Een artist impression van de nieuwe aansluiting bij Valkenburg Oost | illustriatie: Provincie Zuid-Holland
Een artist impression van de nieuwe aansluiting bij Valkenburg Oost | illustriatie: Provincie Zuid-Holland Foto: provincie zuid holland

Spoed voor Pioniersbaan

n Ideeën worden vertaald in plan

Onderzoek n De provincie Zuid-Holland wil na de zomer het deel Tjalmaweg van de Rijnlandroute aanbesteden. Dat is eerder dan verwacht. Voor de gemeente Katwijk reden om 175.000 euro uit te trekken om de 'Visie Bereikbaarheid Regio' met spoed uit te werken, zodat direct na de zomer mogelijke varianten van de Pioniersbaan (Noordelijke Randweg Rijnsburg) besproken kunnen worden.

Die varianten kunnen gevolgen hebben voor de inrichting van de Tjalmaweg.

De provincie gaat uit van verbreding en verdieping van de Tjalmaweg met hoge geluidsschermen, op sommige plaatsen zo'n vier meter hoog.

Het college van burgemeester en wethouders heeft andere ideeën over die invulling. 'Deze gaat uit van de realisatie van de Pioniersbaan (voorheen Noordelijke Randweg Rijnsburg) op afzienbare termijn en een uitvoering op maaiveld van de Ir. G. Tjalmaweg. Die laatste wordt verdubbeld en ingericht als stadsweg', staat op de raadsagenda.

Dat onderzoek zou volgens Hart Voor Katwijk (HVK) en PvdA financieel voordeel op kunnen leveren ten opzichte van de variant van de provincie. 'Eventuele besparingen moeten gebruikt worden voor de Pioniersbaan', stelt Nelly Smits van de PvdA vorige week donderdag in de raadsbijeenkomst.

HVK diende een motie in, om eventuele 'positieve financiële effecten in eerste instantie te gebruiken voor de ondertunneling van de N206 ter hoogte van Duinvallei'. Pas daarna wil HVK 'de aandacht vestigen op de realisatie van de Pioniersbaan'.

Die motie wordt niet gesteund door de andere partijen. GemeenteBelangen en PvdA vinden de motie 'verwarrend'. 'U onderschat het belang van de rondweg (Pioniersbaan) die gerealiseerd kan worden', vindt Smits (PvdA). 'HVK heeft geen idee hoe belangrijk de Pioniersbaan kan zijn voor de Duinvallei', stelt CDA'er Adger van Helden.

'We kunnen hier niet open over praten', reageert Anita van Ginkel van HVK. 'Pas als het onderzoek klaar is, kunnen we naar de burgers met een 50 of 80km weg.'

Wethouder Klaas Jan van der Bent meldt, dat 'ideeën' voor de Pioniersbaan worden uitgezocht. 'Dat moet vertaald worden in een plan en dan ga je naar buiten. Hoe eerder, hoe beter.' Na de zomer wordt het plan openbaar.

Welke varianten van de Pioniersbaan onderzocht gaan worden, blijft nog even geheim, maar sommige raadsleden lichtten tijdens de raadsvergadering bewust of onbewust een tipje van de sluier op in hun uitspraken.

Daaruit zou je mogen concluderen, dat de Pioniersbaan op zo'n manier aansluit op de Rijnlandroute, dat een deel van de Tjalmaweg ingericht kan worden als stadsweg met een maximale snelheid van 50km per uur. Een gewaagd plan, waar de raadsleden twijfels over hebben.