Afbeelding
Foto: pr

In deze wijnspinsel reizen we naar de beroemde Bordeauxstreek.

De imposante streek is het grootste district van mooie wijnen in de wereld. Voor iedereen die van wijn houdt is de Bordeaux een absolute must. Kastelen, cru's en druiven zijn de belangrijkste ingrediënten van deze chique streek. Wijnboeren zijn hier geen boeren maar kasteelheren. In de Bordeaux worden witte, zoete, rode en edelzoete wijnen gemaakt. In deze wijnspinsel richt ik me vooral op de rode wijn.

Rode wijn uit de Bordeaux is altijd een mix van meerdere druiven. Afhankelijk van het gebied binnen de streek is het dominante ras merlot of cabernet sauvignon, aangevuld met cabernet franc en petit verdot. De grondsoort en het klimaat zijn bepalende factoren voor het druivensoort.

De rivieren Gironde, Garonne en Dordogne zijn belangrijke plaatsbepalingen binnen de streek. Het is in Bordeaux gebruikelijk om over de linker- en rechteroever te spreken. Van de linker oever komen onder andere de legendarische wijnen van Mouton-Rothschild, Lafite Rothschild en Margaux. Allen premiers Grand Crus.

Château Giscours en Château du Tertre, chateaus met een 3e en 5e Grand Cru, zijn in handen van de Nederlander Eric Albada Jelgersma. Ik kan je van harte een rondleiding bij Château du Tertre aanbevelen. Het huis is smaakvol met kunst ingericht. De wijngaarden liggen om het chateau heen gedrapeerd. Je bezoekt de kelder en uiteraard krijg je ook wat moois uit de fles te proeven.

Wijnen gemaakt op de linkeroever hebben als belangrijkste druif de cabernet sauvignon, aangevuld met merlot.

Aan de rechterkant van de Garonne en Dordogne is de merlot druif heer en meester. Iedereen zal weleens van het beroemde Château Petrus gehoord hebben. Weinigen zullen daar een slok wijn van gedronken hebben: voor een fles betaal je minimaal € 2500. Er zijn hier zeker ook chateaux waar wijn te koop is voor de wijnliefhebber met een kleiner budget. Het woord chateau wordt gebruikt voor ieder gebouw waar wijn gemaakt wordt. Soms is dat niet meer dan een vervallen schuur of ruïne.

In het gebied op de rechteroever ligt ook het prachtige middeleeuwse stadje Saint-Émilion. Een toeristische trekpleister waar de wijngaarden tot binnen de muren van het stadje liggen. Drink hier op één van de vele terrassen lekker een glas… bier! Wil je een Saint Émilion proeven, koop dat dan bij een 'kasteelheer' en drink hem thuis niet direct op. De meeste wijnen hiervandaan kan je wel 10 jaar laten liggen, of eigenlijk, open hem écht niet op jongere leeftijd dan 8 jaar.

Ga je dit jaar richting de Bordeaux, geniet dan van de grandeur die deze streek biedt. Wil je meer weten? Ik adviseer je graag over wat leuke adressen en de wijnen uit deze streek!

Linda Driebergen,

Registervinoloog sinds 2015

Eigenaresse van De Oude Keuken,

Cursuslocatie voor wijncursussen

Restaurant aan huis,

Katwijkerweg 16 Rijnsburg

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding