Er moet meer voorlichting en ruimte komen om het afval gescheiden aan te bieden. | Foto: pr.
Er moet meer voorlichting en ruimte komen om het afval gescheiden aan te bieden. | Foto: pr. Foto: pr

Adempauze ingelast in afvaldiscussie

Vervolg n Voorpagina.

'Het is voor ons een uitdaging en hoe ga je er mee om dit te halen? In 2014 zijn er al milieuafspraken gemaakt en in 2016 in de duurzaamheidsagenda. Het plan van Omgekeerd Inzamelen is hiervan een voortvloeisel. Een adempauze inlassen is een risico want we moeten nu anticiperen omdat de regering op termijn naar 90% zal vragen. We moeten zoeken naar evenwicht in service, financiële lasten en de milieudoelstelling. Als de burgers meer ondergronds willen moeten ze beter gaan scheiden', sprak wethouder Mostert nadrukkelijk. Rijnsburg en 't Duyfrak mogen het gaan bewijzen (voorstel).De verbrandingskosten gaan omhoog' waarschuwde hij. Hart van Katwijk wil geen pilot maar eerst met de wijkraden een gesprek aan gaan.

Als de burgers meer ondergronds willen moeten ze beter gaan scheiden

Burgerraadslid C. Zuijderduijn (VVD) wees er op dat er in de gemeente Haarlemmermeer grote stappen zijn gezet na een pilot. G. Diemer (Gemeentebelangen): 'Laat Rijnsburg en 't Duyfrak de kans krijgen om het te bewijzen'. Mostert: 'Als de pilot mislukt, wat dan?' We moeten een draagvlak creëren door een brief, het plaatsen op de website en in de media dan heeft de burger zelf de kans voor burgerparticipatie. Maar geen oneindige variaties'.

Trendbreuk

J. Ravensbergen (CDA) gaat voor een trendbreuk. 'In het huidige systeem met 50% scheiding moeten we gaan betalen maar dan ook met verschillende tarieven naar mate de inhoud van het restafval?' J. Oudes (CU): 'Dwang is noodzakelijk'. G.Schrijvers (Hart voor Katwijk: 'Stimuleer het afval scheiden door later iets terug te storten op de bankrekening'. Het college gaat zich er opnieuw over buigen en komt bij de raad terug.


Robert Jan Heemskerk opent 40e Rijnsburg Oranje Expositie

n Inleveren op dinsdag 11 en donderdag 13 juli

Kunst n Robert Jan Heemskerk, voorzitter van de Rijnsburgse Oranje Vereniging opent op vrijdagavond 4 augustus in de hal van de Burgt de 40e Rijnsburg Oranje Expositie.Het Comité heeft hem speciaal gevraagd omdat het veertig jaar geleden is dat de Rijnsburg Oranje Expositie is opgericht en haar eerste expositie hield.

Het Comité Rijnsburg Oranje Expositie kwam tot stand door een samenwerking tussen de gemeente Rijnsburg, de Oranjevereniging en de plaatselijke kunstenaars.

Uit deze samenwerking werden diverse mooie expositie georganiseerd en de Rijnsburg Oranje Expositie voor Amateurs met daaraan vast de wedstrijd rond het Zilveren Penseel.

Prijs

Wie het Zilveren Penseel voor 2017 in de wacht wil slepen en de mogelijkheid wil aangrijpen te exposeren in de hal van De Burgt, kan meedoen met deze 40e Rijnsburg Oranje Expositie. Rijnsburgers, oud-Rijnsburgers en Valkenburgers, die met diverse vormen van beeldende kunst bezig zijn, kunnen zich op dinsdag 11 en donderdag 13 juli van 19.30 tot 20.30 uur in­schrijven bij het Comité in De Burgt , Koomansplein 1.

Het Comité doet een beroep op elke amateurkunstenaar om er in de feestweek van 4 t/m 26 augustus weer een prachtige expositie van te maken. De officiële opening en prijsuitreiking wordt vrijdagavond om 20.00 uur verricht in de hal van De Burgt. Het wordt een bijzondere opening want deze 40e editie krijgt een extra feestelijk tintje.

De amateur kunstenaars kunnen zich inschrijven voor diverse categorieën. Van schilderen tot beeldhouwen en van handwerk tot fotografie. Alle beel­dende kunst, creatieve uitingen en dergelijke zijn toegestaan. De deelnemers dienen wel twee tot maximaal vier kunstwerken van dezelfde categorie in te leveren. Deze moeten voorzien zijn van een goed werkend ophangsysteem, naam, adres, categorie en de titel van het kunstwerk. Een deskun­dige jury beoordeelt deze werkstukken. Naar aanleiding van de inzendingen wordt het Zilveren Penseel en andere prijzen toegekend.

Expositie

De expositie, die in de feestweek en drie weken daarna wordt gehouden, wordt van bloemen voorzien en is alle dagen van de week geopend. Maar eerst moeten de kunstwerken ter beoordeling worden ingeleverd. Een goed ophangsysteem is belangrijk, want de kunstwerken blijven tot de expositie in de Burgt. Inleveren op dinsdag 11 en donderdag 13 juli. Vorig jaar waren de inzendingen zo goed, dat verschillende deelnemers daarna exposeerden op andere locaties. Voor iemand die creatief bezig is dus een kans om door te breken. Naast olieverf, aquarel, ets, tekening, beeldhouwwerk, fotografie, is handwerk welkom.

Wie mee wil doen kan in elk geval aan de slag. Deelname is gratis. Voor informatie secretariaat Carla Oudwater: 071-4024647. carla.oudwater@gmail.com.