Afbeelding
Foto: Tiny van der Zwan

Gefeliciteerd

Diploma n Na weken van hard blokken en spanning is het nu toch zo ver: Je bent geslaagd. De vlag kan uit. De redactie van de Rijnsburger feliciteert alle examenkandidaten uit Rijnsburg en Valkenburg met de behaalde resultaten. Voor wie een herkansing nodig heeft: kop op en veel succes.

Visser 't Hooft Lyceum Rijnsburg

VMBO TL

Roy Brands, Eline Heemskerk, Chinouk de Mare, Kay van der Weijden.

Visser 't Hooft Lyceum Leiden

MAVO Aveline Kralt, Hamid Noor.

HAVO Aiah Al Malai, Manon van Beelen, Marc de Best, Thana Bos, Christa Campschroer, Noa Collé, Angela van Delft, Fleur van Dijk, Peter van Duijn, Jarmo Haasnoot, Martin 't Hart, Bram Klok, Koen Kralt, Melissa van Nieuwkoop, Julia Somers, Niels Souverijn, Bram Tijsterman, Jako Vianen.

VWO Maaike de Bruin, Marit van Duijn, Matthijs Kralt, Maurice van der Plas, Tim van Voorbergen.

VWO Tweetalig Judith Corsel, Jonah Post.

Wellant College Rijnsburg

VMBO Basis Britt van der Geer, Denise Hoppers, Lenny van Luijk, Rosa van der Sar, Daan Brussee, Yenita Haasnoot, Michelle Kuivenhoven, Hanne de Mol, Pieter Vooijs, Huibert Messemaker, Bodhi Star.

VMBO Kader Jos Glasbergen, Thomas van der Meij, Lindy de Vos, Simone Houwaard.

VMBO TL Alice van Delft, Anjay Korpershoek, Julian de Mooij, Maaike Vooijs, Moska Waise, Julia van der Bent, Britt van den Eijkel, Justin van Giezen, Mariette de Koning.

VMBO Gemengd Julian de Mooij, Justin van Giezen.

Wellant College Oegstgeest

VMBO Ischa Berkhout.

Andreas College Pieter Groen

MAVO Diana Maouloud, Joella van baren, Mike Verschuren, Sonique de Ruiter, Wendy de Koning, Illia van den Bosch, Venice van der Plas.

HAVO Charlotte Anholts, Corine van der Spijk, Demi van Delft, Femke Zandbergen, Hilde Guijt, Job van Tilburg, Manon van Egmond, Marco de Leeuw, Michiel den Haan, Neline Heemskerk, Nick van Delft, Özge Demir, Patrick van Giezen, Piet Hein Krabbendam, Tim van Klaveren, Naomi van den Eijkel.

VWO Jachin Piet, Jaron Lahav, Leon van Eijgen, Manouk van der Zwan, Niek van der Plas, Tim van der Spijk, Thomas van der Meij, Emma Bats.

Andreas College Rijnmond

VMBO Basis Arco Kralt, Jessica Schaap, Lorenzo de Vet, Bernard David, Dennis van Winsen, Khashayar Shybani, Luc van der Nagel.

VMBO Kader Britt Rademaker, Demi Roerig, Dennis Oudshoorn, Gert-Jan Vooijs, Jaron Clavaus, Jill Guijt, Julie van der Meij, Kathy Haasnoot, Kimberly van Vliet, Lianne van Starkenburg, Melanie van Egmond, Noa Vermeulen, Remon van Duyn, Ruben Koenen, Suzanne Heemskerk, Sylvia de Vet, Thijs Meijer, Zoë Vervuurt, Jarno van der Voort, Roos Barnhoorn,

Limes Praktijkonderwijs Kelly Casers, Rick van Baren, Terry Hogewoning.

Rijnlands Lyceum Oegstgeest VWO

Lisa van Delft, Marit van Delft, Rosaline Hoek, Meike Jansze, Damijan Jungerius, Lisa de Koning, Julia van der Laan, Julia de Laat, Sanne van der Meij, Lisette van de Velde, Chris Vliegenthart, Philomee de Vos, Simone Zaal.

Rijnlands Lyceum Oegstgeest HAVO

Tjeerd Hollebeek, Gerrit de Jong, Melanie de Koning, Naomi van der Meij, Sander van der Meij, Sanne van der Nol, Lucas van der Plas, Nils Ravensbergen, Willem-Jan van Tilburg, Nick de Weger, Jaimey van der Weyden, Nicky van Steenbergen.                                

Teylingen College KTS te Voorhout

VMBO basisberoepsgerichte leerweg

Daphne Stapper, Justin Meijer, Mike Dubbeldam, Quintin Meijer, Roy van Rhijn.

Teylingen College KTS te Voorhout

VMBO kaderberoepsgerichte leerweg

Bernard van Abswoude, Gijs de Monyé, Robbert van Bilderbeek.

Teylingen College KTS te Voorhout

VMBO theoretische leerweg

Eddy van Egmond, Koen van Voorbergen, Sander Ravensbergen.

