Worden sommige nog maar net geplaatste ondergrondse containers binnenkort al overbodig? | Foto: PvK.
Worden sommige nog maar net geplaatste ondergrondse containers binnenkort al overbodig? | Foto: PvK. Foto: Cor de Mooy

Weerstand tegen afvalplannen

afvalinzameling n GFT-afval en PMD-afval in containers aan huis. Indien gewenst ook een papiercontainer aan huis erbij is een optie. Het restafval naar ondergrondse containers in de buurt brengen. Dat is in het kort samengevat waar de gemeente naar toe wil.

Door Piet van Kampen

Vorige week donderdag kreeg een tiental insprekers tijdens een informatieve sessie met raadsleden de gelegenheid om hun zegje te doen. De teneur: zoeken naar moderne oplossingen en laat wat goed is dan ook goed. Dat er meer afval gescheiden moet worden dan tot op heden gebeurt en te recyclen tot grondstoffen is op zich een goede zaak. De manier waarop de gemeente dit volgens het plan 'Omgekeerd inzamelen plus' wil aanpakken vond echter geen bijval. Sterker nog: uit het betoog van de diverse insprekers, waarvan de meeste uit Rijnsburg kwamen, bleek echter dat er weinig tot geen bijval is en vooralsnog meer weerstand.

'Waarom is er dan voor dit plan gekozen en zijn er geen andere varianten onderzocht?' vroeg mevrouw De Mooij uit Rijnsburg zich af. In Rijnsburg zijn er veel ondergrondse containers en de inwoners zijn tevreden. 'Waarom niet eerst een pilot in een deel van de gemeente zoals het programma VANG (Van Afval Naar Grondstof) adviseert? Het is een slechte variant' in de ogen van De Mooij.

Geschrokken

De heer Hartevelt was geschrokken van het idee. Hij vond het weggegooid geld als de ondergrondse containers weer verplaatst moeten worden. Katwijk is de tweede gemeente in Nederland met het ondergrondse systeem en nu weer terug naar de afvalbakken? En straks betalen voor het restafval? Aanpassingen van de vuilophaalwagens vormen extra kosten en het ophalen wordt ook arbeidsintensiever' voorziet hij. 'Waar is men mee bezig?' vroeg mevrouw Van der Kooy zich af. 'Er is pas een aantal nieuwe ondergrondse containers in de gemeente geplaatst en nu komt men met deze plannen'. De vrees bestaat bij diverse insprekers dat als er voor het restafval moet worden betaald en dat dit stiekem bij een ander in de bakken wordt gedumpt.

Lees verder op pagina 7.

Mevrouw Schoneveld toonde zich boos en teleurgesteld. 'Extra kosten maken en wij worden gestraft met vieze bakken. Ik vind ondergronds heel fijn. Het is onnodige kapitaalsvernietiging.

De heer De Wit: 'Afvalstoffen worden grondstoffen. Als u dit zo wilt regelen ga dan voor de volle 100%. Dit systeem leidt tot niets en er is niet goed over nagedacht' volgens de inspreker.

Papier

Glas gescheiden aanleveren stond niet ter discussie, dit is een ingeburgerd begrip. Wat papier betreft is er een optie om dit ook aan huis in een aparte container op te laten halen. Veel papier wordt al voor verenigingen ingezameld en een gedeelte in de huidige onder- en bovengrondse containers gedumpt. De meeste inwoners zitten hoogstwaarschijnlijk niet te wachten op een eventuele derde container in hun soms bescheiden ruimte bij de woning. Ook niet op de plannen voor de Omgekeerd inzamelen plus. De insprekers krijgen antwoorden op hun vragen en er volgt een nieuwe sessie.

Toelichting

Navraag bij wethouder Gerard Mostert leert dat de gemeente drie doelstellingen voor ogen heeft. Ten eerste het milieu, ten tweede moet er draagvlak bij de inwoners zijn en ten derde is het ook een financiƫle kwestie.

'Elke ton afval die wij wegbrengen kost geld. Hoe meer gescheiden afval wij aanleveren om te recyclen voor grondstoffen des te meer inkomsten voor de gemeente en minder kosten voor het restafval. Dan hoeven wij ook minder kosten voor afvalheffing voor de inwoners in rekening te brengen. Wij zullen een communicatiecampagne gaan voeren en in de wijken met de inwoners gaan praten over de verdere uitvoering van de nieuw gekozen inzamelmethodiek. De afvalproblematiek is zeer divers. We maken daarom onderscheid in drie bebouwingstypen. Neem bijvoorbeeld de drie torenflats in de Hoornes. Daar ligt het anders dan in straten bij laagbouw. Misschien moet er hier en daar wel maatwerk worden geleverd om knelpunten aan te pakken', is zijn voorzichtige visie.

Dit kan door keuze in rolcontainervolume, maar ook door maatregelen om geuroverlast GFT aan te pakken. Verder hebben we ook aandacht voor bijvoorbeeld de inzameling van medisch afval en hoe we afval in hoogbouw kunnen verbeteren.

Conclusie: als er na de invoering van de nieuwe inzamelmethodiek intensief door de burgers aan afvalscheiding wordt gedaan zou het bijbetalen voor restafval wel eens overbodig kunnen worden. Het is een kwestie van mentaliteit om de moeite te nemen het afval te scheiden.