Giovialli Serbony in fel duel met Angelo Zimmerman tijdens Boso Sneek-RBB. | Foto:Hans  Heemskerk.
Giovialli Serbony in fel duel met Angelo Zimmerman tijdens Boso Sneek-RBB. | Foto:Hans Heemskerk. Foto: H. Heemskerk

n Rijnsburg gaat voor de winst en krijgt een punt

Voetbal n Na ONS Boso Sneek-Rijnsburgse Boys, een duel dat in 2-2 eindigde, was de grote vraag: had geelzwart nu een punt gewonnen of twee punten verloren? Trainer Pieter Mulders hield het op twee verliespunten.

Voor beide antwoorden was iets te zeggen. Positief was dat Rijnsburgse Boys halverwege de tweede helft een 2-0 achterstand wist weg te werken. De 2-1 was een kopbal van Gio Serbony bij de tweede paal, na een goede voorzet van Max Hudepohl. De gelijkmaker, twee minuten later, dankte Rijnsburg aan de ingevallen Jeffrey Jongeneelen. Na een klein tikje opzij van aanvoerder Wesley Goeman schoot Jongeneelen een vrije trap hard en zuiver raak in de benedenhoek.

Op jacht

Op dat moment was er nog een minuut of 22 te spelen (plus zes minuten blessuretijd). Geruggesteund door een forse achterstand voor de nummers één en twee, FC Lisse en Scheveningen, ging Rijnsburg op jacht naar de drie winstpunten. Die kwamen er niet, omdat Jongeneelen enkele mooie kansen niet benutte en ook Jorn van Lunteren niet raak schoot.

In het eerste deel van de wedstrijd begon ONS onzeker aan de wedstrijd doordat het geen grip kreeg op de tweemans voorhoede van Rijnsburg met Serbony en Hudepohl en Tillema er vlak achter. Goeman en Hudepohl hadden in deze fase kunnen scoren, maar ook de Friezen waren tweemaal gevaarlijk. Na de eerste twintig minuten ontstond er evenwicht en leek het 0-0 te worden tot de rust. Maar omdat ONS vlak voor de pauze een vrije trap benutte wegens (aangeschoten?) hands van Niek Ossevoort, stond er toch een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg op het bord.

Na de pauze wist Rijnsburg het tij te keren, al moest het na tien minuten eerst wel de 2-0 toestaan na een snelle aanval van de fysiek sterke thuisploeg, waarbij centrumspits Ramos (en maker van de 1-0) een hoofdrol speelde door de bal in de loop mee te geven met Ale de Boer, die doelman Van Nieuwkoop kansloos liet. Maar geelzwart overwon deze forse tegenslag en mocht met een punt huiswaarts keren na een aantrekkelijke en spannende wedstrijd, vooral na rust. Trainer Mulders vond het gelijkspel te weinig: "Als je de gelijkmaker vlak voor tijd maakt, zoals thuis tegen Sneek toen het ook 2-2 werd, dan ben je tevreden. Nu niet, want er was tijd genoeg om de derde te scoren, maar helaas deden we dat niet. Bij winst hadden we vol kunnen profiteren van de nederlagen van Lisse en Scheveningen."

Zaterdag wacht Jong FC Volendam, dat een plek boven Rijnsburg staat op de ranglijst. Winst op deze technisch vaardige ploeg zou betekenen dat geelzwart, dat ook nog een wedstrijd minder heeft gespeeld, tot op een punt nadert. De wedstrijd op sportpark Middelmors begint om 14.30 uur.

n Valken zit er effe doorheen

Voetbal n De overwinning tegen Soccer Boys maskeerde het nog, het vertoonde spel tegen RCL deed al een paar alarmbellen rinkelen, maar de verliespartijen van verleden week tegen laagvlieger SV Honselersdijk en vandaag tegen nummer laatst Kethel Spaland zeggen genoeg: Valken zit er effe doorheen.

Na een zeer goede tweede periode waarin het tweede periode kampioenschap werd binnengehaald, de wedstrijd bij RCL, lijkt de klad er weer in te zitten.

In het begin van de wedstrijd leek het nog goed te komen voor Valken. Valken domineerde met kansjes voor Matthijs de Mooij en Robbert van Delft. Na nog een prachtige Valken aanval in de 18e minuut, een combinatie tussen Stefan van der Plas, Matthijs de Mooij en Robbert van Delft waarbij de laatste net voorlangs schoot, was het John van Rijn die in de 23e minuut Valken middels een vrije trap vanaf 20 meter op voorsprong bracht (0-1). De keeper was kansloos bij de bal die hard over de muur via de onderkant van de lat in het doel spatte. Na het doelpunt leek de twijfel in de ploeg te sluipen. Kethel Spaland begon meer grip op de wedstrijd te krijgen. Een schot op de lat van Yuri Nooteboom net voor rust bleek de laatste waarschuwing voor Valken te zijn. Rust 0-1. Na rust waren de meeste kansen voor Kethel Spaland. In de 65e minuut werd het gelijk toen na een voorzet van rechts Ricardo Spanjaard de bal in de verre hoek wist te koppen (1-1). Een tiental minuten later brak op links Chahine Lobiyed door. Hij ranselde de bal van een meter of 16 genadeloos in de winkelhaak bij de tweede paal (2-1). Valken ging op zoek naar de gelijkmaker en die kwam er ook. De voor Robbert van Delft ingevallen Ronald Kuyt controleerde op de rand van de zestien de bal met de borst en schoof technisch perfect de bal met een krul laag langs de keeper net naast de paal in het net (2-2). Kethel Spaland nam terecht geen genoegen met een gelijkspel en ging op zoek naar de winnende treffer. Na een aantal corners kwam die in de 87e minuut van de voet van Miletson Silva de Freitas (3-2). Zaterdag 18 maart 2017 speelt Valken'68 1 thuis tegen UVS, aanvang van de wedstrijd 14:30 uur.

En weer een verliespartij voor Valken '68. | Foto: Saam de Mooij.