Een heerlijke ontmoeting in de Herberg. | Foto: pr.
Een heerlijke ontmoeting in de Herberg. | Foto: pr. Foto: pr

Irakese maaltijd heerlijk succes

Ontmoeten n Vorige week werd er een Irakese maaltijd bereid door de familie Al Mareg en de chef-kok Benjamin Juffermans in de Herberg Welgelegen.

De belangstelling voor deze ontmoeting van culturen was groot en vele nieuwe mensen bezochten de Herberg voor de eerste keer. Land én dorpsgrenzen werden die avond dan ook overschreden.

Het initiatief van stichting Interkerkelijke Werkgroep Asielzoekerscentrum Katwijk (IWAK) en stichting Herberg Welgelegen om gasten van het asielzoekerscentrum een podium te geven waar zij hun talenten kunnen vertonen was dan ook een groot succes.

Voor de familie Al Mareg ligt dit talent in de keuken. Al vroeg in de middag troffen zij hun voorbereidingen om een veertigtal gasten te laten proeven van de traditionele Irakese keuken.
Op het menu stond een Irakese linzensoep, Iraqi Beriany (kip) en aubergine met kofta. Het Irakese dessert werd geserveerd met huisgemaakte bonbons. Duidelijk geen Hollandse zuinigheid maar goed gevulde borden als teken van gastvrijheid.

De reacties waren deze avond overenthousiast. Een heerlijke maaltijd, een gemoedelijke sfeer en een ongedwongen ontmoeten van elkaar. Zo 'gemakkelijk' kan dit dus gaan.

Het gezin Al Mareg bestaat uit vier personen; vader, moeder en twee dochters van 22 en 15 jaar. In de zomer van 2008 voelde het gezin zich niet meer veilig in Bagdad in Irak en besloot men te vertrekken. Er was toen veel geweld tussen de sjiieten en soennieten. De vader van het gezin een sjiiet is getrouwd met een soennitische vrouw. Men had gehoord dat men in Nederland, Zweden en België asiel kon krijgen en omdat vader al een keer eerder voor vakantie in Nederland was geweest besloot men om het vliegtuig naar Nederland te nemen.

Nadat men in Amsterdam was aangekomen is men met de trein naar Utrecht gegaan. Daar heeft men zich gemeld bij de politie en asiel aangevraagd. Vanuit Utrecht is men toen snel naar Ter Apel gebracht. In september 2008 heeft men in Arnhem de eerste gesprekken gevoerd en kwam het gezin erachter dat vluchtelingen uit Irak geen asiel meer kregen omdat Irak veilig werd gevonden. In 2009 startte de vader een studie maar mocht daarmee niet verder omdat men geen verblijfsvergunning had gekregen.....Inmiddels woont het gezin Al Mareg ruim 4 ½ jaar in de GLO in Katwijk. De leefruimte bestaat uit twee kamers van 10m2. Koken doet men verderop in een centrale keuken. De spanningen in het gezin lopen regelmatig op. Onzekerheid, wat gebeurt er als de jongste dochter 18 jaar wordt, verveling, angst om de illegaliteit in te gaan, want men wil absoluut niet terug naar Irak, zijn onderdelen van deze spanningen. Geen verblijfsvergunning betekent voor dit gezin al jaren van onzekerheid, ontmoediging om iets te ondernemen, vriendschappen oppervlakkig houden, angst om uitgezet te worden. Leven tussen meer vrees dan hoop.

Op de website van IWAK kunt u het volledige levensverhaal van de familie Al Mareg nog eens rustig na lezen.