Afbeelding
Foto: Linda Driebergen

In deze wijnspinsel reizen we naar het zuiden van Frankrijk. Bij de Provence komen direct zonnige beelden op het netvlies. Beelden van toeristen op terrasjes, zee en strand, decadente jachten in havenstadjes.

De velden met uitbundig bloeiende paarse lavendel, tijm en rozemarijn. Vorig jaar ben ik er een paar dagen geweest. Je komt via de snelweg snel in slaperige dorpjes en diep weggestopte landhuizen. Wanneer je uit de auto stapt ruik je direct de kruiden van de streek.

Wat wijn betreft denk je bij de Provence als eerste aan rosé. Vooral de kleur is karakteristiek: licht, zalmkleurig. Bij de wijnboeren hier is het licht, lichter, lichtst. Het is een hele kunst om lichte wijn te maken van blauwe druiven. Om een lichte rosé, ook wel 'blush' genoemd, te maken zal de wijnboer de druiven heel zacht persen en de schillen direct van de most scheiden. Het sap van blauwe druiven is wit. De schil is belangrijk voor de kleur maar ook voor de smaak. Vakmanschap zorgt voor goede wijnen die ondanks de lichte kleur wel voldoende smaak hebben. In de Provence hebben veel boeren de kennis in huis om een mooie wijn te maken die een verleidelijke smaak heeft.

In de geur van de wijnen is er meer dan alleen fruit te ruiken. Geuren van kruiden, dennen en hout geven de wijn meer complexiteit.

Naast rosé wordt er rode wijn gemaakt. Een belangrijke plaats voor rode wijn is het havenstadje Bandol. Een leuk plaatsje om te bezoeken, er te lunchen en een bezoek te brengen aan de Oenothèque des Vins de Bandol. Dat is een winkel met wijnen uit de streek, waar altijd wel een paar flessen open staan om van te proeven. De wijngaarden liggen niet direct bij Bandol maar iets verder in het achterland. Wijnen worden vooral gemaakt van het druivenras mourvèdre, vaak aangevuld met grenache en cinsault. De wijnen hebben de nodige tannine, maar ook een grote intensiteit, veel diepte, kracht en expressie.

Door het mediterrane klimaat is de Provence zeer geschikt voor biologische wijnbouw. Het is er warm, de zon schijnt zo'n 3000 uur per jaar en het regent er weinig. Bovendien waait er de mistral. Deze heeft een drogende werking, die belangrijk is om de druiven te koelen.

In de afgelopen 50 jaar is er veel veranderd in de Provence, ook wat betreft de wijnbouw. Er is een aanzienlijke kwaliteitssprong gemaakt. Wanneer je overweegt deze zomer deze streek te bezoeken, wens ik je een geurige en smakelijke tijd toe!

Linda Driebergen

Registervinoloog sinds 2015

Eigenaresse van De Oude Keuken,

Restaurant aan huis,

Katwijkerweg 16 Rijnsburg

Website www.deoudekeuken.com of kijk op Facebook

Afbeelding