Leerlingen Wellant College zorgen voor overlast en zwerfvuil. | Foto: pr.
Leerlingen Wellant College zorgen voor overlast en zwerfvuil. | Foto: pr. Foto: pr

Bewoners zijn overlast van leerlingen Wellant College meer dan zat

Bewoners van het appartementencomplex gelegen aan Westerhaghepad, de Poel en Spinozalaan ondervinden de nodige overlast van leerlingen van het Wellant College.

Door Carin van der Spijk

Vanaf eind 2014 zijn er diverse gesprekken geweest met betrokkenen, maar het resultaat is nihil. Een van de bewoonsters laat weten het meer dan zat te zijn en kan het niet begrijpen dat er geen oplossing mogelijk is.

Zwerfvuil

Het Wellant College hanteert een rookvrije school(plein). De schoolleiding en wijkagent gedogen wel dat hun leerlingen onder de 18 jaar aan de overkant van de straat in het zicht van de school en camera's sigaretten roken.

'En deze plek is precies voor onze gebouwen en op privéterrein. Hypocriet is dat leerkrachten wel een hoekje op het schoolplein hebben waar zij kunnen roken', zo laat een van de bewoners weten.

Ze somt op waar de overlast uit bestaat: o.a. dat de leerlingen zich voor schooltijd en tijdens pauzes zich begeven op eigen grondgebied van de bewoners.

Daar laten ze veel zwerfvuil achter zoals: sigarettenpeuken, lege pakjes sigaretten, lege kartonnen pakjes of flesjes van drinken, plastic zakjes, lege chips zakjes, uitspugen van kauwgom, A-4 vellen van school etc.

Ook klimmen ze via het hekwerk van de parkeergarage ophoog naar een privé dakterras, verschuilen zich achter de appartementen, alwaar al diverse keren een ruitbreuk is geweest, een muur beklad met chocolademousse, worden er doosjes lucifers afgebrand, joints gerookt'. En zo kan de bewoonster nog wel even doorgaan.

Oplossing

Vanaf eind 2014 zijn er gesprekken geweest met het bestuur de vereniging van eigenaren en de schoolleiding, conciërge, wijkagent Axel van Galen en diverse medewerkers van de Gemeente Katwijk.

'Maar afspraken worden niet nagekomen en het gewenste resultaat niet bereikt. Bij contacten met de Gemeente Katwijk wordt gezegd dat wij als bewoners een muur rondom de gebouwen moeten plaatsen om de overlast in te perken'. Onlangs heeft een van de bewoners telefonisch contact gehad met een conciërge, de heer Veentra.

'Het was een prettig gesprek, maar er werd gezegd dat de school niet als politieagent kan rondlopen om op de leerlingen te letten. Maar dit kunnen wij als bewoners ook niet doen. Van ons kan ook niet worden verwacht dat wij in onze kostbare vrije tijd het vuil van de leerlingen van het Wellant College opruimen'.

'Wij willen een structurele oplossing en hopen dat de nieuwe directeur nu wel de moeite neemt om een gesprek met de bewoners wil aangaan. Op een eerdere uitnodiging is hij helaas niet ingegaan. Vreemd, want wij willen gezamenlijk de wijk beheersbaar en leefbaar houden en niet laten verloederen,' zo hoopt de bewoonster.

Afbeelding