deze bijzondere doelgroep staan bij de organisatoren centraal en daar past een dergelijk feest in samenwerking met het Noordzee Zomer Festival heel goed bij. Er is een mogelijkheid tot kosteloos vervoer maar dan dient men zich heel snel aan te melden bij stichting.jan@outlook.com want vol is echt vol.

Toegang is gratis en degene die het mooist passend bij het thema zomercarnaval verkleed gaat kan een prijs winnen. Het zomercarnaval wordt afgesloten met een zoete traktatie van 'T Smausje Snoep en Dagbesteding. Jij komt toch zeker ook naar het Evenementen terrein (strandplein) op het strand te Katwijk ter hoogte van de afrit Voorstraat centrum?


n Open Hof Jeugd Diaconaat speelt Iwak de bal toe

Kapel n En dat niet alleen! Ook een geweldig complete tafeltennistafel met batjes werd de afgelopen week afgeleverd bij de kapel.

De jeugd diakenen Reinout van Nieuwkoop en Gert Jan van Delft vertelden dat de jeugd van de Open Hof kerk flink bezig was geweest. Zo is er door de kinderkerk koek en gebak verkocht, de tienerkerk heeft pannenkoeken gebakken en de jeugdclubs hebben tijdens het jaarfeest een extra collecte gehouden om de kinderen in het asielzoekerscentrum te helpen. De opbrengst van al deze activiteiten was prima en daardoor kon er ook nog een nieuwe versterker en cd speler aan het Iwak worden geschonken. Iwak voorzitter Rob de Bruijn nam namens de kinderen van het AZC alle spullen in ontvangst en bedankte de twee mannen hartelijk voor zo veel mooie cadeaus. Meer info: www.iwak.nl.