Eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers bij het monument. | Foto: W. Haasbroek.
Eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers bij het monument. | Foto: W. Haasbroek. Foto: W. Haasbroek

Jeugd, herdenken en vieren

Doorgeven n Tijdens de herdenking van de oorlogsslachtoffers, vorige week donderdagavond, waren er nog nooit zoveel kinderen bij deze herdenking op het Burgemeester Koomansplein.

Dit had alles te maken met het bezoek van basisschoolleerlingen uit groep 6 tot en met 8 aan het museum in een van de hangars op het voormalig vliegveld Valkenburg. Hier kregen zij een rondleiding door de heer De Vries, voormalig voorzitter van Oranje Vereniging Wilhelmina uit Valkenburg. Hij nam de leerlingen mee naar het museum en stelde ze verschillende vragen, zoals: zou jij een onderduiker in huis nemen? En wat als dan je buurman een verrader blijkt te zijn. Net als in 1940 – 1945 leverde dit dilemma's op, welke tot nadenken aanzette. Na het museum mochten de leerlingen in het theater kijken. Indrukwekkend, vonden de leerlingen waarvan velen dan ook bij de herdenking aanwezig waren. Herdenken kan alleen als we de verhalen doorgeven aan onze jeugd. Een rol voor de kinderen is dan ook van groot belang. Na de kranslegging door diverse groepen en veteranen, hebben de kinderen hun bloemen bij de twee monumenten neergelegd.

Een dag later werd door lopers van de Rijnsburgse IJsclub het bevrijdingsvuur naar Rijnsburg gebracht. Op het Burgemeester Koomansplein overhandigden zij de fakkel aan wethouder Krijn van der Spijk die vervolgens het vuur ontstak. Zodra iedereen een brandende fakkel had begon de fakkeloptocht langs alle Koninklijke bomen in Rijnsburg, vooraf gegaan door de Jong Flora Band.

Afbeelding