De romantische Rheingau. | Foto: pr.
De romantische Rheingau. | Foto: pr. Foto: pr

In deze wijnspinsel reizen we naar de romantische Rheingau. Deze wijnstreek in Duitsland is één van de indrukwekkendste delen van Duitsland. Een deel ervan is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

De Rheingau ligt op een smalle strook tussen Wiesbaden en Lorch. Wanneer je vanaf Wiesbaden de weg langs de Rijn volgt, ligt aan je rechterhand het Taunus gebergte. Je komt door de gezellige toeristische stadjes Oestrich, Winkel en Hattenheim. De Rijn is een belangrijke factor bij het verbouwen van wijndruiven. De rivier is op sommige plekken erg breed en de rivierbedding ligt hier van oost naar west. Hierdoor beschijnt de zon tot laat in de avond het wateroppervlak. Zo kunnen de druiven die op de hellingen aangeplant staan lang van de zon profiteren. Vrijwel alle wijngaarden liggen op glooiende hellingen naar het zuiden met het gezicht op de rivier.

De witte druif Riesling is hier de koning onder de wijndruiven. De Rijn zorgt voor een zachte nazomer en herfst. Hier profiteert de Riesling, die laat rijpt, optimaal van. In veel gebieden in Duitsland staat Riesling aangeplant, denk bijvoorbeeld aan de Moezel. De Rheingau geeft, dankzij haar ligging en een grote diversiteit aan bodems, echter de krachtigste wijnen met een hoge smaakconcentratie.

Wanneer je meer van rode wijn houdt, rijd dan door naar het dorp Asmannshausen. De wijnen worden gemaakt van de blauwe druif Spätburgunder, die in Frankrijk Pinot noir heet.

Doordat de kloosters in de Rheingau eeuwen geleden al zijn begonnen met wijnbouw, is er een lange traditie en veel ervaring met het maken van wijn.
Een mooi wijnbouwbedrijf is Schloss Vollrads in Winkel, één van de beroemdste domeinen van de Rheingau en volgens sommigen het oudste wijnhuis van de wereld. Je rijdt er tussen de wijngaarden door omhoog en dan zie je al van ver het romantische, geel gekleurde slot liggen. Er is uitgebreid de gelegenheid om het slot te bezoeken en er verschillende wijnen te proeven.
Al meer dan 800 jaar wordt hier wijn gemaakt. De tijd heeft ook hier niet stil gestaan. Zo worden de flessen afgesloten met een schroefdop en de duurdere wijnen met een glazen dop. Traditie en vernieuwing zorgen samen voor steeds betere wijnen.
Duitsland is zeker de moeite waard om een wijnreisje te maken. Wat mij betreft staat dan het gebied Rheingau bovenaan, want hier maken ze heerlijke wijnen!

Linda Driebergen,

Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding