Het boek van Sigrid van der Marel. | Foto: pr.
Het boek van Sigrid van der Marel. | Foto: pr. Foto: pr

In vijf stappen van je buikpijn af.....

n 'Buik blij, jij blij' geschreven door Rijnsburgse diëtist

Aanpak n Naar schatting één op de vijf mensen heeft last van aanhoudende darmklachten en buikpijn. Vaak wordt de oorzaak niet gevonden.

Diëtist en buikpijnexpert Sigrid van der Marel zet met haar eerste boek 'In 5 stappen van je buikpijn af. Buik blij, jij blij' alle kennis op een rij. Met haar aanpak komen veel mensen van hun klachten af.

In haar diëtistenpraktijk in De Burgt in Rijnsburg heeft Sigrid al honderden mensen begeleid met buikpijnklachten. Zelf heeft ze van kinds af aan last van buikpijn, darmkrampen, winderigheid en obstipatie door een zogenoemde prikkelbare of spastische darm. Na diverse opleidingen zoals Voeding & Diëtetiek, orthomoleculaire therapie en de internationale FODMAP-cursus voor diëtisten, is ze erachter gekomen waarvoor ze gevoelig is en waarom. Sindsdien is ze klachtenvrij.

'In mijn praktijk spreek ik erg vaak vrouwen die al allerlei artsen hebben bezocht en vervelende onderzoeken doorstaan', zegt Sigrid van der Marel. 'De meeste kan ik helpen. Dat doe ik door uitgebreid te kijken naar de persoonlijke geschiedenis, allerlei mogelijke oorzaken en de juiste voeding. Voeding is natuurlijk heel belangrijk, zowel bij het verergeren als verminderen van buikpijn en darmklachten. Maar ik kijk óók naar ontspanning, supplementen, lichaamsbeweging en zelfs je houding op de wc. Het is nooit of ... of, maar en ... en!'

Sigrid van der Marel beschrijft in haar boek de S.M.I.L.E.-methode, een 5-stappenplan die alle oorzaken en oplossingen van buikpijn bekijkt: stress, medicijnen en supplementen, het immuunsysteem, leefstijl en eliminatie-diëten. Door te werken aan de meest waarschijnlijke oorzaken en triggers uit voeding stapsgewijs weg te laten, is de kans groot dat de oorzaak van de klachten wordt gevonden. Zo kan buikpijn verdwijnen. Het kleurrijke boek bevat 176 bladzijden en bevat naast het stappenplan een aantal aansprekende interviews en een gratis online werkboek. De illustraties in het boek zijn gemaakt door Tineke Porschen-Ravensbergen.

Meer informatie over het boek: Buik blij, jij blij, is te koop bij Uitgeverij BigBusinessPublishers. isbn: 9789491757488, € 22,50. Ook verkrijgbaar als e-book, isbn 9789491757501 € 12,50