De gemeente wil van 50% naar 80% afvalscheiding in 7 jaar. | Foto: CvdS.
De gemeente wil van 50% naar 80% afvalscheiding in 7 jaar. | Foto: CvdS. Foto:

Vanaf 2019 afval anders inzamelen

Omgekeerd n Plus. Gemeente Katwijk gaat het afval anders inzamelen. Hierbij worden grondstoffen centraal gezet en niet het (rest)afval.

Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het zorgt er ook voor dat de afvalbeheerkosten niet verder oplopen. Er is een plan opgesteld dat momenteel ter besluitvorming wordt aangeboden aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad hiermee instemt, wordt de nieuwe methodiek: 'Omgekeerd Inzamelen Plus'.

Grondstoffen aan huis, restafval op afstand

Grondstoffen als plastic, blik en drinkpakken (PMD) en groente- en fruit- en tuinafval (GFT) gaat de gemeente aan of nabij huis afhalen. Het restafval brengt men naar een ondergrondse container op afstand. Voor alle laagbouw met een buitenruimte gebeurt dit met rolcontainers. Voor hoogbouw en laagbouw zonder of met zeer weinig buitenruimte zijn nabijgelegen verzamelcontainers beschikbaar. Hierbij heeft elk huishouden nog wel keuzemogelijkheden in het aantal containers aan huis (mogelijke uitbreiding met een derde rolcontainer) en het volume van deze containers. Op het restafval wordt een tarief per inworp berekend. Door goed te scheiden kunnen inwoners uiteindelijk besparen op de afvalstoffenheffing. Afval moet beter worden gescheiden.

Lees verder op pagina 5.