In de Soefitempel zijn geen ramen maar lichtvensters die voor een diffuus licht zorgen. | Foto: Leo Roosjen
In de Soefitempel zijn geen ramen maar lichtvensters die voor een diffuus licht zorgen. | Foto: Leo Roosjen Foto: Leo Roosjen

Bijzondere tempel in de duinen Soefitempel Universel Murad Hassil

n Soefisme erkent alle profeten als brengers van een Boodschap

Binnen n Bijna iedereen kent wel dat opvallende gebouw in de Zuidduinen bij de sportvelden: de Soefitempel. Een gebouw met een vierkante zaal van 13 bij 13 meter met daarop een opvallende lichtdoorlatende koepel. Die koepel is een symbool van het menselijke hart, dat gericht is op de hemel en zich open stelt voor het goddelijk licht.

Door Leo Roosjen

Binnen gekomen valt het op, dat er geen ramen in de zaal zitten, maar wel lichtvensters. Het diffuse licht in de grote zaal geeft een speciale sfeer. Het markante gebouw is ontworpen door S.J. van Embden.

Grondlegger

Eigenlijk is het gebouw niet het belangrijkste deel van het complex. Hazarat Inayat Khan, grondlegger van de in 1917 in Londen gestichte Internationale Soefi beweging, had in 1922 in het duingebied, grenzend aan de huidige Soefitempel, een bijzondere ervaring, waardoor na zijn dood zijn beweging een tempel besloot te bouwen aan de rand van die duinpan.

De krachten en de tegenkrachten, die een rol gespeeld hebben bij de tot stand komen van het gebouw, laat ik het geheim van Katwijk blijven. Feit is, dat in 1969 het gebouw gerealiseerd was. De grond, waar de Soefitempel op ligt en het omliggende duingebied had de Soefibeweging al eerder in erfpacht gekregen. Naast de tempel bevinden zich nog een beheerderwoning en een logeergebouw op dat terrein.

De Soefitempel is de enige tempel van de Internationale Soefibeweging. Deze beweging heeft niets te maken met het zogenaamde 'Soefisme', een van de mystieke tradities in de Islam, die haar oorsprong vond in de 6e eeuw. Andere – soortgelijke - Islamitische stromingen zijn bijvoorbeeld het soennisme (soennieten) en sjiisme (sjiieten).

Erediensten en activiteiten

Naast de erediensten van de Internationale Soefibeweging op zondag zijn er ook andere activiteiten in dit bijzondere gebouw. Deze zijn op te vragen op de website van de Nederlandse Soefibeweging Katwijk – Leiden: www.soefi.nl.

Rond de Soefitempel, officieel Universel Murad Hassil, en de Internationale Soefibeweging, gonst het in Katwijk van de verhalen.

Laten we proberen in een nutshell veel van de raadselen rond deze beide fenomenen te ontrafelen.

Essentiële eenheid

Het Internationaal Soefisme erkent alle profeten als brengers van een Boodschap.

Het aanvaardt de essentiële eenheid van alle religieuze idealen. Dat is mooi gezegd, maar vertelt niet zo veel. Amir Smitz omschreef het Internationaal Soefisme met de woorden: het is niet de bloem, maar de geur ervan. De essentie zit achter wat je ziet.

Een materie om van te houden

Het scheppingverhaal van de wereld zou in de Soefitraditie als volgt kunnen klinken. Er was niets. Althans niets materieels. Er was wel geweten en dat ontwikkelde zich en voelde zich eenzaam. Niemand om van te houden.

Het goddelijke maakte een materie om van te houden. Want God is liefde en zo is het begonnen. De zon gaf zijn zonnestralen. Van daaruit ontstonden de zielen van wezens.

Zo komen hemel en aarde bij elkaar en het daagt je uit om je te gaan realiseren wie of wat je bent. We zijn een lichtstraal. We zijn geen lichaam, geen wezen, geen 'ik'.

Verbindend licht

Iedereen vormt zijn eigen toon in de symfonie van het leven. We vergeten ten diepste vaak wie of wat we zijn en houden vast aan onze ego. Daardoor vervreemden we van de ander.

Het gaat om geweten en liefde. Zo kunnen wij ons met ons licht verbinden met anderen.

Ook met duivelse lichten van haat en geweld om dit met ons licht te verbinden tot een beter licht. Dat is te vergelijken met de samensmelting van elementen bij een chemische reactie. Zo wordt de wereld steeds mooier.

Onbegrijpelijk?

Een onbegrijpelijk verhaal? Mystieker dan het Scheppingsverhaal van de Christelijke kerken. Toch kennen deze ook dit soort hoofdstukken. Lees ter vergelijking maar eens het eerste hoofdstuk van Johannes in de Bijbel. Bijna net zo mystiek.

Het hek voor de Soefitempel met daarboven het ‘logo’ van de Soefibeweging. | Foto: Leo Roosjen