Verzamelen van postzegels, een mooie hobbie. | Foto: A. van Duijvenvoorde.
Verzamelen van postzegels, een mooie hobbie. | Foto: A. van Duijvenvoorde. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

n 'Vroeger verzamelde iedereen'

Postzegels blijven,                 verzamelaars verdwijnen

Hobby n 'De 60 jaar gaan we wel halen', zegt voorzitter Aad van der Hout zelfverzekerd. Bestuurslid Jan Harte zit naast hem en knikt instemmend. De twee mannen van postzegelvereniging Katwijk zijn in wijkgebouw 'de Wiek' in Katwijk aan den Rijn waar de driejaarlijkse postzegelbeurs wordt gehouden.

De ruimte is gevuld met albums die op tafels liggen. Alle tafels zijn bezet en met vergrootglazen worden de postzegels één voor één goed bekeken. Er lijkt niks mis met de vereniging, maar de grijze haren leggen het probleem bloot.

De Katwijkse postzegelclub werd in 1959 opgericht. Op zijn hoogtepunt telde de vereniging 200 leden en nog eens 140 in Rijnsburg. Harte laat een postzegelcatalogus zien waarvan een aantal postzegels boven de 1.000 euro waard zijn. De verzamelaar vertelt dat er eind jaren '70 postzegels de veiling verlieten voor prijzen die ver boven die cataloguswaarde lagen. Harte: 'Dat waren geen verzamelaars meer, maar beleggers'.

Het bestuurslid is zelf een echte verzamelaar. Hij heeft meer dan 40 albums in huis die hij regelmatig even op zijn schoot neemt om door te bladeren. 'Ik leer er gewoon heel veel van', zegt hij. 'Ik kan landen op een kaart aanwijzen alleen maar omdat ik ze wel eens op een postzegel heb zien staan.' De verzamelaar kan er eindeloos mee bezig zijn.

Aan de tafels wordt flink geruild, zonder dat er naar de waarde van de zegels wordt gekeken. Een zegel brengt nog maar weinig op. 'Voor het geld moet je het zeker niet doen', weet Van der Hout. Niet alleen de waarde is gedaald, maar ook het aantal leden van de vereniging loopt terug. Op dit moment zijn er ondanks een fusie met Rijnsburg nog ongeveer 100 leden over, waarvan de gemiddelde leeftijd rond de 70 jaar oud ligt. De jeugd is allang vertrokken. In 2006 werd de jongerenafdeling officieel opgeheven, ondanks verwoede pogingen van de vereniging om de jeugd enthousiast te maken over postzegels. Een hopeloze zaak volgens de bestuursleden.

'Vroeger verzamelde iedereen', vertelt van Harte. 'Luciferdoosjes, suikerzakjes of postzegels. Tegenwoordig hebben jongeren maar af en toe last van een verzamelwoede. Kijk maar naar die dierenplaatjes van supermarkt Albert Heijn. Dat is meestal ook snel weer voorbij. Ze zitten liever achter de computer.'

De bestuursleden maken zich zorgen over het aantal leden. Aan de bovenkant vallen er leden weg en aan de onderkant komt er niets meer bij. Toch zijn er kleine lichtpuntjes. De vereniging bereikt dankzij een website en social media steeds meer mensen en de beurzen worden nog altijd goed bezocht. 'En we hoorden dat we net weer twee nieuwe leden erbij hebben.'

Postzegelveiling

Dinsdag 14 februari houdt postzegelvereniging Katwijk-Rijnsburg weer een grote veiling. Voor echte verzamelaars een niet te missen kans om de verzameling aan te vullen of met iets geheel nieuws te beginnen. Het aanbod is ook dit jaar weer zeer divers: veel Nederland en koloniën, België en diverse landen- en motiefcollecties in stockboeken en albums. Voor de liefhebbers een niet te missen veiling! Maar liefst 1065 kavels gaan onder de hamer. De kavellijst is te vinden op de website: http://www.postzegelverenigingkatwijkrijnsburg.nl/ onder 'veiling'. De kavels kunnen worden bezichtigd op de veilingdag 14 februari van 15.30 tot 19.30 uur. De veiling begint 's avonds om acht uur. U bent van harte welkom in wijkgebouw De Wiek, Fresiastraat 12 in Katwijk a/d Rijn.


n ChristenUnie blij met komst Brownies and DownieS

Ingezonden n ChristenUnie. "Ontzettend leuk dat er in Katwijk een Brownies and DownieS wordt geopend. Ik kijk er nu al naar uit om daar te gaan lunchen."

Geesje Haasnoot, raadslid voor de ChristenUnie, is blij met de komst van de lunchroom-keten naar Katwijk. Vorige week maakte de Katwijkse Marlize van Duijn bekend dat zij een Brownies and DownieS vestiging gaat runnen in het centrum van Katwijk. In september 2016 gaf Marlize de gemeenteraad aan dat zij naar aanleiding van een artikel van de ChristenUnie over een mogelijke Brownies and Downies in Katwijk enthousiast was geworden. Haar oorspronkelijke idee was om in de nieuwe bibliotheek te starten, maar dat kan nog enkele jaren duren. In de tussentijd gaat zij haar droom vervullen aan het Noordeinde.

Geesje Haasnoot: "Wij zijn er erg blij mee nadat we in 2014 aandacht hebben gevraagd voor sociale ondernemingen en ook actief 'gelobbyd' hebben om een Brownies and DownieS naar Katwijk te halen. Vanuit de ChristenUnie hebben we gesprekken gevoerd met de organisatie Brownies and DownieS, met de gemeente Katwijk, met geïnteresseerde vastgoedeigenaren en met enkele ondernemers." Sociale ondernemingen zijn ondernemingen die streven naar maatschappelijke winst en niet alleen naar de hoogste financiële winst. Deze ondernemingen werken vooral met mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder mensen met een arbeidsbeperking. Bij Brownies and DownieS werken vooral mensen met een lichamelijk en/of verstandelijke beperking. Op initiatief van de ChristenUnie is in het gemeentelijk beleid opgenomen dat er jaarlijks minimaal één nieuwe sociale onderneming in Katwijk van start gaat. Ook bij reguliere ondernemers wordt het sociaal ondernemerschap gestimuleerd en er wordt een proef gestart om bij een gemeentelijke aanbesteding gebruik te kunnen maken van een sociale onderneming. Op basis daarvan wordt bekeken of het inkoop- en aanbestedingsbeleid wordt gewijzigd.

Haasnoot: "Wij vinden het van groot belang dat mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking goed mee kunnen doen in onze samenleving en dus ook normale banen hebben. We zien gelukkig steeds meer projecten en ondernemingen komen waarbij talenten van mensen centraal staan. De ChristenUnie wil een samenleving waarin iedereen meetelt en zijn/haar talenten kan inzetten!"