Het pannaveld is gesitueerd op het 'oude voetbalveld' van de school.  | Foto: N. Kuyt.
Het pannaveld is gesitueerd op het 'oude voetbalveld' van de school. | Foto: N. Kuyt. Foto: n kuyt

Protest tegen pannaveldje op schoolplein De Wegwijzer

n Bang voor overlast hangjongeren

Wegwijzer n De buurman is uiterst verbolgen. Eerder was er altijd overleg met de omwonenden over ontwikkelingen rond de school De Wegwijzer op Koningin Julianalaan 2a, maar na een paar dagen weg te zijn geweest lag er opeens een pannaveldje op het plein. De buurman tekende bezwaar aan. Vorige week hield de gemeente een hoorzitting over het veldje.

Door Nico Kuyt

De buurman is overigens helemaal niet tegen het veldje. De jeugd kan volgens hem daar lekker tegen de ballen schoppen. Wel vreest hij het mogelijk hangen van de oudere jeugd. In de winter hangen zij niet zo vlot in de buitenlucht en verkiezen de warme kachel bij moeders, maar de zachte seizoenen komen eraan en hij ziet de bui al hangen. Hier komt gedonder van. Als je kijkt naar het hele land zijn er overal problemen met zulke pannaveldjes in woongebieden. Daarnaast kaart de buurman ook de verkeersveiligheid aan. Ballen kunnen de weg op komen rollen met alle gevolgen van dien. Kortom, de plek voor dat pannaveld zo vlak bij de woningen is heel ongelukkig gekozen en zonder overleg geplaatst. Er zijn in zijn ogen wel een betere plaats op het plein te verzinnen. Met het bezwaar kijkt hij of er nog wat aan te doen valt.

Oeps

Toegegeven, de procedure voor de realisatie van het veldje is niet helemaal volgens de regels gelopen. Het voetbalparkje is aangeboden door de ouderraad van de school. De Wegwijzer doet behoorlijk wat aan sport en spelen om de jeugd de slanke taille te blijven behouden, een loffelijk streven. Maar helaas, achteraf bleken voor de hoge hekken een vergunning nodig te zijn. En die is nog effe aangevraagd en vergund.

"Wij wisten niet dat het nodig was", verontschuldigt de directrice van de school zich tijdens de hoorzitting. "Wij hebben het alsnog ingediend en aan alle omwonenden een brief in de bus gedaan met een adres om contact op te nemen. Dat heeft overigens niemand gedaan. Het was de oude voetbalplek van de kinderen. Omdat er toen ballen over het hek gingen is er nu meer bescherming met het huidige hoge hek. Bij aanvang van de school is er ook toezicht. De ballen gaan nu niet meer over het hek, zo is onze ervaring", zo geeft de directrice aan.

Zij heeft contact gezocht met de wijkagent en die zit er volgens haar kort op. Het is overigens een relatief klein pannaveldje, met weinig aantrekkingskracht voor de oudere jeugd. In de buurt zijn er twee grotere die meer in de smaak vallen voor het hangen van de pubers.

Passend

De hoor ambtenaren gaan de zaak de komende tijd opnieuw beoordelen. Het pannaveld past overigens binnen het bestemmingsplan, de regels voor welstand en de bouwtechnische eisen. Het laat onverlet dat er nog punten kunnen zijn, zoals hangjongeren en ballen op de weg.

Alle zaken komen opnieuw op de tafel. De verwachting is echter niet dat het veldje binnenkort het veld zal moeten ruimen.