Afbeelding
Foto: pr

Mausoleum heeft rijke geschiedenis

Lang is er over nagedacht en gesproken door vele personen en organisaties, maar dan heb je ook wat. Dat geldt zeker voor het mausoleum in Rijnsburg als het onder de naam 'Kunstproject mausoleum Rijnsburg' in het derde kwartaal van dit jaar die uitstraling krijgt waar het al lang recht op had.

Het toepassen van kunstobjecten in boogvorm, de inrichting van de openbare ruimte en zeker informatieborden die de locatie beter duiden en uitleggen wat je ziet en wat er was zorgen hiervoor. Het bestuur van het Genootschap Oud Rijnsburg laat weten dat de meeste mensen niet weten wat een rijke geschiedenis hier al zolang verscholen ligt.

Het Genootschap Oud Rijnsburg viert dit jaar een bijzonder jubileum. In september dit jaar bestaat het GOR veertig jaar. Dan is deze aanpak een heel mooi jubileumcadeau. Voor het bestuur, maar ook voor de Rijnsburgse gemeenschap. In het museum wordt op 5 mei een tentoonstelling geopend over dit veertig jarig bestaan. In september dit jaar is er ook een schilderijententoonstelling over Rijnsburg. In dit mooie jubileumjaar worden ook historische rondleidingen en lezingen georganiseerd.

Trots op Rijnsburgse verleden

Bezoekers aan het museum die vanaf het Burgemeester Koomansplein komen, weten vaak niet dat ze op historische grond staan, de plek waar edellieden van het graafschap Holland begraven liggen. Waar vroeger de abdij van Rijnsburg stond en nu de fundering van de abdijtoren nog zichtbaar is. Bij het horen van dit verhaal zijn bezoekers heel verbaasd. Hoe konden ze dat weten? Het bestuur van het Genootschap Oud Rijnsburg is blij dat er met de herinrichting van het mausoleum nu ook een informatiepaneel met wervende tekst komt. Het aanwezige transformatorhuisje wordt geheel bekleed met panelen met informatieve teksten en er worden foto's opgehangen. Bezoekers kunnen zo beleven wat er was én nu nog te zien is. De rijke historie van deze plek wordt met deze gezamenlijke aanpak zichtbaar waar ze te lang achter struiken verborgen bleef.

Het bestuur van het Genootschap Oud Rijnsburg is blij dat in hun jubileumjaar het mausoleum eindelijk een opknapbeurt en daarmee een hele mooi herinrichting krijgt. Met wethouder Jacco Knaape is overeengekomen dat het GOR middels crowdfunding de benodigde € 17.000,- (excl. btw.) voor de informatieborden bijeen moet brengen. Het bestuur van het Genootschap Oud Rijnsburg kijkt uit naar september, wanneer zij hun 40 jarig jubileum vieren. Van de opening van het vernieuwde mausoleum wordt zeker een groot Rijnsburgs feest gemaakt.