Leesproject is individueel, gratis en in eigen tempo. | Foto: pr.
Leesproject is individueel, gratis en in eigen tempo. | Foto: pr. Foto: pr

Nieuw laagdrempelig Leesproject van DSV speciaal voor ouderen

Project n Veel ouderen hebben moeite met lezen. Er kunnen zo gevaarlijke situaties ontstaan, of zij voelen zich 'buiten spel' gezet. DSV| verzorgd leven is daarom in samenwerking met taaldeskundigen een nieuw, laagdrempelig project gestart speciaal voor ouderen, om hen te helpen bij leesvaardigheid en computergebruik.

Heeft u als oudere moeite met lezen, zoals bijsluiters van medicijnen, een handleiding, iets opzoeken in een gids, puzzelen of de krant lezen? U bent de enige niet! Bovendien gaat steeds meer via de computer, zoals rekeningen betalen. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf 55 plussers hier hinder van ondervindt in het dagelijks leven. Er kunnen zo gevaarlijke situaties ontstaan of zij kunnen niet meer deelnemen aan allerlei activiteiten omdat zij geen toegang hebben tot allerlei informatie. Daardoor voelen ouderen zich vaak ook eenzaam. Denk bijvoorbeeld ook aan het boeken van een uitje, voorlezen aan de kleinkinderen, tijden van openbaar vervoer opzoeken, prijzen vergelijken of ingrediënten van een voedingsmiddel checken.

Weer meedoen

DSV|verzorgd leven is één van de organisaties die hiervoor is uitgekozen in het kader van 'Zilveren Taalcompetenties' in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het doel van dit project is om 'laaggeletterdheid' ofwel taalproblemen (lezen, schrijven, maar ook digitale vaardigheden in het verlengde daarvan) onder ouderen te verminderen.

Deze problematiek zal in de toekomst alleen nog maar toenemen vanwege de vergrijzing en doordat veel ouderen steeds langer thuis blijven wonen en voor zichzelf zorgen. Het project dat DSV biedt in samenwerking met de taaldeskundigen is een laagdrempelige, gemakkelijk toegankelijke aanpak van de leesvaardigheid.

Het bijzondere van het DSV|leesproject is dat de begeleiding individueel aan de ouderen wordt aangeboden, speciaal aangepast op hun specifieke leerbehoefte en binnen de eigen leefsituatie.

Binnen het project kan DSV 25 ouderen een gratis taalcursus aanbieden in de periode van augustus 2017 tot en met december 2017. Na een tussentijdse evaluatie krijgen 25 andere ouderen de gelegenheid om de cursus te volgen van januari 2018 tot en met mei 2018. Deze cursussen zijn op maat gemaakt d.m.v. een persoonlijke intake en worden individueel aangeboden door professionals van taalcursusaanbieder Alsare.

De data van deze bijeenkomsten zijn te vinden op de website van DSV|verzorgd leven: www.dsv-verzorgdleven.nl. Ook zal er een anonieme enquête naar de cliënten verzonden worden die zij kunnen invullen. Zo kan de cursus zo goed mogelijk afgestemd worden op hun eigen behoefte. Voor meer informatie over het project kunt u ook terecht bij Marieke Zebregs of Arjan Spaans. (071) 204 93 00.