Tillema houdt Blijham achter zich. | Foto: Hans Heemskerk.
Tillema houdt Blijham achter zich. | Foto: Hans Heemskerk. Foto: Hans Heemskerk

Rijnsburgse Boys dwingt promotie af

n Uien boeken historische overwinning Spakenburg

Voetbal n In een tweeluik met Spakenburg trok Rijnsburgse Boys na 180 minuten voetbal aan het langste eind en verwierf zich voor volgend seizoen een plaats in de tweede divisie. Voor Spakenburg betekent de degradatie naar de derde divisie dat de club voor het eerst in de geschiedenis niet meer op het hoogste (amateur)niveau zal acteren.

Voor het eerst sinds het beruchte jaar 2012 – waarin Spakenburg de titel met een punt voorsprong op Rijnsburgse Boys veroverde – passeren de Rijnsburgers de Spakenburgers aan het eind van een seizoen in extremis.

Middelmors is de basis

De basis voor de promotie werd vorige week dinsdagavond al op de eigen Middelmors gelegd. Twee riante mogelijkheden van Martijn Tjon-A-Njoek daargelaten staat het halverwege de eerste helft plotseling 1-1. De voorsprong van Spakenburg in de negentiende minuut wordt binnen twee minuten tenietgedaan door een prachtige volley van Jeffrey Jongeneelen. Goed zichtbaar is dat beide ploegen in het weekend reeds een wedstrijd in de benen hebben zitten. Met nog twintig minuten op de klok is het uiteindelijk technisch vernuft wat voor de overwinning zorgt, Jongeneelen mag zich naar later blijkt matchwinnaar noemen.

Spakenburg voert de druk weliswaar op en in het laatste kwartier zijn zowaar alle blauwhemden op de helft van de tegenstander te vinden. Maar Rijnsburg houdt stand.

Trainer Joop Gall sprak na afloop van de beste wedstrijd van zijn team dit seizoen dat als bovenliggende partij de Rijnsburgers volledig van de mat speelde.

Beslissende wedstrijd

Kon Rijnsburgse Boys het hoofd koel houden? Dat was de vraag in het tropische Spakenburg afgelopen zaterdag. Lange tijd ging dat goed, zeker toen Joël Tillema vlak voor rust de 0-1 liet aantekenen. Als Philip Ties vlak na rust de gelijkmaker intikt en Niels Buitenhuis voor 2-1 zorgt, stijgt niet alleen de temperatuur maar ook bloeddruk en hartslag vertonen hogere waarden. Met nog een half uur te spelen is de totaalscore dan 3-3. Rijnsburg komt nauwelijks onder de druk van Spakenburg vandaan. En telkens weer is het een geweldige Michael Lanting die zijn ploeg naar voren stuurt. Tot aan het strafschopgebied mogen de Spakenburgers komen, daarna heerst de Rijnsburgse verdediging, doelman Richard van Nieuwkoop incluis. Vlak nadat er voor het eerst voor buitenspel gefloten wordt, komt er aan een kwartier billenknijpen een eind. De effectiviteit in optima forma is afkomstig van een voetballer die bij het Delftse Wippolder voor het eerst een bal raakte. Zo effectief dat zelfs het ManUnited van Mourinho daar nog iets van had kunnen leren.

Jeffrey Jongeneelen

Voetbal mag dan een teamsport zijn, zeker in deze tweestrijd met Spakenburg was het Jeffrey Jongeneelen die het verschil maakte. Was hij dinsdagavond op de eigen Middelmors al bepalend met twee treffers, afgelopen zaterdag was zijn rol nog dominanter. Met een werkelijk sublieme pass stuurde hij in de eerste helft Joël Tillema richting de 0-1, koelbloedig rondde hij een kwartier voor tijd een voorzet van Jorn van Lunteren af en ver in blessuretijd zorgt hij ijskoud voor de winnende 2-3. Met dank aan zijn medespelers die ondertussen collectief alle kastanjes uit het vuur hadden weten te halen.

Pieter Mulder

Ooit zag Ajax een talentvolle middenvelder in hem. Maar via zeven jaar Telstar speelde hij uiteindelijk twaalf seizoenen voor FC Hilversum. Na een korte periode als assistent-trainer bij IJsselmeervogels was hij zes jaar lang oefenmeester bij Koninklijke HFC in Haarlem.

Deze club leidde hij vanuit de eerste klasse naar de tweede divisie. Daarvoor had hij ook al de hand in de promotie van ASV Dronten naar de hoofdklasse. Geen vluchtige voorbijganger dus maar wel iemand die onderhand garant lijkt te staan voor succes.

Reeds na de eerste wedstrijd op dinsdagavond was hij kort en duidelijk. "Het is geen competitiewedstrijd. Vanavond ging het om het resultaat. Het publiek gaan we een andere keer wel weer vermaken." Woorden van gelijke strekking herhaalde hij afgelopen zaterdag in Spakenburg. Om vervolgens de aanwezige pers er nog op te attenderen dat hij normaliter geen bier drinkt. Op de Westmaat voor hem derhalve een spa-rood dit keer, blauw sloeg hij af.

Nieuwe uitdagingen

Niet alleen de Spakenburgse derby staat komend seizoen niet op de voetbalkalender. Ook de wedstrijden tegen Quick Boys verdwijnen wederom in de geschiedenisboekjes.

Het aantal wedstrijden in de regio wordt vergroot met tegenstanders als Katwijk, FC Lisse en VVSB. Maar ook complete dagtochten naar HHC Hardenberg, De Treffers en Achilles '29 (beide uit Groesbeek) staan op het programma. Op 11 juli a.s. is de aftrap voor al deze uitdagingen met een oefenwedstrijd tegen Ajax.

Jeffrey Jongeneelen bezegelt het lot van Spakenburg met zijn 2-2 en 2-3. | Foto: Hans Heemskerk.