Theo Schijff en nog 29 deelnemers zetten zich in voor Cycle for Plan.
Theo Schijff en nog 29 deelnemers zetten zich in voor Cycle for Plan. Foto: pr

Theo Schijff fietst 600 kilometer in Zambia voor goede doel

n Trap kind huwelijken de wereld uit

Zambia n Rijnsburger Theo Schijff fietst in juli 2017 600 kilometer door Zambia voor het goede doel Plan Nederland. De deelnemers aan Cycle for Plan verzamelen van tevoren € 4000 in voor projecten van Plan tegen kindhuwelijken.

'Als veroordelaar van "onrecht" en "kindermishandeling" ben ik een grote voorstander van het wereldwijd verschaffen van gelijke rechten & onderwijs. Juist deze twee worden samen gevat in het doel. Kindhuwelijken betekenen vaak het einde voor meisjesonderwijs. Het stoppen van kindhuwelijken is dan ook mijn ultieme doel'. Al de 30 deelnemers bezoeken projecten van Plan Nederland, zodat ze kunnen zien waar hun geworven geld naartoe gaat.

Fietsen

De opbrengst van Cycle for Plan Zambia investeert Plan in programma's tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Tweeënveertig procent van de meisjes in Zambia is getrouwd voordat ze 18 jaar oud is. In de Oostprovincie is dat maar liefst zestig procent. Een kindhuwelijk heeft een vernietigend effect op het leven van meisjes: ze moeten meestal van school, zijn vaak slachtoffer van huiselijk geweld en krijgen kinderen als hun lichaam daar nog niet klaar voor is. Plan strijdt tegen kindhuwelijken door toegang tot onderwijs voor meisjes te vergroten, zet zich in voor betere kwaliteit van het onderwijs en helpt meisjes om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Ook lobbyt de organisatie voor betere wetgeving en handhaving van de wet.

De Zambia editie van de Cycle for Plan voert in de Oostprovincie langs savannes, valleien en eindigt in het spectaculaire South Luangwa National Park, een van de mooiste wildparken ter wereld. Onderweg bezoekt de groep fietsers onder andere projecten tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen.

Geïnteresseerden kunnen Theo op crowdfundingplatform Pifworld volgen en sponsoren: http://www.theofiets4plan.nl.

Plan Nederland is lid van Plan International. Plan werkt aan duurzame armoedebestrijding en blijvende verbeteringen in de levensomstandigheden van kinderen, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Plan komt wereldwijd op voor betere naleving VN-verdrag voor de Rechten van het Kind. www.plannederland.nl