Afbeelding
Foto: pr

Praisedienst Fris & Hip

Interactief n De jeugddienst van februari wordt in een nieuw jasje gestoken. De jeugddienstcommissie gooit het een keer over een andere boeg.

Fris & Hip gaat het worden. De voorbereidingen zijn in volle gang. Geen band of koor maar we gaan interactief zingen. Dit met behulp van YouTube. De leukste liedjes worden afgespeeld via de beamer en worden meegezongen. Van te voren kan je aangeven welk lied je wilt zingen. Uitleg volgt in de kerk. Valkenburger Henk Imthorn komt deze dienst vertellen over de Liefde voor Jezus en hoe we Hem kunnen prijzen. Het belooft een vernieuwende dienst te worden.

Kom allen zondag 26 februari naar de Hervormde Kerk aan het Castellumplein in Valkenburg, aanvang 18.30 uur.


Maak kennis met cultuur

Jongeren n Alle basisschoolleerlingen uit groep 1 t/m 8 kunnen kennismaken verschillende culturele activiteiten.

Zoals djembé spelen bij de Muziekschool, theater spelen, slagwerk en blaasinstrumenten bij de muziekverenigingen UNI en DVS, een sleep- of fantasieboot bouwen bij modelbouwworkshops in het Katwijks Museum en klassiek ballet of streetdance. In maart kan er weer kennisgemaakt worden met klassiek ballet en jazzdance voor kinderen uit groep 1 t/m 8. Naast danstechniek staat vooral dansplezier centraal.

Tot en met mei 2017 worden er verschillende kortlopende cursussen in de culturele sfeer georganiseerd gegeven door het lokale onderwijs en verenigingen. De tweede ronde gaat in maart van start. Inschrijven voor de eerste ronde kan tot en met dinsdag 28 februari.

Bovenstaande is slechts een kleine greep uit het programma. Het volledige
programma, inclusief data, tijden, locaties, kosten en leeftijdsgroepen is te vinden op www.welzijnskwartier.nl. Inschrijven voor de workshops kan uitsluitend via het online inschrijfformulier op de website www.welzijnskwartier.nl.

Schoolkunstcommissie

De Schoolkunstcommissie Katwijk is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Katwijk, Welzijnskwartier, het lokale onderwijs en de lokale verenigingen. Door deze samenwer­king is het mogelijk om een programma van kunst- en cultuuractiviteiten aan basisschoolleerlingen aan te bieden. Alle activiteiten zijn bedoeld om de schoolgaande jeugd kennis te laten maken met de diverse vormen van kunst en cultuur.

De schoolkunstcommissie hoopt door deze kennismakingsactiviteiten kunst- en cultuuruitingen onder de jeugd te stimuleren en bij te dragen aan zinvolle vrijetijdsbesteding.


Gemeente gaat meeuwen 'schokkeren'

Overlast n De gemeente start binnenkort een proef met schrikdraad om nestelende meeuwen weg te jagen. De methode is een nieuwe manier om de overlast van deze vogels in Katwijk tegen te gaan.

De spanning op de dunne, roestvrije draden geven de meeuwen die zich op een dak willen nestelen een 'tik' zodat de vogel schrikt. Hij associeert de prikkel niet met het draad, maar met het gebouw waardoor de meeuw uit de buurt blijft van het pand. Het draad is niet schadelijk voor de vogels.

Een bedrijf dat hiervoor een systeem ontwikkelde, heeft de gemeente benaderd met de vraag of zij op een gebouw in Katwijk een jaar lang het schrikdraad mogen testen. De gemeente ziet dit aanbod als een kans om te bekijken of dit een effectieve methode is meeuwenoverlast terug te dringen. Andere methodes die al worden ingezet zijn het onderdompelen van de eieren en het instellen van een voerverbod. De inzet van getrainde roofvogels in het centrum is sinds vorig jaar afgeschaft. Die methode bleek niet effectief genoeg.

Op welke gebouw de proef uitgevoerd wordt, is nog onbekend. Het aantal schrikdraden dat geplaatst gaat worden en de manier waarop, is afhankelijk van dat gebouw.

Naast het schrikdraad wil de gemeente ook een nestkast voor een slechtvalk ophangen. De behuizing voor de roofvogel moet voor het broedseizoen in april worden opgehangen. De aanwezigheid van een slechtvalk zorgt voor onrust bij de meeuwen die het wel uit hun hoofd laten om daar bij in de buurt te nestelen. Voor de kast is nog geen locatie uitgezocht. De vraag is alleen of er ook daadwerkelijk een slechtvalk geïnteresseerd is in de nestkast van de gemeente.


Familiezwemmen in de vakantie

Jivak organiseert op dinsdag 28 februari familie zwemmen in Aquamar. Je kunt al om 19.00 uur het zwembad in. De kosten bedragen € 2,50 per persoon. De 'kleintjes' hebben toegang onder begeleiding van een ouder. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de Jivak vrijwilligers in de hal van Aquamar. Blijf op de hoogte van alle activiteiten via de Jivak facebook pagina. | Foto: pr.