Teylingen College Duinzigt te Oegstgeest

VMBO theoretische leerweg

Veerle Borsboom, Maaike van Delft, Sjaak van Delft, Stan Frijns, Parsa Gholamhossein, Bas Glasbergen, Manon van der Gugten, Lianne Haasbroek, Niels Harteveld, Lennard Kralt,Joyce Lange, Lars van der Meij, Amber van den Oever, Ron Paats, Isabel Peursum, Aldert van der Plas, Michael Verheij, Damian Vermond, Lizzy Vlekke, Lisa Zandbergen.

Northgo College Noordwijk

MAVO

Barbara van den Oever, Coen van der Schaft.

HAVO

Amy de Fransz.

Driestar College Leiden

VMBO GL        

Mark van Egmond Julia Glasbergen, Andries de Haas, Brian Leeuwenburg, Daan Noort, Anne Varkevisser.

VMBO TL

Johan Jonker.

Boerhaave Leiden

VMBO

Corniels Klok, Kimberley Devilee.

Da Vinci College

VMBO TL Laura de Mooij.

VWO Charlotte Haasnoot, Renée van Kouwenhove, Luuk van der Weide, Julia Wildschut, Kate Wildschut.

Bonaventuracollege

MAVO

Sander Koemans


Ook in de toekomst voldoende oplaadlocaties in Katwijk

Elektrisch n vervoer heeft de toekomst. Elektrisch rijden verbetert de luchtkwaliteit, is stil en levert een bijdrage aan de klimaatambities van de gemeente om het energieverbruik te verminderen en het gebruik van duurzame energie te stimuleren.

Voorwaarde is wel dat er voldoende oplaadlocaties zijn. Wethouder Jacco Knape: 'Katwijk behoort bij de landelijke top als het gaat om de uitrol van een openbare laadinfrastructuur en als het aan het college ligt blijft dat zo. De gemeente gaat daarom Verlengde Private Aansluiting (VPA) alleen plaatsen op logische plekken, de parkeerdruk niet meer gebruiken als toetsingscriterium bij een aanvraag en laadpalen bij elkaar zetten op strategische punten'.
Naar verwachting zijn in 2035 alle nieuw verkochte personenauto's elektrisch dan wel emissievrij. De oplaadtijd wordt steeds korter en het accubereik steeds groter. Tel daar bij op dat aanschafprijs gunstiger wordt in vergelijking met een auto die op fossiele brandstof rijdt. De komende jaren zal het aantal elektrische auto's alleen maar toenemen en daarmee ook de vraag naar oplaadpunten. Momenteel telt Katwijk ruim 44 openbare laadlocaties en 6 semi openbare laadpunten (geplaatst in parkeergarage Boulevard en Princehaven/ Tramstraat). Er zijn 8 aanvragen voor nieuwe locaties in behandeling.

Op verzoek van de gemeenteraad heeft Katwijk vanaf 2015 meegedaan aan een proef met Verlengde Private Aansluiting (VPA) om na te gaan in welke situaties een private stroomvoorziening vanuit de woning een geschikt alternatief is voor de laadpaal op het openbare net. De proef laat zien dat het plaatsen van een VPA in de openbare ruimte vooral nuttig kan zijn wanneer de gebruiker geen mogelijkheid heeft voor het plaatsen van een VPA op eigen grond en als een gereserveerd parkeervak heeft zoals een gehandicapten- of artsenparkeerplaats.

Wanneer de gemeente een aanvraag voor een laadpaal ontvangt wordt die aanvraag getoetst aan een aantal criteria, waaronder de parkeerdruk. Op veel plekken in de gemeente is de parkeerdruk hoog. Omdat de gemeente elektrisch rijden wil bevorderen zal bij een beoordeling van een nieuwe aanvraag de parkeerdruk niet meer als doorslaggevend criterium worden meegenomen.

De aanschaf van een elektrische auto wordt voor gebruikers interessant wanneer in de directe omgeving een oplaadpaal staat. Een regel in het beleid van de gemeente is dat altijd binnen een straal van 200 meter hemelsbreed van de woning, een laadpaal geplaatst moet kunnen worden. De 200-meter regel betekent dat in Katwijk maximaal een 80-tal laadlocaties mogelijk zijn, los van de mogelijkheid om bij een bestaande laadlocatie een extra paal te plaatsen. Wanneer dit aantal in de toekomst onvoldoende blijkt kunnen extra laadpalen het beste bij elkaar gezet worden op strategische punten, zoals grotere parkeerterreinen.

De meeste gebruikers starten het laden tussen 16:00 – 21:00 uur. De gemiddelde laadtijd van een auto bedraagt 2 uur maar veel auto's zijn 8 uur op een paal aangesloten. Dat is langer dan nodig. E-rijders overleggen steeds vaker met elkaar bij de paal of via een app over het gezamenlijk zo goed mogelijk gebruiken van een laadpaal.