Truus Gerse is penningmeester van het Platform. | Foto: A. van Duijvenvoorde.
Truus Gerse is penningmeester van het Platform. | Foto: A. van Duijvenvoorde. Foto: A. van Duijvenvoorde

Katwijk vol met obstakels

Toegankelijkheid n Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg hoopt dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren en loopt letterlijk en figuurlijk tegen een aantal problemen op deze gemeente. Agenda 22 moet daar verandering in brengen.

Door Elske van der Valk

Het platform komt op voor de belangen van mensen met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Al jarenlang strijden ze voor bewustzijn en meer toegankelijkheid voor die doelgroep. De leden van het platform ervaren zelf iedere dag dat die toegankelijkheid niet overal in Katwijk gewaarborgd is. Agenda 22 geeft 22 regels waar een samenleving aan moet voldoen om er voor te zorgen dat mensen met een beperking net zo gemakkelijk mee kunnen doen, als mensen zonder beperking.

Voorzitter Marcel Wiegman heeft last van een spasticiteit en kan niet lopen, schrijven en lezen. Met zijn rolstoel heeft hij vooral last van hoge stoepen en hondenpoep die hij vaak niet kan ontwijken. Regelmatig zit hij met zijn rolstoel klem in een draaideur. Soms komt hij ergens niet naar binnen omdat een drempel te hoog is of een deur te smal.

'Hoezo kan ik er niet in?', vraagt hij zich hardop af als er bij een winkel verteld wordt dat hij niet naar binnen kan. Hij is dan vastbesloten om alsnog over die drempel te komen. Penningmeester Truus Gerse zit ook in een rolstoel. Volgens haar staat vooral het centrum vol met obstakels die het voor rolstoelgebruikers een flinke uitdaging maken om bijvoorbeeld Kruidvat in te komen terwijl de doorgang wordt geblokkeerd door slordig geparkeerde fietsen.

Marijke van Duijn en Elvira Leschot zijn beiden slechtziend. Ook zij kampen met stoepranden die 'onverwacht' hoog zijn en contrastkleuren die niet kloppen, zoals bijvoorbeeld een voetgangerspad dat overgaat in een fietspad. In het centrum hebben zij vooral last van de chaotische omstandigheden. 'Het is best link', vertelt Marijke. 'Fietsers en voetgangers gaan door elkaar en je weet niet waar er gefietst wordt.'

De leden doen er zelf alles aan om iedereen bewust te maken van alle obstakels. Het platform geeft onder andere workshops waar ambtenaren, maar ook scholieren ervaren hoe moeilijk het is om bijvoorbeeld met een rolstoel een slecht aangelegde hellingbaan op te rijden of zonder geleidelijnen te lopen. 'Het is vaak een echte eye-opener', vertelt Elvira, die graag op scholen voorlichting geeft. 'Misschien denken de kinderen er later nog eens aan als ze bijvoorbeeld stratenmaker zijn en bezig zijn met een stoep.'

Het zijn volgens de leden vaak maar kleine aanpassingen die het voor mensen met een beperking makkelijker maakt. Goede verlichting en zichtlijnen, overal even hoge stoepranden en brede deuren bijvoorbeeld. Er zijn volgens de leden nog veel hobbels en hindernissen die moeten worden weggenomen eer mensen met een beperking in Katwijk net zo gemakkelijk mee kunnen doen als mensen zonder beperking.

Het platform ziet dat de gemeente wel de intentie heeft om Agenda 22 op de kaart te zetten, maar daarvoor moet nog veel gebeuren. Agenda 22 houdt in dat de gemeente op alle beleidsterreinen voldoende rekening houdt met mensen met een beperking. Er komt een startbijeenkomst met ambtenaren en belanghebbenden om er gezamenlijk voor te zorgen dat Katwijk uiterlijk 2020 'Agenda 22 proof' is.

Het platform pleit daarnaast voor 'een sterrensysteem' van maximaal zes sterren. Een keurmerk dat aanduidt of de gemeente op de goede weg is. Zo'n keurmerk is er volgens het Platform al, maar wordt te snel uitgedeeld waardoor het maar weinig waarde heeft, vinden zij. De gemeente Katwijk verdient op dit moment volgens het platform maar 'één ster', want er valt nog een hoop te verbeteren. Het platform is op dit moment druk in gesprek met de gemeente om Agenda 22 prioriteit te maken. Over een half jaar hopen ze flinke stappen gezet te hebben.