Julius en Gert Jan. | Foto: pr.
Julius en Gert Jan. | Foto: pr. Foto: pr

Jonge politicus ontmoet 'gaaf' groen onderwijs

Wellantcollege n Het was vroeg in de ochtend vorige week donderdag, toen Julius Terpstra aankwam op het Wellantcollege mbo te Rijnsburg. Julius was landelijk voorzitter van het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA en is jongerenkandidaat voor het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017.

Samen met Wim Driebergen (CDA Katwijk) kwam hij kennismaken met studenten en docenten van de groene opleidingen die Wellantcollege mbo Rijnsburg biedt.

Het programma begon met een kop koffie om wakker te worden. Daarna vertelde een student, Gert Jan Vooijs van de studierichting Vershandel, Logistiek en Transport hoe zijn schoolcarrière er tot nu toe uitzag. Hoe hij opgeklommen was van een niveau 3 student naar een niveau 4 en hoe hij gegroeid was in zijn ontwikkeling van een student naar een gewaardeerd medewerker op een bedrijf. Gert Jan liet via een Power Point zien hoe hij als student betrokken was geweest bij het ontwikkelen van een website voor een exportbedrijf in bloemen en vertelde hoe belangrijk een leerbedrijf is om je verder te ontwikkelen.

Schoolgebouwen zien er eigenlijk allemaal hetzelfde uit, dus werd het tijd om de werkvloer op te gaan. Hier wordt immers theorie en praktijk met elkaar verbonden. Na een bezoek aan de klok werden er diverse bedrijven bezocht en kwam men Gert Jan op de werkvloer tegen. Hard aan het werk om de orders klaar te maken die via de website waren besteld en 's middags de deur uit moesten om op tijd in Denemarken te arriveren.

Weer terug op school ontmoetten de politici de opleidingsmanager van Wellantcollege mbo Rijnburg, de heer Pim Teunissen, die aandacht vroeg voor dit uniek type onderwijs. Kleinschalig, dynamisch en vorm gegeven door docenten met een passie voor onderwijs. Hoe het onderwijs in samenwerking met het bedrijfsleven mooie opleidingen ontwikkelt, maar ook de samenwerking met het hbo om opleidingen beter op elkaar te laten aansluiten. Natuurlijk werd ook besproken wat er van de politiek werd verwacht en waar Julius zich hard voor moet maken.

Naast de opleiding Vershandel, Logistiek en Transport biedt Wellantcollege mbo Rijnsburg ook andere opleidingen aan, te weten: hovenier, plantenteelt en bloem, groen en styling. Bij deze laatst genoemde opleiding werden de politici uitgedaagd om een bloemstukje te maken onder leiding van de studenten, Rowan Slobbe en Maurice de Winter.

Op zijn eigen Facebook pagina vertelt Julius meer over zijn ervaringen die hij op deed tijdens dit, volgens zijn eigen woorden, 'gave' werkbezoek.


Stimulering Duurzame Energie

Fonds n De gemeente heeft via het fonds 'Stimulering Duurzame Energie' subsidie ontvangen om te investeren in duurzame gebouwen.

Een en ander staat omschreven in het artikel elders op deze pagina. Het gaat om een totaal bedrag van € 169.693. De subsidie is dus afhankelijk van de hoeveelheid zonuren.

Dit is de eerste fase want Katwijk gaat nog meer van haar gebouwen aanpakken.

In medio 2017 volgt een tweede fase met gebouwen van het Sportbedrijf en het Welzijnskwartier. Investeringen in de overige gemeentelijke gebouwen zullen in de laatste fase (naar verwachting in het jaar 2018) meegenomen worden. Het pakket aan maatregelen is te omvangrijk om alle panden tegelijk te verduurzamen. Naar verwachting beslist de gemeenteraad in maart over dit voorstel. Na het raadsbesluit wordt gestart met de uitvoering van de duurzaamheidsmaatregelen.