Provençaalse Pissaladière. | Foto: H. vom Hofe.
Provençaalse Pissaladière. | Foto: H. vom Hofe. Foto: Helma vom Hofe

Lunchen op zijn Frans.....Provençaalse Pissaladière (pizza met ansjovis en uienconfit)

De Provence…vele gelukkige uren hebben wij daar als gezin doorgebracht. De Provence biedt alles waar ik zo van hou. Als ik dit recept thuis maak ben ik weer heel even terug op dat speciale plekje boven op die berg met dat waanzinnige uitzicht over de vallei.

Ik hoor de krekels en ruik de lavendel. Ik zie mijzelf weer zitten aan die ronde gedekte tafel met dat standaard rood/wit geruite tafelkleedje…nippend aan een beslagen glas witte wijn. Die wankele tafel die stond onder de enige boom die ons wat schaduw kon bieden… ons plekje. Is het al zo lang geleden? Ik denk dat ik maar even ga googelen of er nog ruimte vrij is deze zomer.

Uienconfit voor 4-5 personen

Ingrediënten:

60 gr Roomboter of een flinke scheut olijfolie, 1,50 kg blonde uien, in dunne ringen, 2 verse laurierbladen, 5 grote takken tijm (geritst en van 2 takken de blaadjes apart houden voor garnering),

1 tl. versgemalen peper, ½ theelepel zout.

Deeg: Kant en klaar pizza bodem deeg of hartige taart deeg. De bodem zelf maken doe je als volgt: 250 gram bloem, 110 ml olijfolie, 125 ml water, 5 gram bakpoeder, 10 gram zout.

Garnering: 20 ansjovisfilets (in blik op olie) uitgelekt, 20 stevige zwarte olijven op olie, 2 tl olijfolie van goede kwaliteit, tijmblaadjes.

Groene salade voor erbij.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden en maak ondertussen het deeg. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer goed door elkaar met een houten lepel, tot het een bal vormt. Dek het af en laat 15 minuten rijzen op een warme plek. Rol vervolgens het deeg uit en leg het op bakpapier op ovenbakplaat. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.

Kant en klaar deeg: Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Spreid het deeg uit op bakpapier op de ovenbakplaat. Prik gaatjes in de bodem.

Uienconfit

Fruit de ingrediënten voor de uienconfit in een pan goudbruin. Roer af en toe om. Haal vervolgens de laurierblaadjes eruit en gooi deze weg.

Spreid het uimengsel over het deeg en laat rondom een randje vrij. Laat de ansjovis uitlekken en leg deze vervolgens in een ruitpatroon op de pizza (zoals op de foto). Leg een halve olijf op elk kruispunt en strooi er de overgebleven tijmblaadjes overheen. Bedruppel met olie en bak de pissaladière in 20 minuten goudbruin.

La pissaladiere is een typisch Frans lunchgerecht. Je kan de pizza warm of koud serveren. Heerlijk met een groene salade erbij.

Koud is deze ook zeer geschikt om mee te nemen naar strand of voor de picknick.

Bon appetit!