Tijdens de jaarvergadering van het Genootschap Oud Rijnsburg werd de herinrichting van het mausoleum gepresenteerd. | Foto: PvK.
Tijdens de jaarvergadering van het Genootschap Oud Rijnsburg werd de herinrichting van het mausoleum gepresenteerd. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Genootschap Oud Rijnsburg blij met opknappen mausoleum

Jubileum n Vorige week woensdag vergaderde het Genootschap Oud Rijnsburg. Een warming-up in het jubileumjaar want in september bestaat het genootschap veertig jaar.

Door Piet van Kampen

De stemming zat er op de druk bezochte vergadering goed in. Een van de redenen was dat de grote opknapbeurt van het gebied rond het mausoleum dit jaar gestalte gaat krijgen. De vergadering verliep vlotjes. Het financieel jaarverslag werd goedgekeurd. Vanwege de hoge kosten komt er dit jaar geen jaarboekje uit. Het alternatief is een fotomapje waarin gedichten zijn opgenomen. De activiteiten voor de komende periode passeerden de revue. Exposities in het museum, bezoeken van schoolkinderen en historische wandeltochten door het dorp staan op de agenda. Het inmiddels tot 600 opgelopen ledental rechtvaardigt het bestaan van de GOR, dat nog wel op zoek is naar enkele vrijwilligers.

Herinrichting Mausoleum

Vijf jaar geleden werd het Rijnsburgs Museum opgeknapt. Het gebouw trekt vanwege de diverse exposities en ruimere openingstijden steeds meer publiek. Nu is het de beurt om een stuk cultureel erfgoed onder handen te nemen. Het mooiste plekje van Rijnsburg, zoals insiders het noemen, en waarvan de geschiedenis levend moet worden gehouden. Hier liggen o.a. Petronella van Saksen, graaf Willem 1, graaf Floris IV en graaf Floris V begraven. Naar hen zijn ook straatnamen vernoemd. In 1954 werden er opgravingen gedaan, skeletten werden onderzocht. Op 4 juli 1975 werd het mausoleum door de toenmalige koningin Juliana onthuld. Het GOR heeft er bij de gemeente op aan gedrongen om het gebied rondom het mausoleum op te knappen en vond er een luisterend oor. Dankzij bijdragen van o.a. de Rabobank, het Meerburgfonds en de gemeente kunnen de plannen nu worden uitgevoerd. Voor het opknappen van het gebied trekt de gemeente de knip voor € 155.000,- en voor een kunstwerk nog eens € 40,000,- liet wethouder Jacco Knape weten. Karin van Iterson presenteerde de ontwerpen waarin veel bogen zijn verwerkt. Rondom het mausoleum wordt een sierhekwerk geplaatst zodat er geen hangjongeren meer kunnen vertoeven. De entree is open en uitnodigend. Er komt verlichting en een informatiebord. Het hele plaatje ziet er veelbelovend uit. Een stukje cultuurhistorisch gebied in het centrum van Rijnsburg krijgt een tweede leven.

Vanaf heden is er een nieuwe expositie in het museum te bewonderen

Afbeelding