Het kunstwerk de cirkel, met in het midden een boom staat symbool voor het oneindige. | Foto: pr.
Het kunstwerk de cirkel, met in het midden een boom staat symbool voor het oneindige. | Foto: pr. Foto: pr

Kunstwerk 'De Cirkel' in Westerhaghe onthult

Symboliek n Het kunstwerk 'De Cirkel' is in park Westerhaghe op zijn plaats gezet. Dit kunstwerk is een geschenk van de gemeente Katwijk aan de Rijnsburgse wijk Westerhaghe. Wethouder Jacco Knape mag a.s. maandagmiddag het kunstwerk onthullen. Dan wordt ook de Jeu de Boules baan officieel in gebruik genomen.

Als locatie is voor het Westerhaghepad gekozen, tussen de Julianaschool en het trapveldje. Dit is een levendige plek, omdat hier onder anderen bezoekers van de speeltuin en de dierenweide langs komen. In het najaar wordt er nog een boom in het midden van De Cirkel geplant en is het kunstwerk compleet.

Ontwerp van wijkbewoonster

Het kunstwerk bestaat uit twee halve cirkels van staal, dat het een stoere uitstraling geeft. De cirkel staat symbool voor het oneindige. De boom, die in het midden van de cirkel komt te staan, staat symbool voor het voortzetten van energie. De boom haalt zijn energie uit de aarde en de lucht en geeft deze energie aan ons door in de vorm van zuurstof. Een tekst van Benedictus de Spinoza, die op de grens van het huidige Westerhaghe heeft gewoond, neemt een voorname plaats in het object in. De zin "De harten wint men door liefde en edelmoedigheid, niet door wapens", staat symbool voor de diversiteit in de wijk en voor saamhorigheid. Het eerste deel van de zin is te lezen wanneer je buiten de cirkel staat, het tweede deel lees je in de cirkel.

Het kunstwerk is, naar een idee van wijkbewoonster Melanie Corijn, gemaakt door Nina Kleingeld en Karin van Iterson van studio Hakijk uit Leiden. Het ontwerp voor dit kunstwerk is met grote voorkeur door omwonenden uit drie ontwerpen gekozen. Het is een verbindend kunstwerk met een actuele boodschap, voor en door de bewoners van Westerhaghe. De gemeentelijke adviescommissie voor beeldende kunst heeft dit idee in overleg met de bedenkster uitgewerkt.

Jeu de Boules baan

De Westerhaghe Jeu de Boules baan ligt in het Westerpark en is tot stand gekomen door een samenwerking van Stichting Meet en Greet Westerhaghe en de gemeente Katwijk. Het Westerpark is een geschikte plek voor deze 'speelplaats voor ouderen'. Op de gekozen plek in het plantsoen van het Westerpark waren al zitbanken, een tribune, verlichting en een prullenbak aanwezig.

Bovendien is deze locatie voor iedereen goed bereikbaar, dus ook voor mensen met een rollator, rolstoel of scootmobiel. Er is een mogelijkheid om in de toekomst een tweede baan aan te leggen als blijkt dat er veel gespeeld wordt. De aanleg van de Westerhaghe Jeu de Boules baan is mogelijk gemaakt dankzij financiƫle bijdragen van het Rabobank Leiden-Katwijk Wensenfonds en de Wijkraad Rijnsburg.

De Stichting Meet en Greet Westerhaghe werkte bij de aanleg van de Westerhaghe Jeu de Boules baan nauw samen met de Westerhaghe Boules Vrienden. Deze groep vrijwilligers zorgt dat de baan in goede staat blijft.

Onderlinge contacten worden via een WhatsApp groep onderhouden. Dat maakt het gemakkelijk om medespelers te vinden als je zin en tijd hebt om Jeu-de-Boules te spelen. Tot nu toe zijn 25 Jeu-de-Boules enthousiasten (soms met partner) aangesloten bij deze groep. Aanmelden kan door een email te sturen naar westerhaghe.boules.vrienden@gmail.com.


n 'Nieuw afvalsysteem wordt ons door de strot geduwd'

Wijkbezoek n Het gezelschap fietste naar de Collegiantenstraat. Daar werd bouwproject 'De twee Hofjes' bekeken.

Door de woningverdeling van de ApparterrA's, 15 moderne patiowoningen, ontstaan er twee hofjes. Na een stop in de Bloem werd de openbare ruimte in Frederiksoord bekeken. Momenteel vindt daar een herinrichting plaats van de straten aan de zuidkant van de wijk. Het gezelschap kreeg uitleg in de Eikenlaan, de straat die nog opgeknapt moet worden. Vervolgens werd het resultaat bij het Merschpad bekeken.

In gesprek

Opvallend bij dit wijkbezoek was dat er geen inwoner de moeite nam om het college en de wijkraad aan te spreken. Men had blijkbaar gewacht tot 's avonds. In gemeenschapshuis De Burgt was een inloopbijeenkomst gepland waarvoor alle Rijnburgers een uitnodiging hebben gekregen. Een aantal bewoners maakte van deze gelegenheid gebruik, waarbij het nieuwe inzamelsysteem van het afval, alsook de verkeersveiligheid voor fietsers in de Brouwerstraat en Oegstgeesterweg onderwerp van gesprek was.

Op social media is door heel veel Rijnsburgers kritiek geuit op de verandering van het afvalsysteem. Een inwoonster had de moeite genomen om met de wethouder hierover in gesprek te gaan. 'Wij hebben hier in Rijnsburg het ideale systeem. En dat willen we heel graag houden. We kunnen altijd ons afval kwijt. Met de rolcontainers gaan we drie stappen achteruit en zijn we terug bij af. Communiceer hoe we het afval moeten scheiden en geef de Rijnsburgers de kans om dit te doen. Nu hebben we het gevoel dat dit plan ons door de strot wordt geduwd'. Wethouder Mostert legde uit dat er nu te weinig afval wordt gescheiden 50%. Dit moet naar 75-80%. Hij is ervan overtuigd dat met omgekeerd inzamelen dit wel gaat lukken.

Wethouder Klaas Jan van der Bent kreeg te horen dat het voor fietsers nog steeds zeer gevaarlijk is om op de Brouwerstraat, Oegstgeesterweg en Sandtlaan te rijden. 'Ongeduldige automobilisten duwen je gewoon naar de kant. En ik ben niet de enige', zo heeft een inwoonster al een paar keer ervaren. Volgens haar kan een inhaalverbod voor fietsers een oplossing zijn.

Een oudere mijnheer die regelmatig met zijn scootmobiel door Rijnsburg rijdt gaf als oplossing om gewoon midden op de weghelft te blijven rijden: 'Dan blijft die auto wel achter je rijden. Je moet alleen niet bang zijn'.