Een scootmobiel is een ideaal vervoermiddel. | Foto: pr.
Een scootmobiel is een ideaal vervoermiddel. | Foto: pr. Foto: pr

Met de scootmobiel 'Veilig op pad'

n Een praktische route door Rijnsburg en Katwijk

Cursus n Beginnende scootmobielrijders vertrouwd maken zowel in theorie als praktijk is de doelstelling van de cursus 'veilig op pad'.

Veilig Verkeer Nederland afdeling Katwijk organiseerde woensdag 17 mei jl. in samenwerking met welzijnskwartier en gemeente Katwijk ook dit jaar weer deze cursus.

De opzet van deze cursus is om mensen welke recent een scootmobiel hebben aangeschaft of om welke reden dan ook een lange tijd geen gebruik hebben gemaakt van hun scootmobiel, vertrouwd te maken in het verkeer, eventuele angst te overwinnen, vrijheid en mobiliteit te geven.

Dat deze cursus geen overbodige luxe is blijkt wel uit de gegevens dat er verhoudingsgewijs veel ongelukken gebeuren met deze vorm van vervoer, dit gezien de onzekerheid en relatief hoge leeftijd van de nieuwe gebruikers.

De plaats van handeling waren de zalen van de Ontmoetingskerk te Katwijk aan de Rijn.

Rond 10.00 uur werden de in totaal twintig deelnemers verwelkomd, waarbij wethouder I.G. Mostert de officiële opening verzorgde. Het dagprogramma bestond uit een theorie – en praktijkgedeelte.

Cursus geeft deelnemers weer vertrouwen in het verkeer

Aan de hand van een computerprogramma werd het theoriegedeelte gepresenteerd d.w.z. verkeerssituaties nagebootst en de deelnemers erop attent gemaakt waar men op moet letten en hoe zich te gedragen in het verkeer.

Dit theorie gedeelte werd vervolgens in de praktijk gebracht door een route te rijden in Katwijk en Rijnsburg onder toeziend oog van een rit begeleider.

Om de dag compleet te maken bestond de mogelijkheid om tussen de bedrijven door de scootmobiel technisch te laten onderzoeken en was er tevens een opticien en audicien aanwezig om ogen en oren te laten testen. Hier werd dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt.

Na afloop werd het rijgedrag van de deelnemers besproken en werd er een rijvaardigheidscertificaat uitgereikt. Al met al kijkt de organisatie en de deelnemers terug op een een mooie leerzame en zonnige dag.