Vrouwe van Rijnsburgerbrug in Delft.  | Foto: pr.
Vrouwe van Rijnsburgerbrug in Delft. | Foto: pr. Foto: pr

Vrouwe van Rijnsburgerbrug in Delft

Rijnsburgers, je komt ze overal tegen. Nu, maar ook in veel vroegere tijden. In ons land zijn zelfs straten in dorpen en steden naar het bloemendorp vernoemd. Rijnsburg, soms zelfs met een 'h' er tussen, als laan, plein, hof of brug. In deze serie gaan we op pad door Nederland. Deze keer arriveren we in Delft en lopen over de Vrouwe van Rijnsburger brug, een rijksmonument.

Vanuit het Oosteinde lopen we het centrum van Delft binnen. Op de hoek Vrouwenregt-Kerkstra is de brug Vrouwe van Rijnsburgerbrug gesitueerd. De brug is genoemd naar de abdisse van Rijnsburg. Aan de oostzijde van de burg lag een gebied 'De Geer' genaamd. Deze grond behoorde onder het rechtsgebied van het klooster Rijnsburg, bestuurd door de vrouwe van Rijnsburg. Dit is de reden dat deze grond later de naam Vrouwenregt verkreeg. Eerst in 1466 kwam de heerlijkheid onder de jurisdictie van Delft. De brug met het huisje daarachter, bekend als 'het Oude huisje' wordt als een van de mooiste punten van Delft beschouwd. Het is een gemetselde boogbrug met trapjes aan de oostzijde. Het gewelf van de brug heeft de vorm van een korfboog, met aan beide einden een eveneens gemetselde toog van natuursteenblokken van Namense steen.

Restauratie

De brug is gelegen op een historische locatie in de binnenstad van Delft, vlak naast de Nieuwe kerk. De brug heeft de functie van een voetgangersbrug. Mede door de omgeving heeft de brug een schilderachtig karakter. In 2012 is gestart met de restauratie van deze 450 jaar oude gemetselde boogbrug. Het werk bestond onder andere uit het herstellen van het metsel- en voegwerk, het verwijderen, herstellen en aanbrengen van het metselwerk van de boog en het herstellen en lijmen van natuurstenen elementen. Ook het verwijderen, herstellen en aanbrengen van de gietijzeren brugleuningen. Een gedeelte van deze restauratie werd vanaf het water uitgevoerd.

Aan het Vrouwenregt, iets verderop is hotel Emauspoort gevestigd. Dit hotel heeft een Johannes Vermeer kamer met een schilderachtig uitzicht op het meest geschilderde en gefotografeerde plekje van Delft: de Vrouwe van Rijnsburgerbrug met het oude kleine Beiaadiershuisje. Hier werd in het verleden les gegeven om het carillon van de Nieuwe Kerk te kunnen bespelen. Regelmatig zijn er schilders te vinden op de kade van het Vrouwenregt en bijna dagelijks zijn er bruidsparen die poseren voor een mooie trouwfoto.

Bron: het boekje 'Delfts bruggen', uitgegeven door Uitgeverij Waltman 1957.

Weet u als lezer een straat, weg of plein in Nederland die de naam Rijnsburg draagt? Geef het door aan de redactie. Stuur een mail naar
redactie@derijnsburger.nl.