Burgemeester Visser op bezoek bij het echtpaar van Egmond-den Haan. | Foto: PvK.
Burgemeester Visser op bezoek bij het echtpaar van Egmond-den Haan. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

'We hebben er allebei geen spijt van'

n Diamant aan huwelijksketting van Albert en Lenny

Trouw n Het is een zonnige maandag de 23e mei als in de mooie tuin van Albert van Egmond (87) en Lenny van Egmond-den Haan (85) een kijkje in de keuken van het huwelijksleven van het 60 jaar getrouwde echtpaar wordt gegund. 'Zestig jaar geleden regende het', lacht de bruidegom fijntjes.

Door Piet van Kampen

In afwachting van de nieuwe burgemeester Cornelis Visser komen de tongen los. Albert werd in Katwijk geboren en Lenny zag in Rijnsburg het levenslicht. Zij waren nog maar pubers toen het stel bij Nico, een vriend van Albert, elkaar voor het eerst in de ogen keken. De jonge Katwijker (14) had direct al een kijkje op de 12-jarige Rijnsburgse maar die hield de boot af. 'Hij wilde wel, maar ik niet', weet Lenny nog al te goed.

Albert bleek een volhouder want jaren later schoof het stel elkaar de ringen om. 'Ik heb alles goed overwogen', benadrukt de bruid met een glimlach en 'uiteindelijk werd het zeker de liefde van mijn leven'. Het paar werd gezegend met twee zonen Albert en Hans en de dochters Trudy en Margareth. Negen kleinkinderen en een achterkleinkind completeren de familie.

In de bloemen

Albert zorgde voor het brood op de plank. Hij werkte als kweker, maar begon later met succes een eigen bloemenhandel waar hij in Duitsland veel afzet had. Nadat zijn zonen het bedrijf hadden overgenomen reed hij tot zijn 75e nog op de trailer naar de oosterburen. Moeder de vrouw voedde de kinderen op, maar had een speciale gave: het maken van kleding. Niet alleen voor haar eigen kroost. Zij maakte speciale bruidsjurken voor welgestelde klanten in Wassenaar. Het paar woont al sinds hun huwelijksdag aan het Noordeinde. Eerst boven bij opa Van Egmond, maar na diens overlijden was het hele huis voor hen. Zij wonen er nog steeds naar volle tevredenheid.

Sportief en globetrotters

Lenny is zeer sportief aangelegd en haar kinderen ook. 'Dat hebben ze van hun moeder', knipoogt zij. Schaatsen en wielrennen waren favoriet.

Wat te denken van moeder zelf die 28 keer de Nijmeegse Vierdaagse liep en een internationale medaille kreeg voor wandeltochten in Europa en verre landen zoals Japan. 'Ik liep nooit in groepjes maar altijd alleen want ik wilde genieten'. Over genieten gesproken: het echtpaar heeft veel van de wereld gezien. Nieuw Zeeland, Australiƫ, Taiwan, Korea, Japan, Canada, Amerika, Oostenrijk en Italiƫ werden aangedaan. Olympische- en wereldkampioenschappen schaatsen waren ook onvergetelijke uitstapjes. 'We hebben er van genoten en genieten nog elke dag', is het diamanten paar eensgezind.

De kunst van het leven: 'Geven en nemen', zegt Lenny en Albert's motto is 'elkaar vrij laten'. Met de liefde zit het wel snor. 'Het is nog steeds geweldig', lacht de bruid en de bruidegom vindt het nog steeds 'fantastisch'. Dat werd dan ook met de hele familie in strandpaviljoen 't Wantveld gevierd.


Gemeenteraad spreekt vanavond o.a. over afvalinzameling plus en verbouwing gemeentehuis

Politiek n Vanavond vergadert de gemeenteraad, vanaf 19.30 uur, in het gemeentehuis. Op de agenda staan twee informatieve vergaderingen, over afvalinzameling en de omgevingsvisie, en drie debatten, over het programma van eisen voor de vestiging van de bibliotheek en de muziekschool in de Noordzeepassage, de regionale visie op de fysieke leefomgeving en het invoeren van de blijverslening.

De raad neemt besluiten over de verbouwing van het gemeentehuis en onteigening voor de ontwikkeling van Trappenberg-Kloosterschuur.

Informatie

Om 19.45 uur beginnen de twee informatieve vergaderingen, over afvalinzameling en de omgevingsvisie.

De raad laat zich informeren over het voorstel om huishoudelijk afval omgekeerd te gaan inzamelen en over de inhoudelijke opgaven voor de op te stellen omgevingsvisie.

Vanaf 20.30 uur debatteren de fracties over het programma van eisen voor de vestiging van de bibliotheek en de muziekschool in de Noordzeepassage. De discussie gaat over het afzien van een aantal voorwaarden bij het besluit van de raad om te kiezen voor deze locatie en over de eisen die de basis zijn voor de volgende fase, het ontwerp voor de verbouwing. Dit debat duurt tot 22.00 uur. Om 20.30 uur start ook een debat over de regionale agenda omgevingsvisie 2040. Dat wordt gevolgd om 21.15 uur met een debat over het voorstel van het college om een blijverslening in te voeren, bedoeld om ouderen te stimuleren hun woning aan te passen, zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Besluitvorming

Het besluitvormende deel van de raadsavond begint om 22.00 uur. De verwachting is dat het debat dan vooral zal gaan over de verbouwing van het gemeentehuis, met bijzondere aandacht voor het fietspad onder de huidige nieuwbouw, en over het onteigenen van gronden voor de ontwikkeling van Trappenberg-Kloosterschuur. Verder besluit de raad over verder onderzoek naar de huisvesting van RTV Katwijk, beleid voor afvalwater en de opvatting van Katwijk over de begrotingen 2018 van de regelingen waarin Katwijk met andere gemeenten samenwerkt.

Inspreken

Aanmelden om gebruik te maken van het spreekrecht is niet verplicht, maar wel aan te raden, omdat de vergadering dan beter kan worden voorbereid. Aanmelden kan ook aan het begin van de vergaderingen. Vooraf aanmelden kan via een mail naar griffie@katwijk.nl of telefonisch 071-4065302. Bij de besluitvorming is inspreken niet meer mogelijk.

Belangstellenden zijn welkom om te komen luisteren; daarvoor is aanmelding niet nodig. De vergaderingen in de raadzaal worden ook door RTV Katwijk uitgezonden. De vergadering is via een livestream op www.katwijk.nl te volgen.