Optreden in Thomaskirche bij graf Johann Sebastian Bach. | Foto: pr.
Optreden in Thomaskirche bij graf Johann Sebastian Bach. | Foto: pr. Foto: pr Jubilate

Concertreis mannenkoor Jubilate

n Optreden Thomaskirche bij graf Johann Sebastian Bach

Optreden n Christelijk Mannenkoor Jubilate uit Katwijk maakte begin deze maand een concertreis naar Duitsland in de geboortestreek van de kerkhervormer Maarten Luther.

Door Wim Bergman

Vijfhonderd jaar geleden spijkerde de monnik Maarten Luther een manifest aan de deur van de slotkapel in Wittenburg waarin hij de misstanden in de heersende Katholieke kerk aan de kaak stelde. Deze daad staat in de geschiedenis bekend als 'De 95 stellingen van Wittenberg'.

Dit was het begin van de reformatie die diepe sporen na liet in kerk en theologie, cultuur en wetenschap, economie, politiek en onderwijs. Reden voor Jubilate om een aantal concerten te geven in zijn geboortestreek.

Duitse steden

In het voormalige Oost-Duitsland, tegen de grens van Tsjechië, liggen de steden Erfurt, Weimar en Leipzig. Deze steden zijn hersteld van de schade die opgelopen werd door de bombardementen van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog.

Cultuurhistorisch gezien hebben deze steden een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de mensheid. Dit was niet alleen het werkterrein van Maarten Luther, maar ook hebben de schrijvers Goethe en Schiller hier gewoond en gewerkt. Johann Sebastian Bach bespeelde in de Thomaskirche jarenlang het orgel en was daar dirigent en leider van het beroemde Thomaner knapenkoor.

Prachtige kerken

In deze steden staan prachtige middeleeuwse kerken. Het is dan ook een enorme beleving om als Katwijks mannenkoor hier te mogen zingen.

Zo werd er gezongen in de Predigerkirche van Erfurt en werd er een groot concert gegeven met het Philharmonisch kamerorkest uit Jena in de Naumburger Dom.

Op eerste Pinksterdag verleende het koor in Leipzig haar medewerking aan een Evangelische Gottesdienst in de Peterskirche en in de Thomaskirche werd gezongen bij het graf van Johann Sebastian Bach.

Het koor, dat vergezeld werd door echtgenoten, vrienden en bekenden, bestond uit bijna drie honderd personen, die vervoerd werden in zes touringcars. Naast het geven van concerten werd de omgeving verkend.

Erfurt, Weimar en Leipzig werden bezocht. Allemaal prachtige steden en de moeite waard om er eens rond te kijken.

De Thomaskirche

Deze zes dagen durende reis heeft heel veel indrukken achter gelaten. Het was voor velen een bijzondere ervaring om een Duits Lutherse kerkdienst mee te maken. Maar de meeste indruk maakte toch wel het kooroptreden in de Thomaskirche.

Toen het koor rondom het graf van Bach a capella begon te zingen, stroomde de kerk vol met toeristen en werd er aandachtig geluisterd naar het sonore, warme geluid van de mannenstemmen. Aan de enthousiaste reacties viel op te maken dat de vele toehoorders hiervan enorm hadden genoten.

Zo heeft Jubilate met haar supporters weer een prachtige reis achter de rug. Als één grote familie zijn talrijke hoogtepunten beleefd en zal er nog vaak terug gedacht worden aan alle belevenissen die deze reis heeft achtergelaten.

Zomerconcert

Graag wil Jubilate het Katwijkse publiek laten mee genieten van het zangavontuur in Duitsland. Daarom worden nog eenmaal alle registers opengetrokken voordat het koor op zomerreces gaat.

Op woensdag 28 juni geeft Jubilate in de Dorpskerk in Katwijk aan den Rijn onder de titel 'Zingend de Zomer in' een concert. Een afwisselend concert, waarin niet alleen liederen worden gezongen die in de Duitse kerken door Jubilate zijn uitgevoerd, maar ook een flink aantal spirituals zullen ten gehore worden gebracht.

Sopraan Aylin Sezer en een blazersensemble van het Holland Symfonie Orkest verlenen hierbij hun medewerking. Aan de vleugel zit Arthur Postma. De algehele leiding is in handen van Aldert Fuldner.


Valken '68 uit preventief alcoholbeleid

Sport n Valken' 68 stapt uit het overleg 'Sportverenigingen en alcohol'. In dit overleg tussen de sportverenigingen en de gemeente wordt gesproken over het alcoholbeleid bij de clubs.

De Valkenburgse voetbalvereniging is de discussie met de gemeente zat. Die discussie begon nadat de gemeente door middel van een mystery guest geconstateerd had, dat de club een jongere alcohol had geschonken zonder zijn ID te vragen.

De vereniging werd een boete opgelegd van 1.360 euro, ondanks het bezwaar van Valken' 68 die in zijn gelijk werd gesteld door de onafhankelijke Bezwaarcommissie.

'Niet het handhaven van de boete op zich maar de manier waarop Valken'68 als partner op het preventief alcoholbeleid in deze bezwaarprocedure is behandeld, is de reden om eruit te stappen', schrijft het bestuur in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

In die brief maakt het bestuur duidelijk dat een simpel excuses van de gemeente genoeg was geweest. 'De vele gemaakte fouten in het juridische dossier, het niet nakomen van gemaakte afspraken, niet opvolgen van toezeggingen zonder daarvoor excuus aan te bieden, is bij het Valken'68 bestuur in het verkeerde keelgat geschoten.' Burgemeester Cornelis Visser heeft de vereniging alsnog uitgenodigd om bij het eerstvolgende overleg tussen de sportverenigingen en de gemeente aanwezig te zijn. De club geeft in zijn brief aan, dat ze van dit overleg gebruik maken om vragen van andere verenigingen te beantwoorden.

Club wil excuses van gemeente Katwijk

Of Valken daarna ooit nog aanschuift, is nog maar de vraag. 'Onze beslissing is omkeerbaar als de gemeente Katwijk een handreiking wil doen in de vorm van excuses of met een andere zeer goede reden komt.'