Vrijwilligers van Kind in Oost Europa. | Foto: pr
Vrijwilligers van Kind in Oost Europa. | Foto: pr Foto: pr

Tasjesactie zomerkamp Kind in Oost Europa

Stichting n Kind in Oost-Europa organiseert dit jaar weer twee zomerkampen in Roemenië.

Daar wordt de tasjesactie voor gehouden. Voor deze twee kampen is veel geld nodig, Het kamphuis, de bussen, eten, een traktatie zoals fruit, ijsjes, flesje drinken, een chipje, spullen voor sport en spel en voor de creatieve uren. Dit jaar maken we mooie cowboys en cowgirls van ze. Ook het sport en spel zullen daarop worden aangepast, Veel mensen hebben al een tasje voor een kind gevuld, waarvoor dank.

De meeste kinderen die meegaan met kamp komen uit Roma gezinnen en leven ver onder de armoedegrens. Vaak zijn er in deze gezinnen financiële problemen of een alcoholprobleem omdat vader of moeder geen uitweg meer kan vinden om voor het gezin te zorgen. Veel Roma kinderen gaan niet naar school. Ze staan niet ingeschreven dus bestaan ze niet. Voor inschrijven moet je eerst naar de rechter en notaris. Dat kost veel geld en bovenal heel veel tijd. Een groep kinderen en ouders, zelfs een opa en oma, krijgen nu van Laurentiu, Anneke en Alexandru les in schrijven en lezen. Dit is zo gaaf om te zien een jonge vader met zijn baby in de arm die trots aan ons laat horen dat hij al een beetje kan lezen. En zo uitzicht heeft op een betere toekomst.

Even weg van deze problemen een weekje kamp geeft deze kinderen een jaar lang plezier. Ze kijken terug op een heerlijke week van sport en spel, een wandeling in de bergen en veel lol en goed te eten. Twinkelende oogjes als het eten voor hun staat en zeker met het toetje. De eerste dagen krijgen ze niet eens hun bordje leeg, zoveel eten niet zijn gewend. Tussendoor tijd voor fruit en soms een ijsje.

Een eigen bed

Wij denken, wat een feest voor die kinderen, heerlijk slapen in een eigen bed op kamp. Maar als we 's avonds nog even bij ze gaan kijken, liggen de meeste kinderen bij elkaar in één bed. Dat geeft ze geborgenheid en ze zijn het thuis zo gewend om soms wel met z'n vieren in één bed te slapen.

Veel kinderen wonen in zelf gemaakte krotjes bedekt met zeil en kleden. Geen douche of stromend water uit de kraan. Buiten een gat in de grond gemaakt voor een wc. Er zijn zoveel dingen die voor ons zo normaal zijn. Als we daar dan twee weken zijn besef je maar weer hoe luxe wij leven.

Volgende week gaan we van start met onze nieuwe website. Deze is ons aangeboden door sponsors. Tijdens de kampweken houden we u op de hoogte via facebook en de website www.kind-in-oost-europa.nl Wilt u dit werk ondersteunen, dan kan door geld over te maken op NL60 RABO 0331 8784 61.


Make a wish...tijdens jeugddienst

Kerk n Zondag 25 juni is er weer een jeugddienst in de Hervormde kerk Valkenburg, aanvang 18.30 uur.

Romance Twelve verleent muzikale medewerking en Piet Imthorn spreekt over het thema 'Make a wish…' Dit naar aanleiding van een stukje uit de bijbel Johannes 15 vers 7: 'Jullie moeten met mij verbonden blijven, en naar mijn woorden luisteren. Dan zal alles wat je vraagt gebeuren'. Hierin schuilt een enorme belofte! Alles wat je vraagt zal gebeuren...

Deze jeugddienst is de allerlaatste voor de zomervakantie. Het belooft een mooie en blije dienst te worden. Tot zondag.