Rood zand strooien om op te komen voor slachtoffers van slavernij en prostitutie. | Foto: pr.
Rood zand strooien om op te komen voor slachtoffers van slavernij en prostitutie. | Foto: pr. Foto: pr

Interkerkelijke jeugdgroep maakt statement tegen mensenhandel

Actie n Jeugdgroep Connect strooide maandag met rood zand om op te komen voor de slachtoffers van slavernij en prostitutie. 'We trekken een symbolische grens.'

Gewapend met zakjes rood zand lopen de jongeren van Connect maandagavond over de boulevard van Katwijk. Ze zijn op zoek naar scheuren in het asfalt en kieren tussen de stoeptegels om rood te kleuren. Met het zand willen ze de 'kieren in de samenleving' zichtbaar maken waarin jongens, meisjes, mannen en vrouwen verdwijnen.

De actie maakt deel uit van het wereldwijde Red Sand Project, een initiatief van de Amerikaanse kunstenares Molly Gochman. De campagne Expressions for Justice van mensenrechtenorganisatie International Justice Mission (IJM) brengt dit project naar Nederland. Het concept is simpel: deelnemers vragen zakjes zand aan bij IJM, kleuren een kier op straat rood, maken een filmpje of foto en plaatsen dat op sociale media om de boodschap te verspreiden.

'Het doel van de actie is om mensen aan het denken te zetten', zegt Annemieke Ravensbergen, een van de initiatiefnemers. 'Als groep zijn wij al maanden bezig met de thema's slavernij en prostitutie. Nu is het moment aangebroken om de straat op te gaan. Door te flyeren, voorbijgangers aan te spreken, verhalen van slachtoffers te vertellen en samen zand te strooien, willen we een statement maken, een symbolische grens trekken.'

De jeugdgroep plant nog meer initiatieven. 'Als jonge christenen willen wij onrecht bestrijden en hulp bieden aan minderbedeelden', zegt Rik Verhave, lid van Connect. 'Dat doen we op verschillende manieren. Sommigen koken voor dak- en thuislozen, anderen bezoeken eenzame ouderen of organiseren een maaltijd voor gehandicapten, weer anderen helpen bij de voedselbank. Zo proberen we ons steentje bij te dragen aan een betere samenleving.'


n Help mee meeuwenoverlast te voorkomen

Nieuw n De bestrijding van de meeuwenoverlast wordt in 2017 weer voortgezet. De gemeente zet dit jaar vooral in op het ongeschikt maken van broedplaatsen, het verstoren van broedplaatsen en het dompelen van eieren in olie.

Er worden twee nieuwe bestrijdingsmethoden getest: het plaatsen van een nestkast voor slechtvalken en het spannen van schrikdraden. U kunt zelf ook mee helpen aan de vermindering van de meeuwenoverlast. Het belangrijkste is dat u de meeuwen niet voert en dat u uw afval in de afvalbakken gooit.

Om meeuwenoverlast doeltreffend te bestrijden is zowel passieve als actieve bestrijding nodig. Een milieubeheerbedrijf coƶrdineert in opdracht van de gemeente Katwijk de bestrijding van de meeuwenoverlast. Zij gebruiken verschillende actieve bestrijdingsmethoden.

Binnen de grenzen van de ontheffing van de Flora- en Faunawet (die nu is opgenomen in de Wet Natuurbescherming) mogen zij:broedplaatsen ongeschikt maken;broedplaatsen verstoren: eieren in olie dompelen. Hierdoor komen er geen jonge meeuwen uit deze eieren.

De ecologen van het milieubeheerbedrijf adviseren ook bewoners bij overlast hoe zij broedplaatsen ongeschikt kunnen maken en hoe zij zich kunnen beschermen tegen agressieve meeuwen.

Naar aanleiding van een vorig jaar gehouden informatieavond wordt het idee van een inwoner dit jaar voor het eerst uitgetest. Op een hoog gebouw komt een nestkast voor een slechtvalk. Het foerageren van de slechtvalk kan meeuwen verjagen.

Dit jaar start ook een proef om te onderzoeken of in Katwijk schrikdraad een effectieve methode is om meeuwen die willen gaan nestelen, weg te jagen. De dunne roestvrijstalen draden komen op het dak van een ander hoog gebouw. Wanneer de meeuw met de draad in contact komt krijgt hij een 'tikje'. Dit gaat hij niet associƫren met de draad maar het met gebouw. Het beoogde effect is dat de meeuw wegblijft van het gebouw.

De spanning die op de draden staat is niet schadelijk voor de meeuwen. De gemeente is in gesprek met de woningbouwvereniging over de plaatsing van de nestkast en het schrikdraad.

Wat kunt u zelf doen?

Het is belangrijk dat u de meeuwen niet voert en dat u uw afval in de afvalbakken gooit. Meeuwen komen af op etensresten en worden door hun aangewakkerde eetlust ook steeds brutaler, agressiever en luidruchtiger. Dit gedrag wordt als de meest ernstige overlast ervaren. Daarnaast kunt u netten of draden spannen die een eventuele broedplaats (op een plat dak) onbereikbaar maken. De actieve bestrijding wordt uitgevoerd op basis van meldingen van overlast. Dus blijft u deze vooral doorgeven via onze website: www.katwijk.nl/meeuwen.

Voerverbod

In Katwijk geldt een voerverbod voor meeuwen. Door meeuwen te voeren leren zij dat bij mensen eten te krijgen is. Het gevolg is dat meeuwen gericht mensen aanvallen en eten afpakken. Daarnaast leidt het voeren van meeuwen tot andere vormen van overlast, zoals geluidsoverlast en overlast van uitwerpselen. Het voeren van meeuwen is daarom niet gewenst, onverstandig en ook verboden. Na een waarschuwing volgt bij een volgende overtreding een boete.

Communicatie en voorlichting

De gemeente Katwijk probeert u als inwoner tips mee te geven hoe u zelf de meeuwenoverlast kunt tegengaan. Op www.katwijk.nl/meeuwen en in de folder staan veel tips. De folder is vanaf april weer te krijgen in het gemeentehuis. In deze folder zijn veel tips te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het spannen van netten of draden op daken. Overigens mag u dit alleen doen als er nog geen nest is, omdat de meeuw een beschermde vogelsoort is.

De meeuw is een beschermde vogelsoort, dus onderdeel van de ontheffing van de Wet natuurbescherming om te mogen bestrijden is dat de soort op een goede manier in stand wordt gehouden. De meeuwenoverlast zal nooit helemaal verdwijnen, maar we kunnen de overlast samen in Katwijk wel verminderen.